Psikolog Abdullah Kerküklü: Holiganizme karşı bilinçlendirme ve eğitim önemlidir

Psikolog Abdullah Kerküklü: Holiganizme karşı bilinçlendirme ve eğitim önemlidir

Psikolog Abdullah Kerküklü, yeşil sahalarda şiddetin nedenlerini ve önleme yöntemlerini anlattı. Kerküklü, “Toplumsal düzeyde, aşırı bağlılık ve holiganizm gibi sorunlara karşı bilinçlendirme ve eğitim önemlidir” ifadesini kullandı.

Hafta sonu Ankaragücü maçında yaşanan şiddet olayları yeşil sahalardaki şiddeti gündeme getirdi. Gazetemize özel açıklamalar yapan Psikolog Abdullah Kerküklü, yeşil sahalarda şiddetin nedenlerini ve önleme yöntemlerini anlattı. Kerküklü, “Toplumsal düzeyde, aşırı bağlılık ve holiganizm gibi sorunlara karşı bilinçlendirme ve eğitim önemlidir” dedi. Kerküklü ayrıca, “Bu travmatik hadisenin göz önünde yaşanmış olması hem aile için hem toplum için oldukça üzücüdür. Unutulmamalıdır ki her birey farklıdır, bu nedenle ihtiyaçlarına uygun destek ve yaklaşımlar önemlidir” dedi.

11.jpg

AİDİYET DUYGUSU ÖN PLANDA

Psikolog Abdullah Kerküklü, “İnsanların bir takıma veya başka bir nesneye duydukları bağlılığın psikolojik nedenleri oldukça karmaşık bir olgudur ve birçok faktörü içinde barındırır. İnsanlar genellikle aidiyet duygusu, sosyal kimlik, anlam arayışı ve duygusal tatmin gibi çeşitli ihtiyaçları karşılamak amacıyla gruplara ve nesnelere bağlanma eğiliminde olabilmektedir. İnsanlar, kendilerini tanımlamak ve kimliklerini oluşturabilmek için çeşitli gruplara veya nesnelere bağlanabilirler. Belirli bir takım veya obje, kişinin kendini ifade etmesi yolunda veya kimliğini tanımlaması için bir aracı olabilir. İnsanlar, bir yerde aidiyet hissetme ihtiyacı duyarlar ver bu ihtiyacı Belirli bir takım veya nesne ya da bireylere bu aidiyet duygusunu sağlatabilirler. Bu duygu onlara bir topluluğun parçası olduklarını hissettirebilir” ifadelerini kullandı.

284658.jpg

SORUN ÖFKE KONTROLÜ

“Hafta sonu yaşanan olay anındaki görüntülere baktığımızda rahatlıkla kontrolsüz bir öfke görebiliyoruz” diyen Kerküklü şöyle devam etti, “Faruk Koca'nın olaydan önce yaptığı diğer açıklamalara baktığımız zaman da agresif ve öfke barındırdığını söyleyebiliriz. Bir kaynakta bulunan bilgiye göre; Faruk Koca olaydan sonraki ilk açıklamasında “Beynim attı, gözüm karardı. Ne yaptığımı hatırlamıyorum.” ifadesini kullandı. Bu cümleden öfke düzeyinin çok yüksek olduğunu anlayabiliriz fakat görüntülerde de göründüğü üzere aniden gelişen değil de planan bir olay olduğu yansımaktadır. Faruk Koca hakemin yüzüne tükürmek ve tokat atmak amacıyla gittiğini söylüyor fakat bu davranışlar da kabul edilebilir davranışlar değildir. Faruk Koca'nın koşarak gelip Halil Umut Meler'e yumruk atması ve akabinde yine Faruk Koca'nın yanında koşarak gelen kişilerin Halil Umut Meler'i tekmelemesi bu olayın planlanan bir şiddet olduğunu gösterir niteliktedir.”

ferhatyesilcimenin-grubu.jpg

SAĞLIKLI REKABET SAĞLANMALI

Kerküklü, “İlk başta kısaca Holiganlıktan bahsetmek istiyorum. Holiganlık dediğimiz kavram tutkulu bir şekilde bir takıma ya da bir spor dalına aşırı bağlılık göstermedir. Holigan kişilerde bu bağlılığın beraberinde getirdikleri aşırı koruma içgüdüsünden kaynaklanan şiddet eğilimi ve saldırganlık eğilimi ile toplumun normlarına aykırı davranışlar sergileyebilirler. Bu durumu kontrol etmek için kişi önceliklerini iyi belirlemesi gerekir. Bir takımın ya da bir grubun içerisinde bulunduğu zaman kitle psikolojisi ile hareket etmesi normal karşılanabilir. Fakat kişiler grup içerisinde de birey olduklarını unutmamalı ve kendi ahlaki muhakemesini yapmalıdırlar. Onlar yapıyor biz de yapalım demek kolaya kaçmaktır ve şiddet zincirini güçlendiren bir düşüncedir. Toplumsal düzeyde, aşırı bağlılık ve holiganizm gibi sorunlara karşı bilinçlendirme ve eğitim önemlidir. Spor etkinliklerinde sağlıklı rekabeti teşvik etmek, saygıyı vurgulamak ve olumlu spor kültürünü geliştirmek önemlidir” dedi.

Kaynak:Faruk Gökyurt / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum