Kut nedir? Eski Türklerde Kut ne anlama gelir?

Kut nedir? Eski Türklerde Kut ne anlama gelir?

Birçok insan Kut kavramını duymuştur. Eski Türklerden geldiği bilinen Kut nedir? Eski Türklerde Kut ne anlama gelir?

Asırlarca sürdüğü bilinen, ve bir gelenek haline dönüşen Moğollar, Türkler ve Altay boylarında da kullanılan kavram olan Kut nedir? Eski Türklerde Kut ne anlama gelir? İşte tüm detaylar:

kut anlayışına sahip askerin savaş görüntüsü

ESKİ TÜRKLERDE KUT NE ANLAMA GELİR?

Eski Türklerde ülkeyi yönetme anlayışı ile ilgili bir kavram olan Kut yıllarca süren bir gelenek olmuştur. Kut anlayışına göre, ülkeyi yönetme yetkisi Tanrı tarafından hükümdar ve ailesine verilmektedir. Bu durum ülke içinde anlaşmazlıkları önlemek adına asırlarca kullanılmış ve bu inanış, uzun yıllar ülke yönetiminde tercih edilmiştir. Kut anlayışında ülkeyi yönetme yetkisini hükümdar ve onun erkek çocuklarına verilirken, Şamanizm anlayışından gelmektedir. Köken olarak Eski Türklerden gelen Kut, mutluluk ve mut anlamlarına gelmektedir. Eski Türklerin inandıkları Gök tanrı, ülkeyi yönetme yetkisini hükümdara vermiştir. Kut, bir diğer anlamına göre ise ülke yönetiminde sahip olunan güç, liderlik, yaratıcılık ve yetenek anlamlarına gelmektedir. Saadet, baht ve mutluluk anlamlarına gelmektedir. Yetkilerin Tanrı tarafından verilmiş olması hem adaleti sağlama noktasında itici bir mekanizma oluşturmakta hem de hükümdarı kutsallaştırmaktadır.

kut nedir sorusunu merak edenler için yönetim görseli

KUT NEDİR?

Kut anlayışı Eski Türklerde, Moğollarda ve Altay boylarında ikili yönetim anlayışının en bilinen adıdır. Şamanizmin temel dayanağıdır. İlk Türk devletleri devlet yönetimini inanç ve töreler ölçüsünde gerçekleştirmektedir. Bu sebeple kut anlayışı kutsallığı, mutluluğu, gücü temsil etmiştir. Eski Türklerde yönetimde bulunan Kağan, gücünü Tanrı'dan almıştır. Buna rağmen Kağan'ın yetkileri sınırsız değildi. Bu yetkiler, Şamanizm inancı çerçevesinde şekillendirilmiştir. Devlet yönetimiyle ilgili kararlar toy meclislerinde tartışılarak Kağan'ın başkanlığında sonuca bağlanmaktadır. Demokrasinin etkin olduğu bu toplantılar da Kut anlayışının özellikleri çerçevesindedir. Boyun kadınları ise hükümdarın eşi olan hatuna itaat etmektedir. Bu da hükümdar ailesinde kadınların da söz hakkına sahip olduğunun en belirgin göstergesidir. Kut inanışının özelliklerinden birisi ülke yönetiminde söz hakkına sahip olan liderler, Tanrı tarafından korundukları için savaşlarda ölümden dönmektedir. Savaşlarda başarıya ulaşan, ülkesini onurlandıran liderlere tanrı tarafından kut verildiğine inanılmaktadır. Savaşlarda yenilen liderlere Tanrının kut vermediğine inanılmaktadır.

eski kut anlayışına sahip türklere ait çini görseli

KUT’A GÖRE KAN AKITILMIYOR

Kut anlayışına göre hükümdar ve ailesinin kanı akıtılamaz. Çünkü bu kan kutsaldır. Bu sebeple idama mahkum edilen yöneticilerin kanı akıtılmaz, bunun yerine boğularak öldürülmüşlerdir. Kutlu bir aile olan hükümdar ailesinin kanı kutsaldır. Akması ülke yönetiminde uğursuzluklara sebep olmaktadır. Liderlerin Kut’u kendisi daha doğmadan önce gökyüzünden gönderilmektedir. Hükümdar çocuklarının aldıkları eğitim çerçevesinde göstermiş oldukları ilk başarıda kut sahibi olduklarına inanılırken, kutun Tanrı tarafından alınması felaket olarak nitelendirilmiştir. Ülkenin başına gelen felaketler ve yenilgiler bu sebebe bağlanmıştır.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.