Kuvay-ı Milliye Atları Sergisi'nde cirit esintileri

Kuvay-ı Milliye Atları Sergisi'nde cirit esintileri

Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği üyesi ressam Durmuş Ali Akça’nın açtığı Kuvay-ı Milliye Atları sergisinde, eserlerinde geleneksel cirit oyununun izlenimleri de bulunuyor.

Ressam Durmuş Ali Akça bağımsızlık, özgürlük ve emperyalizme karşı boyun eğmeme duygularından yola çıkarak Milli Mücadele destanımızı resmettiği Kuvay-ı Milliye Atları sergisini sanatseverlerle buluşturdu.

kuvayi-milliye-sergisi-1.jpg

RESSAM AKÇA’NIN KİŞİSEL 33. SERGİSİ

1958 yılında Ankara’da doğan, 1982 yılında Gazi Yüksek Öğretmen Okulu Resim bölümünü bitiren çok sayıda karma ve grup sergilerine katılan ressam Durmuş Ali Akça, kişisel 33. sergisi olan “Kuvay-ı Milliye Atları” sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Emekli resim öğretmeni olan Durmuş Ali Akça, üniversite bittikten sonra profesyonel olarak resim yaptığını belirtti.

kuvayi-milliye-sergisi-2.jpg

“RESİMLERİMDE CİRİT’E YER VERDİM”

Yurtiçi ve yurt dışında, Gazi Üniversitesi, Kültür Bakanlığı Resim Heykel Müzelerinde ve çeşitli koleksiyonlar da eserleri bulunan Akça, sergiyle ilgili “Bağımsızlık, özgürlük, emperyalizme karşı boyun eğmeme duygularından yola çıktım. Ben bu sergiyi hazırlarken başka resimlerde yaptım. Doğadaki en güzel canlılar olan atları ve kadınları çalıştım. Cirit, Anadolu’da geçmişten gelen atla oynanan bir oyun. Savaş oyununun barışçıl hali olan bu oyuna resimlerimde yer verdim. Kuvayı Milliye Atları sergimde toplamda 21 resim var. Kişisel olarak ise benim 33. sergim oldu. Bu nedenle çok sevinçliyim. Tamamı yağlıboya olan sergide, Atatürk’ün Sakarya Savaşı’nda yer alan fotoğrafını da resmettim” ifadelerini kullandı.

Mert Dokuzoğlu / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.