Türkiye’yi gururlandırdı: “Kirli Hanım”ımız Dünya üçüncüsü oldu

Türkiye’yi gururlandırdı: “Kirli Hanım”ımız Dünya üçüncüsü oldu

Norveç’te yapılan Dünya Peynir Yarışması’nda milli lezzet olarak bilinen Balıkesir’in “Kirli Hanım Peyniri” dünya üçüncüsü olarak bronz madalya kazandı. 43 ülkenin katıldığı yarışmada 4 bin 502 çeşit peynir tanıtıldı.

Dünyanın en büyük peynir yarışmasında Balıkesir’in “Kirli Hanım Peyniri” Cumhuriyetin 100.yılında bronz madalya ile döndü. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile yarışmaya katılan peynirlerden elde edilen ödül Türk gastronomi ve mutfağı adına büyük bir başarı olarak yorumlandı.

peynir1.jpg

35 YILDIR DÜZENLENİYOR

35 yıldır dünyanın farklı ülkelerinde düzenlenen “Dünya Peynir Ödülleri” yarışması, farklı ülkelere özgü geleneksel peynirlerin üretimlerinin korunarak devam etmesi için etkin rol üstleniyor. Balıkesir’in “Kirli Hanım Peyniri ”nin dünya üçüncülüğü kazanması ise Türkiye’nin gastronomi alanında dünyanın seçkin mutfakları arasına girmesi anlamına geliyor.

kasar2.jpg

NEŞE AKSOY BİBER VE BERRİN BAL ONUR’UN ETKİSİ

Peynir konusundaki çalışmalarıyla tanınan Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur Yarışmada bronz madalya alınması yolunda gerçekleştirdikleri çalışmalarla ödülün kazanılmasında ön ayak oldu. 2019 yılında “50 Peynirli Şehir Balıkesir” kitabının yazarları Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur’un bu çalışması “Gourmand Awards” dünya birincilik ödülünü kazanarak en iyi kitap seçildi. Bu başarının arkasından peynir yarışmasında dünya üçüncülüğünün kazanılması Balıkesir ve Türkiye’nin dünya çapında tanıtımına büyük katkılar sağladı.

kasar4.jpg

KİRLİ HANIM PEYNİRİ’NİN ÖZELLİKLERİ

Genellikle keçi, koyun ve inek sütlerinin karışımından yapılan ve güneş altında kurutulan bir peynir çeşidi olarak bilinir. Kamış sepetlerde gerçekleştirilen işlemlerden sonra kendine özgü son şeklini alır. Tuzlanıp olgunlaştırılarak yapılan peynir özellikle Ayvalık, Foça ve Karaburun çevrelerinde üretilir.

Mikail Karaman / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.