Seçimde kaç pusula olacak? 2023 oy pusulası nasıl olacak?

Seçimde kaç pusula olacak? 2023 oy pusulası nasıl olacak?

2023 Genel Seçimleri yaklaşırken, partilerde seçim heyecanı yaşanıyor. Bir taraftan milletvekili aday adayları belli olurken diğer taraftan Cumhurbaşkanlığı adayları netleşiyor. Peki, Seçimde kaç pusula olacak? 2023 oy pusulası nasıl olacak?

Millet İttifakı’nın Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı olarak göstermesiyle beraber hareketlenen seçim maratonu devam ediyor. Önce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ardından Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Sinan Ogan ve Muharrem İnce’nin adaylık açıklamaları ile beraber seçim sürecine girilmeye başlandı. Partiler kendi içlerinde de milletvekili adaylarını belirleme çalışmalarına hız verdi. Seçim heyecanı partilerde bu şekilde yaşanırken, seçmenler de oyu nasıl kullanacaklarının cevaplarını aramaya başladı. Seçimde kaç pusula olacak, pusulada sıralama nasıl olacak, cumhurbaşkanlığı oy pusulası ve oy pusulası örneği nasıl diye soruların cevaplarını aramaya başladı. Peki, seçimde kaç pusula olacak? 2023 oy pusulası nasıl olacak? Tüm detaylar haberimizde:

Cumhurbaşkanı adaylarını göster oy pusulası

2023 GENEL SEÇİMLERDE KAÇ PUSULA OLACAK?

14 Mayıs 2023 tarihinde, Türkiye’nin 100. yılı heyecanı içerisinde gerçekleştirilecek olan genel seçimler öncesi, seçim havası şimdiden yaşanmaya başladı. Partiler ve ittifaklar birer birer seçimlerde nasıl yol izleyeceklerini açıklamaya ve çalışmaya başlarken, oy kullanacak vatandaşlarda seçimde neler olacağını ve nasıl olacağını merak ediyor. 2023 Genel Seçimleri'nde halk, cumhurbaşkanını ve yasamayı yürütecek milletvekillerini seçmiş olacak. Seçimde; Cumhurbaşkanı adaylarının olduğu pusula ve parti isimlerinin yer aldığı milletvekillerini belirleyecek olan pusula olmak üzere insanların karşısına iki oy pusulası gelecek. Vatandaşlar iki pusulaya ayrı ayrı oy vererek, tek zarf içerisine koyup sandığa atacak.

oy pusulası nasıl olacak diye soranlara örneği

2023 OY PUSULASI NASIL OLACAK?

Cumhurbaşkanı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde kullanılacak oy pusulasında ittifakların ve siyasi partilerin yerini belirlemek amacıyla YSK'de kura çekimi yapıldı. İki aşamalı yapılan kura çekiminde önce ittifakların birleşik oy pusulasındaki yerleri belirlendi. Buna göre, Cumhur İttifakı 8'inci, Emek ve Özgürlük İttifakı 9'uncu, Millet İttifakı 18'inci, Ata İttifakı ise 19'uncu sırada yer alacak.

İttifakların kendi içindeki sıralamada ise Ata İttifakı'nda Adalet Partisi 1, Zafer Partisi 2'nci sırada; Cumhur İttifakı'nda Büyük Birlik Partisi 1, AK Parti 2, Yeniden Refah Partisi 3, MHP 4’üncü sırada; Millet İttifakı'nda Gelecek Partisi 1, Demokrat Parti 2, Demokrasi ve Atılım Partisi 3, CHP 4, İYİ Parti 5, Saadet Partisi 6'ıncı sırada; Emek ve Özgürlük İttifakı'nda ise Yeşil ve Sol Parti 1, Türkiye İşçi Partisi ise 2'inci sırada yer alacak.

Seçimlere tek başına girecek olan siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri ise şöyle; Yeni Türkiye Partisi 1'inci sırada, Türkiye Değişim Partisi 2'inci sırada, Millet Partisi 3'üncü sırada, Hak ve Özgürlükler Partisi 4'üncü sırada, Sosyalist Güç Birliği İttifakı 5'inci sırada, Genç Parti 6'ncı sırada, Memleket Partisi 7'nci sırada, Büyük Türkiye Partisi 10'uncu sırada, Adalet Birlik Partisi 11'inci sırada, Anavatan Partisi 12'nci sırada, Yenilik Partisi 13'üncü sırada, Halkın Kurtuluş Partisi 14'üncü sırada, Milli Yol Partisi 15'inci sırada, Vatan Partisi 16'ncı sırada, Güç Birliği Partisi 17'nci sırada, Bağımsız Türkiye Partisi 20'nci sırada.

cumhurbaskanligi-sirasi.jpg

CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLARI PUSULADA KAÇINCI SIRADA?

Yüksek Seçim Kurulu tarafından daha önce belirtilen tarih olan 1 Nisan 2023 tarihinde çekilen kuralarla beraber, 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilleri Genel Seçimi öncesi pusulalar netleşmeye başladı. Cumhurbaşkanı adayı olarak Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Sinan Oğan’ın kesinleşmesi, Resmi Gazete’nin ardından resmiyet kazanmıştı. Bu adayların oy pusulalarındaki yerlerinin nasıl olacağı ise merak ediliyordu. 1 Nisan 2023 tarihinde Yüksek Seçim Kurulunda çekilen kura sonucu oy pusulasındaki yerler belli oldu. Buna göre 2023 Genel Seçimlerindeki Cumhurbaşkanlığı oy pusulasında ilk sırayı Recep Tayyip Erdoğan aldı. Kurada ikinci sırayı alan aday ise Muharrem İnce oldu. Üçüncü sıra Kemal Kılıçdaroğlu’nun, oy pusulasındaki dördüncü sıra ise Sinan Oğan’ın oldu.

seçim pusulası zarf örneği

2018’DE NELER OLMUŞTU?

2018 Genel Seçimlerde oy pusulaları kuraya göre belirlenmiş, sıralamada ise ittifak olarak ayrım yapılmıştı. Yani ‘Cumhur İttifakı’ üyeleri AK Parti ve MHP aynı yerde ‘Millet İttifakı’ üyeleri CHP, İYİ ve Saadet Partisi aynı yerde konumlandırılmıştı. Sıralama ise kura ile belirlenmişti. Bir diğer yandan ise Cumhurbaşkanlığı adaylarının yer alacağı pusulada da 2018 yılında olduğu gibi isimlerin kura ile belirlenmesi ve ona göre sıralanması bekleniyor.

2023 seçime hangi partiler girecek

SEÇİME HANGİ PARTİLER GİRECEK?

Yüksek Seçim Kurulu’nun verdiği start sonrası çalışmalar devam ederken seçimlere girecek partilerde geçtiğimiz günlerde belli olmuştu. Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla seçime girme noktasında netlik kazanan partiler şu şekildedir:

  1. Adalet ve Birlik Partisi
  2. Adalet Partisi
  3. Adalet ve Kalkınma Partisi
  4. Anavatan Partisi
  5. Bağımsız Türkiye Partisi
  6. Büyük Birlik Partisi
  7. Büyük Türkiye Partisi
  8. Cumhuriyet Halk Partisi
  9. Demokrasi ve Atılım Partisi
  10. Demokratik Sol Parti
  11. Demokrat Parti
  12. Emek Partisi
  13. Gelecek Partisi
  14. Genç Parti
  15. Güç Birliği Partisi
  16. Hak ve Özgürlükler Partisi
  17. Halkın Kurtuluş Partisi
  18. Halkların Demokratik Partisi
  19. Hür Dava Partisi
  20. İyi Parti
  21. Memleket Partisi
  22. Millet Partisi
  23. Milliyetçi Hareket Partisi
  24. Milli Yol Partisi
  25. Saadet Partisi
  26. Sol Parti
  27. Türkiye Değişim Partisi
  28. Türkiye İşçi Partisi
  29. Türkiye Komünist Hareketi
  30. Türkiye Komünist Partisi
  31. Vatan Partisi
  32. Yeniden Refah Partisi
  33. Yenilik Partisi
  34. Yeni Türkiye Partisi
  35. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi
  36. Zafer Partisi

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.