Saraçoğlu Mahallesi’nde çalışmaların bu ay tamamlanması bekleniyor

Saraçoğlu Mahallesi’nde çalışmaların bu ay tamamlanması bekleniyor

Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konutlarının yer aldığı Saraçoğlu Mahallesi’ndeki restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. Projenin bu ay içerisinde tamamlanması bekleniyor.

Çankaya Saraçoğlu Mahallesi’nde yaklaşık 3 yıldır devam eden inşaatta sona gelindi. Mahalledeki binaların dış cephesi tamamen bitirildi. Restorasyon çalışmaları kapsamında Kumrular Sokak’taki kaldırımlar ve Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi’nin giriş kısmında yer alan yol yenileme çalışması devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığı ile Kumrular Sokağı birbirine bağlayacak olan mahallesi içerisindeki sokaklardaysa asfalt çalışmaları daha başlamadı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Şubat ayında çalışmaları yerinde incelemiş ve “Ankaralılar için bir hayaldi o hayali gerçekleştiriyoruz. Nisan ayında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Türkiye Yüzyılı’nda, Ankara'mıza Saraçoğlu Mahallesini kazandırmış olacağız” diye konuşmuştu.

Güryapı Restorasyon Taahhüt ve Ticaret A.Ş tarafından gerçekleştirilen projede ilk adımlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Emlak Konut Genel Müdürü olduğu 2017 senesinde atıldı. Mimarlar Odası ve Şehir Planlamacıları Odası’nın açtığı karşı davalar sebebiyle restorasyon ve ihya çalışmaları ancak 2020 yılında başlayabildi. Çalışmalarda 119 konut, 112 dükkan, 172 ofis ve 159 odalı bir otel restore ediliyor.

ara221.jpg

RESTORASYON SÜRECİ

Saraçoğlu Mahallesi 2012 yılında TBMM’de kabul edilen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’a dayanarak 8 Şubat 2013 tarihli Resmi Gazete kararı ile ‘afet riski bulunan alan’ ilan edildi. Atıl durumda olan bölgenin restore edilmesi gerektiği haberleri gündemde geniş yer buldu.

Restorasyon projesi daha tasarı halindeyken Bakanlık ve Mimarlar Odası sık sık karşı karşıya geldi. İlerleyen zamanlarda Şehir Plancıları Odası da sürece dahil oldu. Günümüzde bölgenin usulüne uygun bir şekilde yeniden yapılıp yapılmağı hakkındaki tartışmalar devam etmektedir.

Lojman statüsün kaldırılmasıyla beraber 2013 yılı tamamlanmadan konutların yarısı sahiplerince boşaltıldı. 2015 yılına gelindiğinde mahalle çevredeki esnafın otopark olarak kullandığı hayalet bir yapıya dönüştü. Restorasyon çalışmaları 2020 senesinde başladı.

ara-008.jpg

CUMHURİYET TARİHİNİN İLK TOPLU KONUTLARI

Saraçoğlu Mahallesi’nin yapımına 14. Türkiye Hükümeti döneminde Ankara’daki Cumhuriyet bürokratların konut sorununa çözüm bulmak amacıyla başlandı. Emlak ve Eytam Bankası tarafından fonlanan projenin temeli 29 Ekim 1944’te dönemin Başbakanı Şükrü Saraçoğlu tarafından atıldı. İki yıllık yoğun çalışmalara müteakip kullanıma sunulan konutlar uzun yıllar kamudaki üst düzey görevlilerin gözdesi oldu. Mahalle yaklaşık 120.000 m2’lik bir alan üzerine kurulu. Bölgeye birbirinden farklı yükseklikte 75 adet apartman inşa edilmiş olup 642 konut ve 435 lojman yapıldı. İnşaatın yapıldığı bölge yıllar içerisinde Saraçoğlu Mahallesi olarak anılmaya başlandı. Tasarısı Nazi zulmünden kaçarak Türkiye’ye gelen Alman Mimar Paul Bonatz’a ait olan mahallenin resmi ismi Namık Kemal Mahallesi. Saraçoğlu Mahallesi Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesi olması sebebiyle büyük önem atfetmektedir. Esasen milletvekili lojmanı olarak düşünülen konutlar 1940’lardaki üst düzey bürokratların nasıl bir konuta ihtiyaç duyduğunu göstermesi açısından da önemlidir.

Göktürk Yılmaz / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.