Namaz nedir? Namazın anlamı nedir? Namaz neden kılınır?
İslam’ın şartlarından biri olan namaz kılmak, Müslümanlar için olmazsa olmaz farz ibadetlerden biridir. Peki, oruç, zekât, hac ve kelimeyi şehadetle birlikte İslam’ın beş farzından biri olan Namaz nedir? Namazın anlamı nedir? Namaz neden kılınır?
Namaz yüce Allah’a ve onun resulüne, hidayet kaynağı Kur’an’a inanan takva sahiplerinin, gayba iman edenlerin, kendilerine Allah'ın verdiği rızıklardan infak edenlerin yerine getirdiği farz bir ibadettir. Namaz imandan sonra gelen en büyük hakikattir ve ibadetlerin özü ve anası mesabesindedir. Namaz belirli vakitlerde belirli şartları yerine getirerek belirli hareket ve okuyuşlarda Allah'ın rızası için yerine getirilen kulluğun en zirve noktası olan bir ibadettir. Peki, genel hatlarıyla Namaz nedir? Namazın anlamı nedir? Namaz neden kılınır? Tüm detaylar haberimizde:
İSLAM DİNİNDE “NAMAZ”
Namaz, İslam’ın imandan sonra gelen en önemli emri, dinin direği ve temelidir. Peygamber Efendimiz (SAV) bu gerçeği şöyle dile getirmiştir: “İslam beş temel üzerine bina edilmiştir; Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammedin onun kulu ve resulü olduğuna şehadet etmek, namazı dosdoğru kılmak, hak sahiplerine zekatı vermek, Beytullah’ı hac etmek ve Ramazan ayında oruç tutmak.”
Namaz imanın en başta gelen alametlerindendir. Namaz, kul ile Allah arasında yüksek bir bağ, yüce bir alaka ve nezih bir hizmet olarak yüce bir huzura kabul ediliştir. Namaz, diğer varlıkların bütün ibadet şekillerini de bir araya toplayan, özlü bir ibadettir. Kur’an-ı Kerim’in ifadesine göre kainattaki varlıkların tamamı Allah’u Tealayı devamlı olarak zikir ve tesbih etmektedir. Kur’an’ı Kerim, konuyu şu şekilde aktarmıştır: “Her şey Allah'ı tesbih eder fakat siz onların bu tesbih ve ibadetlerini anlayamazsınız. Yeryüzünde ve göklerde ne kadar varlık varsa bunların Allah'ı tesbih ettip yücelttiklerini ve kuşlarında saf saf diziler halinde tesbihini görmedin mi? Her varlık gerçekten namazını duasını ve tesbihini öğrenmiş bulunuyor. Allah onların yaptıkları her şeyi bilendir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.