Psikolog Büşra Kiriş: Sosyal medya tepkileri desteği etkilemez

Psikolog Büşra Kiriş: Sosyal medya tepkileri desteği etkilemez

Psikolog Büşra Kiriş, deprem bölgesindeki vatandaşların oy tercihlerinden dolayı azılı muhalifler tarafından hedefe konmasının destekleri etkilemeyeceğini söyledi. Kiriş “Sosyal medyadan verilen tepkilerin bölgeye olan desteği azaltacağını düşünmüyorum” d

Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli depremler ile Türkiye çok büyük bir acı yaşadı. Yaşanan bu büyük acı sonrasında Türk Milleti hiçbir ayrım yapmadan birbirinin yaralarını sarmak adına birlik ve beraberlik içinde insanüstü çabalar gösterdi.

Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen 2023 genel seçimlerinin sonucunda çıkan oy tercihleri birilerini rahatsız etti. Bazı azılı muhalifler, oy tercihlerinden dolayı depremzedelere yapmış oldukları yardımlardan pişmanlık duyduklarını ifade eden paylaşımlarda bulundular.

DESTEKLERİ ETKİLEMEZ

Büyük tepki çeken bu paylaşımlar, depremzede vatandaşları üzdü. TÜSİAV Ruh Sağlığı Platform Başkanı Psikolog Büşra Kiriş, olayı gazetemize değerlendirdi. Kiriş, deprem bölgesindeki vatandaşların oy tercihlerinden dolayı azılı muhalifler tarafından hedefe konmasının destekleri etkilemeyeceğini söyledi.

“Özellikle sosyal medyadan verilen tepkiler bölgeye olan desteği azaltacağını ya da etkileneceğini düşünmüyorum” diyen Kiriş, “Deprem bölgesindeki seçmenin aynı şekilde oy kullanması bir tercihtir. Bu tercihin sebebini bölgede yaşamayan insan bilemez. Ülkede yaşanan en son en acı bu olay Kahramanmaraş depremleri olduğu için haliyle deprem bölgesinde siyasi anlamda bir değişiklik beklentisi oluştu” dedi.

“ACIYI HERKES SAHİPLENDİ”

Psikolog Büşra Kiriş, “Yardımların karşılık bekleyerek verildiğini düşünürsek yardımların tamamının bir taraftan geldiğini düşünmemiz gerekir. Deprem zamanına dönersek eğer, bizim Ankara’da depremden fiziki olarak etkilenmemiş danışanlarımızdan ‘insanlar o kadar acı çekerken ben burada nasıl kendi derdime üzülürüm?’ Şeklinde sorularla karşılaştık. Burada ki danışanlarımızda bu sorularla aslında suçluluk hissediyorlardı. Toplumu neredeyse tamamı kendi dertlerini unutup bölge insanlarına üzülmeye başladı. Afet bölgesi büyük olduğu için ve ülkenin tamamına yakınından çok büyük destekler verildi. Şunu diyebiliriz ki hiç ayrım yapmadan bütün vatandaşlarımız bu afeti bu acıyı çok sahiplendi” ifadelerini kullandı.

1.jpg

“TERCİHLER BEKLENTİYİ KARŞILAMADI”

Kiriş, “O dönemlerde büyük bir afet olduğu zaman ortada bir eksiklik ya da hata varsa sorumlusu olarak mevcut hükümet ve belediyeler sorumlu gösterilir. Çünkü ne eksiğin varsa bütün beklenti iktidara karşı olur. Özellikle sosyal medyada çok fazla şikâyet vardı. Hükümete yönelik en sıcak şikayetlerde deprem bölgesinden çıktığı için herkeste şöyle bir beklenti oluştu. ‘Burada yaşayan insanlar mevcut hükümetten şikayetçiler’ şeklinde beklentiler ortaya çıktı. Birinci olarak afet bölgesindeki seçim sonuçları bu beklentiyi karşılamadığı için yine özelikle sosyal medyadan karşı tepkiler çıkmaya başladı” şeklinde konuştu.

5.jpg

“KUTLAMALAR TEPKİ ÇEKTİ”

“İkinci olarak da depremin üzerinden dört ay gibi bir zaman geçmesine rağmen birçok kurum, kuruluş, topluluk, kutlama, tören bahar şenliği gibi birçok organizasyon iptal etti” diyerek devam eden Kiriş, “Ama seçim gecesi Depremin merkez üstü olan Kahramanmaraş’ta sonucu kutlayan vatandaşlar oldu. Durum bu olunca bölge dışındaki vatandaşlarda ‘biz bu acıyı sizden daha mı fazla hissediyoruz?’ Sorusu oluştu. Bu şekilde hissetmeye ve düşünmeye başladılar. Son üç- dört ay içinde en sıcak şikayetler o bölgedeydi. Ülkede yaşanan en son en acı bu olay olduğu için haliyle deprem bölgesinde siyasi anlamda bir değişiklik beklentisi oluştu. Karşıt tepki gösteren vatandaşlar bu sonucun nedenini anlayamadı. Bu durumda tepkilere neden oldu” dedi.

ara32.jpg

YAŞAN İNSANLAR BİLİR

TÜSİAV Ruh Sağlığı Platform Başkanı Psikolog Büşra Kiriş son olarak şu hususlara değinerek; “Bazı kesimlerin depremzede vatandaşların tercihine verdikleri tepkiler bölge insanını üzmekten ziyade kızdırmış olabilir. Çünkü bu durum insanların tercihlerini yargılamak gibi oluyor. Tabi ki üzülür ama gösterdikleri tepki öfkeye neden olur. Deprem bölgesindeki oy tercihlerinin aynı olmasını oradaki seçmenin tercihidir. Bu tercihin sebebini bölgede yaşamayan bir insan bilemez. Onu orada yaşan insanlar bilir. O yüzden yaptıkları tercihi sorgulamak bize düşmez. Ama karşı tarafın neden tepki gösterdiğini biraz daha anlayabiliyoruz. Özellikle sosyal medyadan verilen tepkiler bölgeye olan desteği azaltacağını ya da etkileneceğini düşünmüyorum” dedi.

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.