Tüccar Almış: Bayramdan sonra fiyatlar normale dönecek
Gazetemize konuşan Tüccar Uğur Almış, soğan fiyatlarının 25-30 liraya kadar çıkmasıyla ilgili “Adana bölgesindeki soğan mahsulü, fiyatların normale dönmesini sağlayacak” dedi.
Dededen beri soğan tüccarlığı yapan Uğur Almış, soğan fiyatının neden arttığı, bu yıl ki soğan ekim tonajını, ambarlardaki soğan durumunu, soğan ithalatına gerek olup olmadığı ve soğanın önümüzdeki günlerdeki fiyat durumunun ne olacağına kadar merak edilenleri yanıtladı. Almış, “Adana’da yeni mahsul toplanmaya başlandı. Ancak yağışlar nedeniyle birkaç gündür soğan çuvallanamadı. Havaların normal seyrine dönmesi ve işlerin yeniden başlamasıyla beraber soğan fiyatları eski oranlarına geri dönecek” dedi.
BİLİNÇSİZ EKİM ÜRÜNÜ PAHALILAŞTIRDI
2021 yılında soğanın değerli olması ve yüksek fiyatlardan satılıp çiftçiye para kazandırmasıyla beraber bir sonraki yıl herkesin soğana yönelmesinin ve dolayısıyla soğanın değersizleştirildiğinin altını çizen Uğur Almış, bilinçsiz ekimin çiftçiyi zarar ettirmesinin yanında kötü sonuçlara da sebebiyet verdiğini söyledi. Almış, “Soğan, bir önceki sene güzel para kazandırdığı için geçtiğimiz sene yüksek rekoltede ekildi. Türkiye’nin hemen her bölgesinde soğan ekimi yapıldı. Çiftçi bunu yaparken de kayıtsız bir iş yaptı. Örneğin; gidip de ne ziraat odasına ne de herhangi bir yere bir bilgi vermedi. Bu durum 100 milyon ton olan ihtiyacın 300 milyon tonla karşılanmasını sağladı. Hem soğan değersizleşti. Hem de fazla olan soğan depolarda çürüdü. Bu da Türkiye’de ki toplam ürünün azalmasına sebep oldu. Sonuç olarak da ürün pahalılaştı” ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİLER BATTI
Türkiye’nin hemen her yerinde çiftçilik ile uğraşan herkesin bir anda soğan ekimine yönelmesinin bu işle asıl ilgilenenlerin batmasına neden olduğu dile getiren Almış, “Örnek vermek gerekirse; normalde Polatlı soğan bölgesiydi. Ancak geçen yıl Koçhisar’da ki adamda soğan ekti, Haymana’da ki adamda. Bu durum çoğu çiftçinin zarar etmesine neden oldu. Bu işi asıl yapan adamlar normalde 100 dönüm ekiyorsa 50 dönüm ekmeye başladı. 50 dönüm eken çiftçi de 10 dönüm ekti. Yani işin kısası şu; soğan bir önceki yıl değerliydi. Az bulunuyordu. Satıldı. Neredeyse kalmadı. Bu da para kazandırdı. Daha sonra çiftçi bunu fırsata çevirmek için bir sonraki yıl daha çok ekti. Bilinçsiz ekim soğanın değerini düşürdü. Soğan ucuza satıldı. Bu yılda geçtiğimiz yıl değersiz diye kimse ekmedi. Hem ambarlarda ürün kalmaması hem de az ekilmesi, soğanın pahalılaşmasına neden oldu” şeklinde konuştu.
ADANA MAHSULÜ TOPLANMAYA BAŞLANDI
Türkiye’de ki hali hazırda bulunan soğan rezervinin yeterli olup olmadığı konusunda yorum yapan Uğur Almış, herhangi bir ithalata gerek olmadığını bildirdi. Depolardaki ve ambarlardaki soğan ürünün birkaç gün daha idare ettirebileceğinin altını çizen Uğur Almış şunlara değindi:
"Yeni mahsulümüz olan Adana soğanı çıktı. Türkiye’ye sevkiyatı da başladı. Ancak birkaç gündür bölgede oluşan olumsuz hava koşulları nedeniyle tarladaki soğan çuvala girmedi. Soğan fiyatları gün gün düşmeye başladı. Şu anda tarla fiyatı 15 TL’ye düşmüş durumda. Her gün bu fiyatlar daha da düşecek. Havaların iyi gitmesi halinde ki önümüz bahar, bayramdan sonra eski fiyatlarına yani 4-5 lira civarına düşecek."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.