ÖZEL SERVİSLER TAMİRCİLERİ YUTUYOR
Oto tamircileri büyük firmaların kendi servislerini açmasından dert yanıyor. Büyük oto servislerinin küçük tamircilerin işlerini bitme noktasına getirdiğini söyleyen oto tamircileri, ayrıca çırak yetişmediğinden usta sıkıntısı çektiklerini de söylediler.
ADEM GÜRSOY - HABERVAKTİM
Küçük oto tamircileri, özel servis sisteminin artması nedeniyle her geçen gün kan kaybediyor.
Pursaklar Karacaören Sanayi Sitesi'nde oto tamirciliği yapan Ali Çelik, konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunurken çarpıcı bilgiler verdi. Çelik, dükkanlarında çalıştırabilecekleri çırak bulamadıklarından yakınırken, büyük oto firmalarının servis sistemiyle birlikte küçük oto tamircilerinin bitme noktasına geldiğini söyledi.
ÇIRAK YETİŞMİYOR
Bizim meslekte artık eskisi gibi tamirci çırağı yetişmiyor diyen Çelik, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bizim işler biraz pis iş o yüzden insanlar gelip bu pis işte çalışmak istemiyorlar. Gençler, burada yağ, toz, toprağın içerisinde çalışmak yerine gidip daha temiz bir yerde çalışmak istiyorlar. Bir de eskiden bizim ustalarımız bizleri yetiştirirken gerektiğinde baskı uygulayarak, meslek sahibi olmamız için çabalıyorlardı. Ama şimdi gençlere hiç laf söylenmiyor. En ufak bir şey söylediğimizde işi bırakıp gidiyorlar. Dolayısıyla şimdi tamirci çırağı yetiştirmek çok zor…
SERVİSLER TAMİRCİLERİ BİTİRİYOR
On altı yıldır bu işte çalıştığını ve üç yıldır da işletme sahibi olduğunu söyleyen Çelik, şunları kaydetti: “Firmalar artık kendi servislerini açıyor ve kendi teknik elemanlarını kendileri yetiştiriyor. Bu durum küçük tamirci esnafını bitiriyor. Bundan 15 sene evvel Ankara’da 3 tane özel servis vardı, şu anda 700 civarında özel servis var. Eleman yetişmediği için artık servisler kendi elemanını yetiştirmek için çırak okulları açtı. Mesela Doğuş Otomotiv kendi bünyesinde okul açarak kendi elemanlarını kendisi yetiştirmeye başladı. Büyük marketlerin açılmasıyla nasıl ki bakkalların işi bozuldu. Büyük servislerin açılmasıyla bizlerin de işlerimiz sekteye uğradı.”
YENİ ARABALAR ÇOĞALDI İŞLER AZALDI
Piyasada eski arabalar azalırken yerlerini yeni arabalar alıyor, bu da bizim işlerimizi biraz olumsuz etkiliyor diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Eski arabalar azalıyor ancak yeni arabalarda da dijital özellikler daha fazla, bu yüzden o arabalarda da çok arıza meydana geliyor. Eskiden her şey manueldi şimdi her şey yavaş yavaş manyetiğe dönmeye başladı. Dijital parçalar çoğaldı. Bu parçalar da sık sık bozuluyor ve bize geliyorlar tamir ettiriyorlar. Bu durum biraz işlerimizi dengeliyor ama tabi ki de arabaların yeni olması işlerimizi eskiye nazaran azalttı.”
TEKNOLOJİK GELİŞMELERİ ÜCRETLİ KURSLARLA ÖĞRENİYORUZ
Otomotiv sektöründeki teknolojik gelişmeleri nasıl öğreniyorsunuz şeklindeki sorumuza ise Çelik, şu cevabı veriyor: “Bizler, bu tür teknolojik gelişmeleri ücretli kurslara katılarak öğreniyoruz. Ve iş yerlerimizi de ona göre dizayn ediyor, kendimizi de ona göre geliştiriyoruz. Günlüğü 100 Euro’dan kurslara katılıyoruz ve teknolojik gelişmeleri böylelikle takip edebiliyoruz.”
CEFASI DA VEFASI DA BÜYÜK AMA…
“Dolar ve Euro’nun değerinin artması bizlerin işlerini olumsuz etkiledi. Çünkü bizim işler daha çok parça işi olduğu ve parçaları dövizle aldığımız için bu bizim işimizi çok olumsuz etkiledi” diyen Çelik, mesleklerinin özelliklerine yönelik ise şunları söyledi: “Ben bu işi severek yapıyorum, severek yapmayanlar bu işi yapamazlar. Çünkü bizim işlerin cefası büyüktür. Cefasını çektikten sonra sefası da güzel yani bu işte sistemini iyi kurarsan iyi para var.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.