Hatay'dan gelen yöresel ürünler Hamamönü'nde sergileniyor

Hatay'dan gelen yöresel ürünler Hamamönü'nde sergileniyor

Hamamönü’nde geleneksel Ramazan etkinlikleri kapsamında fuar alanı kuruldu. Hatay’dan gelen Eda Arı ve Canan Öztürk Altındağ Belediyesi tarafından kurulan stantlarda yöresel ürünlerini sergiliyor.

Ankara’nın tarihi, kültürel öğeleri ile dikkat çeken Hamamönü, Ramazan ayında yöresel ürünler ile zenginleşti. Altındağ Belediyesi tarafından Hamamönü’ne kurulan stantlar yoğun ilgiyle karşılanıyor. Ramazan ayında esnafların her yıl kurmuş olduğu kermeslerden vatandaşlar, zanaatkârların üretmiş olduğu yöresel gıdalar, tarihi ve kültürel ürünleri satın alabiliyor.

eda arı

ŞİFA KAYNAĞI: KARADUT ÖZÜ

Eda Arı tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, “Karadut özü, ağız yarası, boğaz yarası halsizliğiniz kansızlığınız varsa bu şifalı üründen sabahları kahvaltı yapmadan önce aç karnına bir kaşık yiyebilirsiniz. Eğer ki sıvı olarak tüketmek istiyorsanız Karadut özü şurubundan sabahları kahvaltı yapmadan önce içebilirsiniz. Karadut özü birçok hastalığa iyi geliyor. Bu ürünü normal veya şurup şeklinde tüketmek farklı sonuçlar verebilir. Örneğin hastalığınıza çare olmasını istiyorsanız normal bir şekilde günde bir kaşık tüketmenizi tavsiye ederim. Sıvı olarak tüketmek de faydalıdır ama diğeri kadar hızlı etki etmez” ifadelerine yer verdi. Hatay’dan gelen Eda Arı Altındağ Belediyesi tarafından düzenlenmiş stantlarda Hatay’a ait yöresel ve el yapımı ürünlerini sergiliyor. Eda Arı, asitli ve gazlı içeceklerin zararını vurgulayarak, “ Günümüzde birçok asitli gazlı ve şekerli içecekler bulunuyor. Bu ürünler sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Yemeklerin yanında içecek arıyorum ama sağlığıma zararı olmasın diyorsanız Karadut özü şurubunu tavsiye ederim. Ayrıca büyüme çağındaki çocukların sağlığında da büyüt rol oynamaktadır” ifadelerini kullandı.

eda arı hatay

EL YAPIMI VE ORGANİK

Eda Arı, Karadut özünü normal veya şurup şeklinde tüketmenin yanında farklı tavsiyelerde bulundu. Eda Arı, “Karadut özünü salatanın içine dökebilirsiniz veya keklerin içerisine katabilirsiniz. Ayrıca dondurmanın üzerine dökerek tüketebilirsiniz. Diğer ürünlerimden bahsedecek olursam, Yaban Mersini B12 eksikliği, kalp damar rahatsızlıklarına, enfeksiyonlara ve görme bozukluğuna iyi gelir. Aynı zamanda doğal antidepresandır. Hatay’ın dağlarında yetişir. Kızılcık Özü mide bağırsak problemi, aslım, bronşit ve idrar yolları enfeksiyonlarına iyi gelir. Kozalak Özü, ciğer temizliği, aslım, bronşit, koah hastalığı, nefes darlığına bire birdir. Özellikle sigara içiyorsanız gece yatmadan önce tükettiğinizde sabah kalkığınızda daha rahat nefes aldığınızı fark edersiniz. Tüm ürünlerimiz el yapımıdır.” ifadelerine yer verdi.

eda arı hamam önü

“TÜM ÜRÜNLERİMİZ HATAY’DAN GELİYOR”

Eda Arı, “Ayrıca Keçi Boynuzu özümüz var. Çekirdeği ile birlikte öğütülmüştür. Soğuk sıkımdır. Öksürüğe, boğaz sağlığına, bağışık sistemini güçlendirmeye, çocukların kemik gelişimine katkısı çok fazladır. Ek olarak Nar ekşim var. Hatay’dan gelmiş el yapımı ve odun ateşinde pişmiştir. Tüm ürünlerimiz Hatay’dan geliyor. Ramazanın sonuna kadar buradayız herkesi bekleriz inşallah” ifadelerini kullandı. Hatay’dan gelen Canan Öztürk Altındağ Belediyesi tarafından düzenlenmiş stantlarda yerini aldı. Hatay’a ait yöresel ve el yapımı ürünlerini sergileyen Canan Öztürk, Yok yok ki Kahvaltılık isimli kermesini tanıttı. Canan Öztürk, “El yapımı güneş kurutma domates salçası, tatlı ve acı biber salçası, Gaziantep’in isot biberi, karabiberi dövme biberi ve zehir acı biberi. Ayrıca sumağımız, kişnişimiz var. Yine aynı şekilde çeşit çeşit zeytinlerimiz var” ifadelerini kullandı.

canan öztürk hamamönü

HATAY’A ÖZGÜ ÜRÜNLER

Canan Öztürk, Hatay’a özgü ürünlerden bahsetti. Canan Öztürk “Hatay’ın halhalı zeytini, ise Hatay’a öz bir zeytin çeşididir. Suyun içerisinde durur ve suyu değiştikçe lezzeti artar. İlk toplandığında hafif acı ve tuzludur. Zeytin işlem görmez. Kekik, salça ve zeytinyağı ile servis edilir. Ayrıca biberli zeytini, soslu ızgara zeytinimiz var. Izgara zeytinimizin içerisinde domates kurusu, biber kurusu, sarımsak ve baharat katılarak servis edilir. Pancar suyunda bekleyen ve yaban suyunda bekleyen zeytinlerimiz var. Bir gün yeşil zeytin pancar suyuna yatırılır ve pancar suyunu içine çeker. El yapımı nar ekşilerimiz var. Soğuk sıkım Hatay zeytinyağımız var” dedi. Altındağ Belediyesi tarafından Hamamönü’ne kurulan olan stantlarda güvenlik önemleri alındı. Her akşam stantlar özenle toplanıyor ve kapatılıyor. Ramazan boyunca devam edecek olan kermeste çevre düzenlemesi, müzik ve şiir dinletilerinden bölge temizliğine kadar her ayrıntıya dikkat ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.