Sanayide yeşil enerji dönemi: Türkiye'de ilk uygulama Ankara'da
Değişen dünya düzeninde enerji kaynaklarının yenilenebilir olması da gün geçtikçe önem kazanıyor. OSTİM Organize Sanayi Bölgesi, Yeşil Dönüşüm ve Karbon Emisyonunun azaltılmasına dair çalışmaları gazetemize anlattı.
Gelişen teknoloji ve değişen dünya şartları ile enerji kaynaklarının yenilenebilir olması hayati önem taşır hale geldi. Ankara’nın en büyük sanayi yerleşkelerinden birisi olan OSTİM OSB konu hakkında kayda değer çalışmalara imza atıyor. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan OSTİM OSB yetkilileri OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nin, Yeşil Dönüşüm ve Karbon Emisyonunun azaltılmasına dair çalışmaları anlattı. Yetkililer, Ostim Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Ofisini, bölgedeki firmalara bu doğrultuda hizmet vermek amacıyla kurulduğunu bildirdi. İşte sanayide yenilenebilir enerji çalışmalarının amacı ve ilerlenen yol şu şekilde açıklandı.
AMAÇ DOĞAYI KORUMAK
“OSTİM Organize Sanayi Bölgesi için doğaya, doğadaki tüm kaynaklara ve çevresel düzene uygun biçimde gelişmek, enerji verimliliğini artırmak ve doğal kaynakların sürdürülebilmesine olan ihtiyacın farkındalığı bir sanayi felsefesi niteliği taşımaktadır. Bu başlıklar altında, profesyonel stratejiler belirlemek, bu stratejileri uygulamak, ülkemiz kalkınmasına ve gelecek misyonuna katkı sağlamak için OSTİM OSB Bölge Müdürlüğü’nde ‘’Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Ofisi’’ kuruldu. Projenin, vizyonu; doğaya rağmen değil, doğaya tamamen entegre olmuş bir sanayi modelini ortaya çıkarmak, misyonu ise; OSTİM’deki sanayi kuruluşlarını, en doğru modelde doğaya entegre etmek, sanayiyi yenilenebilir doğal kaynak döngüsüne tamamen gömülü biçimde kurgulamak, ve bu döngünün içinde sürekli iyileştirmek olan Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Ofisi, bölgemizdeki firmalara bu doğrultuda hizmet vermek amacındadır” şeklinde açıklandı.
TÜRKİYE’DE İLK UYGULAMA
Gazetemize yapılan açıklamalarda, “Yenilenebilir ve temiz enerjiyi en verimli şekilde kullanabildiğimizde, gün ışığından en yüksek oranda yararlandığımızda, ısı ve elektrik ihtiyacını optimum biçimde kendi kendine üretebilecek duruma geldiğimizde sanayide yeşil dönüşüm sağlanmış olacaktır. OSTİM olarak bu noktada erken attığımız adımlarla sağlam bir çerçevenin sınırlarını çizmeye devam ettik, ediyoruz. Günümüzde hala hizmet veren OSB idari binamız 2008 yılında, yeşil ve sürdürülebilir olarak inşa edilerek Türkiye’de bir ilk olmuştur. Bu özelliğiyle LEED Platin sertifikası alabilme yeterliliğine sahip alanındaki ilk bina uygulamasıdır” bilgisi verildi.
TÜM FİRMALAR KULLANACAK
“Yine bu noktada önemsediğimiz iki diğer başlık temiz enerji ve enerji verimliliğidir. Öncesinde belirttiğim gibi Avrupa kıtasının 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefi vardır” diyerek hedefleri anlatan yetkiler, “Bu bağlamda 2026 yılı itibariyle Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında gelecek karbon vergilerine yönelik aksiyon alınması çok önemlidir. Çünkü, belirtilen yıl itibariyle ihracatçılarımız ve ihracatçı firmalarımızın mikro, küçük ve orta büyüklükteki tüm tedarikçileri için Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması devreye girecektir. Bu, Avrupa Birliği sınırları dahilinde ticari malların üretimi esnasında oluşan karbon maliyetlerine eşdeğer bir maliyetin Avrupa Birliği ülkelerine ithal edilen mallara da uygulanmasına ilişkin düzenleyici bir sistemdir. Yani Avrupa’ya ihracat yapan tüm firmalarımız, ürünlerini AB’nin belirlediği bir karbon miktarına tabi olarak üretmek zorunda olacaktır” ifadelerini kullandı.
Kaynak:Faruk Gökyurt
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.