Ramazan Ayında Ankara’da Türbe ve Camilere Yoğun İlgi

Ramazan Ayında Ankara’da Türbe ve Camilere Yoğun İlgi

Ankara içi ve dışından yaz kış ziyaretçi çeken Hamamönü’nde türbe ve camiler de yoğun ilgi görüyor. Bu cami ve türbelerden birisi olan Taceddin Sultan Cami ve Dergâhı’nı sizler için görüntüledik.

Ramazan ayında Başkent’in en çok ziyaret edilen yeri olarak bilinen Hamamönü hem manevi anlamda hem de maddi anlamda Ankaralılara birçok imkân sağlıyor. Özellikle Ramazan ayında başka bir havaya bürünen Hamamönü’nde cami ve türbelere vatandaşların ilgisi yoğun oluyor…

Ankara içi ve dışından yaz kış ziyaretçi çeken Hamamönü’nde türbe ve camiler de yoğun ilgi görüyor. Bu cami ve türbelerden birisi de Taceddin Sultan Cami ve Dergâhı… Ülke tarihinde birçok önemli ismin kabrinin ve türbelerin bulunduğu Taceddin Sultan Camii ve Dergâhında insanlar önce birçok önemli ismin kabrini ve türbeyi ziyaret ediyor. Ardından Tacettin Sultan Camii’nde ibadetlerini gerçekleştiriyor. Taceddin Sultan Camii ve Dergâhında aynı zamanda müze ve çilehane de ilgi çeken kısımlar arasında.

taceddin dergahı ziyaret

YAZICIOĞLU’NUN MEZARI DA BURADA

Ziyaretçilerden Muhammed Ünal ramazan ayı dolayısıyla bu ziyareti gerçekleştirdiğini belirterek, “Önce kabir ve türbe ziyaretini gerçekleştirdim. Vakit namazının ardından dergâhı gezmeye devam edeceğim. Burada ülke tarihimiz için önemli Muhsin Yazıcıoğlu ve Nuri Pakdil gibi kişilerin mezarları var. Onları da görmüş oluyoruz. Bu tarihi mekânların varlığından mutluyuz.” dedi.

taceddin dergahı türbe

TACEDDİN SULTAN CAMİİ VE DERGÂHI’NIN TARİHİ

Taceddin Sultan Camii ve Dergâhı Hamamönü Semti Sümer Mahallesi Taçlı Sokak’ta bulunuyor. Aynı adı taşıyan türbeye bitişik konumda olan mekân kesme taş duvarlara ve kiremit çatıya sahip.1901-1902 yılında Abdülhamit tarafından yaptırıldı. Küçük bir caminin bulunduğu dergâhta aynı zamanda Taceddin Sultan ve oğlunun yattığı bir türbe var. Türbenin hemen altında ise Taceddin Sultan’ın ibadetlerini ve istiğfarını gerçekleştirdiği çile hane bulunuyor. İçerisinde Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’mızı yazdığı ve şu anda Müze olarak hizmet veren Mehmet Akif Ersoy Müzesi de bulunuyor. Taceddin Dergâhı’nı her gün binlerce vatandaş ziyaret ediyor. Caminin bahçesinde Osmanlı’dan kalma çok sayıda tarihi mezarda bulunuyor. Tacettin Dergâhı Camii gerek mimari yapısı gerek tarihi ile önemli inanç merkezlerinden birisi konumunda.

Tâceddin Dergâhı’nın ilk hali hakkında fazla bilgi bulunmuyor. Sadece caminin ilk şeklinin toprak örtülü ve diğer aksamın ahşaptan olduğu, Abdülmecid döneminde onarımlar yapıldığı, bazı binaların yeniden inşa edildiğini düşündüren belgelere kaynaklarda rastlanmaktadır. Bu belgelerde tamire muhtaç birimler sıralanırken cami, türbe, dergâh ve derviş odalarından bahsedilmektedir. Bu durumda yapıların bir külliye niteliği taşıdığı söylenebilmektedir.

taceddin dergahı hamamönü camii

TACEDDİN SULTAN CAMİİ VE DERGÂHINA NASIL GİDİLİR?

Taceddin Sultan Camii ve Dergahı’na, Kızılay’dan Dikimevi yönüne giden metroya binilip Kurtuluş Durağı’nda indikten sonra Hacettepe Üniversitesi içinden geçerek 5 dakika içinde ulaşılabilir. Dolmuş ile Hacettepe, Numune, Akdere, Ege Mahallesine binerek ulaşılabilir. Otobüs ile Ege Mahallesi, Akdere, Natoyolu otobüslerine binerek Hamamönü’ne ulaşılabilir. Metro ile Ulus metrosuna binip Kızılay metrosundan aktarma yaparak ulaşılabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.