Müzikal kültürü dışa endeksli: “Türkçe eserlere ihtiyaç var”
Tiyatronun Oscar’ı olarak kabul gören Tony’de 8 ödül birden alan Once müzikalini Türkçeye kazandıran Yönetmen Damla Akgül gazetemize konuştu. Akgül, “Türkiye’de müzikal kültürü arttı. Ancak devamlılığı sağlamak için Türkçe eserlere ihtiyaç var” dedi.
Türkiye’de son yıllarda müzikallere gösterilen talepte artış yaşanıyor. Ünlü televizyon yıldızlarının müzikallerde boy göstermesi, Türk seyircisini olumlu etkiledi.
Serdar Biliş’in yönetmenliğindeki Alice müzikalinde Serenay Sarıkaya “Alice”, Ezgi Mola “Kraliçe”, Enis Arıkan “Tavşan”, Şükrü Özyıldız “Şapkacı”, İbrahim Selim “Kral”, Merve Dizdar ise “Kedi” rolü ile başrolleri paylaşmıştı.
Lewis Carroll tarafından yazılan ve bugüne kadar 174 dile çevrilen eser dünya çapında büyük üne sahip.
MÜZİKALE TALEP ARTTI
Bir diğer ünlü yapım ise Once müzikali. ABD’nin en prestijli tiyatro ödülü olan Tony’de 8 ödül birden alan Once, sahnelendiği her ülkede izleyicilerin büyük beğenisiyle karşılanıyor. Eseri Türkçeye kazandıran Damla Akgül gazeteilksayfa.com’a özel açıklamalarda bulundu.
Yapımın aynı zamanda yönetmenliğini ve koreograflığını üstlenen Akgül, Türkiye’de müzikale olan talebin artmasından memnun olduklarını söyledi.
Çeviri eserlerin izleyicide karşılık bulduğunu aktaran Akgül, devamlılığı sağlamak için üst düzey Türkçe eserlerin yazılması gerektiğini vurguladı.
TÜRKÇE VURGUSU
Akgül şöyle konuştu: “Ülkemize yurt dışından ekipler geldikçe tanınırlık arttı. Son dönemde revaçta bir konuma geldik. Müzikalin Türkiye’de sahne sanatları içerisinde iyi bir noktaya geldiğini düşünüyorum. Ancak hep yabancı yapımlar izliyoruz. Daha gidilecek çok yol var. Çeviri meşakkatli bir iş. Müzikallerin Türkçe yazılması gerekiyor. Orijinal bir şeyler yapmak lazım.”
Yurt dışındaki konservatuarlarda müzikal bölümlerinin olduğunu ve mezunların sektörde kendilerine yer bulabildiğini kaydeden Akgül, Türkiye’de sürecin görece sistemsiz ilerlediğini söyledi.
8 ÖDÜLLÜ ONCE MÜZİKALİ
Once müzikali hakkında bilgiler veren Akgül, “L’avare Alice sahnede ayda 4 kez oynuyoruz. Ekip oynuyor, söylüyor ve çalıyor. Broadway müzikallerinde orkestra ayrı olur. Sahne değişimi yapan ekip ayrı olur. Yerine göre farklı bir dansçı ekibi bile olabilir. Burada her şeyi oyuncular yaptığı için etkileyicilik artıyor. Once dekor ve prodüksiyon kısmında minimal bir eser. Ancak ekibin yeteneği anlamında üst düzeye bir yapım. İlk turnemizi 28-29 Mart tarihlerinde İstanbul Süreyya Operası’nda yapacağız” diyerek sözlerini noktaladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.