Namazın şartları kaçtır? Namazın şartları nelerdir?

Namazın şartları kaçtır? Namazın şartları nelerdir?

Namazın şartları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, Namazın şartları kaçtır? Namazın şartları nelerdir?

Namazın şartları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İnsanlar arama motorlarında namazın şartlarını araştırıyor. Peki, Namazın şartları kaçtır? Namazın şartları nelerdir? İşte detaylar:

NAMAZIN ŞARTLARI KAÇTIR?

Namazın 12 farzı vardır. Namazın dışındaki şartlar ve namazın içindeki şartlar olarak 2 gruba ayrılır. Namazdan önce ve namaza hazırlık mahiyetinde olduğu için namazın şartları olarak adlandırılır. Namazın içindeki şartar ise namazın varlığı ve tasavvuru kendisine bağlı olduğu için ve mahiyetini oluşturduğu için namazın rükunleri adını alır.

11-002.jpg

NAMAZIN ŞARTLARI NELERDİR?

Namazın şartları:

1- Hadesten taharet

Cünüplük ve abdestsizliğe hades denir. Namaz kılmak için hükmi pislik denen hadesten temizlenmek şarttır. Gerekli hallerde gusul yapmak ve abdest almak hadesten temizlenmek demektir.

2- Necasetten taharet

Namaz kılacak kişinin bedeninde üzerindeki elbisede namaz kılacağı yerde namaza engel olacak kadar pislik varsa bunları temizlemektir.

3- Setr-i avret

Namaz kılacak kişinin vücudunda örtünmesi gereken yerleri örtmesi demektir. Erkeklerde örtünmesi farz olan yerler göbek altından diz kapağına kadar olan kısımdır. Kadınlar ise yüz, eller ve ayaklardan başka vücudunun her tarafının örtünmesi farzdır.

4- İstikbal-i Kıble

Namazı kıbleye karşı dönerek kılmaktır. Kıble kabe denilen kutsal binadır. Namazı kıbleye dönerek kılmak şarttır.

5- Vakit

Namazları kendi vakitleri içerisinde kılmaktır. Vakti girmeden bir namazı kılmak caiz değildir.

6- Niyet

Hangi namazı kılacağını bilmek ve bu ibadeti Allah için yapmayı kalben dilemektir. Niyetin dil ile söylenmesi müstehabtır. Ayrıca hangi namazı kıldığında niyet ederek belirtmesi lazımdır.

Namazın rukünleri:

1- İftidah tekbiri

Namaza Allah-u Ekber diyerek başlamaktır. Bu tekbire tahrime denir. Hanifilerde rukun değil namazın şartlarındandır ancak namazın rukünlerinden olan kıyama bitişik olduğu için rukünler arasında sayılmıştır.

2- Kıyam

Namazda ayakta durmak demektir. Farz ve vacip olan namazlarda kıyam yani ayakta durmak farzdır. Ayakta durmaya gücü yetmeyene kıyam farz olmaz. Nafile namazlarda kıyam farz değildir.

3- Kıraat

Namazda kuran okumak farzdır. Namazda kısa bir ayet de okumak farzdır. Üç ve dört rekatlı farz namazların ikişer rekatında, iki rekatlı farz namazlar ile vitir ve nafle namazların her rakatında Kuran okumak farzdır ve kıyamda iken okunur.

4- Rukü

Namazda eller dizlere erişecek kadar eğilmek demektir, Kıraattan sonra eller dizlere varacak kadar baş ve sırt düz bir vaziyette eğilir.

5- Secde

Secdeye varmak demektir. Ruküden sonra ayaklar dizler ve ellerle beraber alnını yere koymaya secde denir. Her rekatta iki kere secde etmek farzdır.

6- Kade-i ahire

Namazın sonunda Ettehiyyatü'yü okuyacak kadar teşehhüt miktarı oturmak demektir. Bu oturuşta namazın farzlarındandır.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.