Motokurye Melih Güven Var mesleğin inceliklerini anlattı
Başkentte 2 yıldır motokuryelik yapan Melih Güven Var, üniversitelerin kapanmasıyla işlerinin yüzde 40 oranında düştüğünü belirterek, “Kışın hava şartlarından ötürü çalışmak çok zor. Bir de üniversitelerin kapalı olması işlerimizi iyice düşürmüştü” dedi.
Motokuryelik mesleğine iki sene önce başlayan Melih Güven Var, mesleğin zorlukları ve gündemdeki olayların sektöre nasıl yansıdığını gazetemize anlattı. Var, Trafikte çok ciddi sayıda bilinçsiz şoför var. Dikiz aynası kullanmayan sinyal vermeden şerit değiştiren araç kullanıcıları bizi trafikte çok zorluyorlar. Trafikte adeta biz yokmuşuz gibi davranıyorlar” dedi. Aynı zamanda kış aylarında mesleği icra etmenin zorluğuna değinen Var, “Bu işin en zorlu kısmı kesinlikle kış mevsiminde çalışmak. Yaz kış demeden çalışıyoruz. Bir motor kullanıcısı olarak yağmur azda yağsa ıslak zeminde motor kullanmak çok riskli” şeklinde konuştu.
MOTOR SEVDASI
Kuryelik serüvenini anlatarak başlayan Melih Güven Var “50cc dediğimiz küçük motorlarla bu sektöre atıldım. Asıl amacım motokuryeliği meslek olarak yapmak değil de motor tutkum olduğu için seçtim. Ailem motor kullanacağım için çok karşı geliyordu. Ama ben hayalimden vazgeçmedim. Önce küçük motorla bu sektöre adım attım. Ardından kredi çekip kendi motorumu aldım. Şuanda motokurye mesleğini kendime ait motorumla yapıyorum” ifadelerini kullandı.
“İŞLER YÜZDE 40 DÜŞTÜ”
Melih Güven Var motokurye mesleğinin zorluklarına ise şu şekilde değindi: “Bu işin en zorlu kısmı kesinlikle kış mevsiminde çalışmak. Yaz kış demeden çalışıyoruz. İşverenin tehlikeli görmediği hava şartlarında çalıştırılıyoruz. Ama bir motor kullanıcısı olarak yağmur azda yağsa ıslak zeminde motor kullanmak çok riskli. Bir de motorunuzda paket yükü olduğunu düşünün, bu işimizi haliyle daha da zorlaştırıyor. Bu mesleğin en zor kısımlarından biri de yaz mevsiminde çok fazla kurye olması. Çok kurye demek işin bölünmesi demektir. Kış mevsiminde hava şartlarından ötürü işi bırakan kuryeler yazın sektöre yükleniyor. Buda kişi başına düşen paket sayısını azaltıyor. Haliyle gelir de düşüyor. Aynı zamanda biz en çok işi üniversiteler açıkken yapıyoruz. Yazın okulların kapalı olması bizim işlerimizi otomatik olarak düşürüyor. Deprem sebebiyle okulların kapanması da tabii ki bizim sektörümüzü etkiledi. Yüzde 40, 50 civarında iş düşüşü oldu diyebilirim. Ama tabii ki bu önemli değil. Depremi yaşayan herkese sabır diliyorum.“
“ARAÇ DEĞİLMİŞİZ GİBİ DAVRANILIYOR”
Motokurye Var, “Ben bu zamana kadar çok fazla kaza yaptım. Evet biz hızlı kullanmak zorundayız. Bazı kurye arkadaşlarım kuralları çiğnese de bu kuralları ihlal etmeyen kuryeler de var. Trafikte çok ciddi sayıda bilinçsiz şoför var. Dikiz aynası kullanmayan sinyal vermeden şerit değiştiren araç kullanıcıları bizi trafikte çok zorluyorlar. Trafikte biz adeta yokmuşuz gibi davranıyorlar. Kaza yapmamızın en büyük sebepleri trafikte bilinçsiz araç kullanıcıları, bozuk yol, hava şartları ve köpekler. Örneğin köpekler çok büyük risk demek. Köpekler içgüdüsel olarak motorun sesi sebebiyle sizi tehlike olarak görürler ve saldırıya geçerler. Motor üstündeyken size saldıran koşan bir köpek görürseniz kesinlikle motoru durdurmanızı öneririm. Köpekleri kovduktan sonra yola devam etmek, saldırı esnasında hızlanmaktan daha sağlıklıdır” dedi.
MOTORCULARIN DEPREM BÖLGESİNE DESTEĞİ
Deprem bölgesine destek olan motorcular olduğunu söyleyen Var, “Önceden inşaat işleriyle uğraşmış ve deprem bölgesinde işe yarayabilecek bazı insanlar bölgeye motorlarıyla gitti. Araçların giremediği yerlere motorla hızlı bir şekilde ulaştı. Bu da deprem bölgesinde desteği artırdı. Motorlar araç trafiğini beklemedikleri için bölgelere daha rahat erişim sağladı. Depremzedelere hızlı bir şekilde elden geldiğince erzak yardımı ulaştırıldığı biliniyor şeklinde konuştu.
“KASKSIZ 100 METRE BİLE GİTMEYİN”
Var son olarak şunları söyledi: “Zorda kalmadığınız sürece kesinlikle tavsiye etmem. Eğer bu mesleği yapmak istiyorsanız öncelikle motor kullanmayı seviyor olmanız gerekiyor. Bakın dikkat ederseniz biliyor demiyorum, seviyorsanız diyorum. Çünkü eğer seviyorsanız hem daha çok dikkatli olur hem de daha mutlu çalışabilirsiniz. En önemli hususlardan birisi de kesinlikle ekipmanlarınız tam değilse yola asla çıkmayın. Kasksız 100 metre bile ilerlemeyin.“
Salih Çifci / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.