Mermer ustaları çalıştıracak eleman bulamıyor

Mermer ustaları çalıştıracak eleman bulamıyor

Mezar taşı ustalığı yapan Nurettin Fındık, eleman bulmakta sıkıntı çektiklerini belirterek “Sektörde ne çırak ne kalfa bulamıyoruz. Mevcut ustalar emekli olunca eleman kalmayacak. Mesleğimiz tehlike altında” dedi.

Baba mesleğini yürüten mermer ustası Nurettin Fındık, sektörde çalışacak eleman bulmakta sıkıntı çektiklerini ve mermer ustalarının gün geçtikçe azaldığını söyledi. İşin ağır olması nedeniyle işçi pazarındaki elemanların bile gelmediğini ifade eden Fındık, “ Sektörde ne çırak ne kalfa bulamıyoruz. Mevcut ustalar emekli olunca eleman kalmayacak. Vatandaşlarda çocuklarını mermercilik sektöründe çalışmasını istemiyor. Biz şuan Suriyeli göçmenlerle çalışmak zorunda kalıyoruz” dedi.

nurettin fındık mezar taşı

MESLEĞİN GELECEĞİ TEHLİKEDE

Baba mesleğini devam ettiren mermer ustası Nurettin Fındık, “Sektörde eleman açığı çok büyük piyasada ne çırak bulabiliyoruz ne kalfa bulamıyoruz. Şuanda sektörde belirli bir yaşın üzerinde elemanlar var. Onlar da emekli olduğunda bizim sektörde bitişe doğru gidiyor. Çıraklık okullarında bizim sektör ile alakalı bölümler var. Ama o bölümlere ailelerden ve öğrencilerden rağbet olmuyor. Bölümler o bölümleri tercih edilmiyor. Vatandaşlarda çocuklarını mermercilik sektöründe çalışmasını istemiyor. Biz şuan Suriyeli göçmenlerle çalışmak zorunda kalıyor. Mesleğimiz kayıp olmaya yüz tutmuş meslekler arasına girmek üzere sektörde yetişen elaman yok. Bizim özellikle mezar işlerinde makineleşme belirli bir yere kadar oluyor. Genelde insan gücü ile çalışıyoruz. İş ağır toz var, çamur var, mezar var, ölüm var o yüzden sektörde çalışacak eleman bulmakta zorlanıyoruz. Şuan çalışan elemanlar emekli olduğunda bu sektör bitecek” ifadelerini kullandı.

nurettin fındık mezar

KAR MARJIMIZ DÜŞTÜ

Artan maliyetlerin fiyatları etkilediğini dile getiren Fındık, “ Biz esnaf olarak bu maliyet artışını fiyatlara yansıtmamaya çalıyoruz. Kendi karımızdan feragat ediyoruz. Kar marjımız düştü. Dükkân sadece kendini çevirir hale geldi. Piyasadaki rakamları etiketlere yansıtırsak çok uçuk fiyatlar ortaya çıkıyor. Vatandaşında alım gücünü düşünerek fiyatlara düzenleme getiriyoruz. Şuan bizim piyasada en düşük mezar 8 bin liradan başlıyor. Daha ucuz yapılan mezarlar iş görecek nitelikte olmuyor. 8 bin liradan başlayan fiyatlar 12 13 bin liraya kadar çıkıyor” dedi.

Şule Erciyas / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.