ORSİAD Başkanı Levent Çamur: Çare finansal destek!
ORSİAD Başkanı Levent Çamur, üretimin önemine dikkat çekerek “Türkiye ekonomisinin belkemiği olan KOBİ’lerin rekabet gücünün arttırılması için en önemli ihtiyaç finansal destek ve nitelikli işgücü” dedi.
Açıklanan son verilere göre Türkiye’de 45 ilimizin sanayi üretimi ihracatta öne öne çıkmaya başladı. Üretimde ve ihracatta Ankara sanayisinin baş aktörlerinden olan OSTİM Organize Sanayi Bölgesi̇ Sanayici İşadamı ve Yöneticileri̇ Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Çamur, gazetemize verdiği özel açıklamalarla, üretimin önemine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Çamur, “Türkiye ekonomisinin belkemiği olan KOBİ’lerin rekabet gücünün arttırılması için en önemli ihtiyacın finansal destek ve nitelikli işgücü” dedi. KOBİ’lerin önemine dikkat çeken Çamur ayrıca, “KOBİ’lerin kronik sorunu haline gelen nitelikli işgücü konusunda eksikleri var. Üretim için bu sorun giderilmeli. KOBİ’lerimiz küresel rekabetçilikte elinin güçlenmesi için de dijitalleşmeye ihtiyaçları var” ifadelerini kullandı.
FİNANSAL DESTEK GEREKİYOR
ORSİAD Başkanı Levent Çamur, “KOBİ’lerin kısa, orta ve uzun vadede rekabetçiliğini artırmak, Türk KOBİ’sini yabancı KOBİ’lerle rekabet edebilir hale getirmek için öncelikle finansmana erişim koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini bildirdi. KOBİ’lerin istihdamda, yatırımda ve üretimde ekonomimizin omurgasını oluşturduğunun altını çizen Başkan Çamur, “TÜİK verilerine göre istihdamın yüzde 71’ini, üretimin yüzde 37,3’ünü KOBİ’lerimiz üstlenmiş durumda. KOBİ’ler, ekonomik katma değerin de yüzde 35,5’ini tek başına sırtlıyor. Ülkemizde bugün KOBİ niteliğindeki işletme sayısı yaklaşık 3.5 milyon gibi yüksek rakamlara ulaşmış durumda. Üretim ve ihracatta ülke ekonomisini sırtlamış bir kesimden söz ediyoruz. Ancak en çok ihtiyaç duydukları konularda ciddi açılımlara, desteklere ihtiyaçları var. Ülkemizde bugün KOBİ’ler finansmana erişimden dijitalleşmeye kadar bazı yapısal sorunla mücadele ediyor. Kur artışları, yüksek enflasyon ve hammadde fiyatlarındaki dalgalanmadan ötürü üretim maliyetleri artmış KOBİ’lerle karşı karşıyayız. Bu tablo KOBİ’lerin sermayelerini eritiyor. Ticari kredilerin faizleri çok yüksek ve limitleri yetersiz. Faaliyetlerine devam edebilmeleri için reel finansmana ihtiyaçları var. Yanı sıra küresel rekabetçilikte elinin güçlenmesi için de dijitalleşmeye ihtiyaçları var” dedi.
NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ YETİŞTİRİLMELİ
KOBİ’lerin bir diğer kronik sorununun ise nitelikli işgücü konusunda yaşadığı kısırdöngü olduğunun altını çizen Başkan Çamur, “Yalnızca işletmelerin değil Türkiye’nin ihtiyacı olan yegane unsur, nitelikli insanlardır. Bilgileri, yetenekleri ve tecrübeleriyle özellikle KOBİ’lerin rekabet gücünü ve verimliliği arttırmada kilit rol oynayan yetişmiş personel, ülke ekonomisi için de itici güç. Sanayi sektöründe bu konuda yaşanan sıkıntıları öten beri en çok dile getiren STK’lardan biriyiz. Neredeyse tüm sektörlerin, özellikle de sanayi kesiminin kronik sorunlarının başında nitelikli iş gücü yetersizliği geliyor. Bugün Ankara’daki OSB’lerde üretim yapan sanayiciler vasıfsız işçi değil, vasıflı diplomalı eleman bulamıyor. Gençlerimiz diplomayla geliyor ama iş yapamıyor. Bizim sadece teorik ve kitabi bilgilerle değil, pratikte de en azından temel altyapısı oluşmuş gençlere ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
UYGULAMALI EĞİTİM VERİLMELİ
ORSİAD Başkanı Levent Çamur son olarak mesleki eğitimlere değinerek açıklamalarına şöyle devam etti:
"Sanayicinin bu talebinin karşılanması için teknik üniversitelerde öğrencilerin saha ve uygulamalı eğitim programlarına daha fazla ağırlık verilmesi gerekiyor. Gençlerin bir an evvel mezun olmak için değil de işi öğrenmeye odaklanması gerekiyor. Bu durumda mühendislik eğitiminde köklü bir değişim olmadan eğitimin kaliteli olması zor. Üreten kesim, sadece nitelikli mühendisler konusunda değil, imalat sürecini yönetecek teknikerler konusunda da sıkıntı yaşıyor. Yüksekokul mezunu teknikerler ile mesleki ve teknik eğitim mezunlarının sayısı az, ne yazık ki donanımları yetersiz. Dolayısıyla imalat sanayinin ara eleman ihtiyacı her geçen gün artıyor. Sanayici mühendisten daha fazla kalifiye ara elemana, nitelikli teknikere ihtiyaç duyuyor. İşverenlerin yüzde 67’sinin, aradığı meslekte deneyimli işçi bulamadığını belirttikleri görülüyor. Sonuç itibariyle nitelikli iş gücü sorunun ilk çözümü eğitim sisteminde köklü değişiklik. Sonrasında sanayi-üniversite işbirliğinin geliştirilmelidir."
Kaynak:Faruk Gökyurt / gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.