Kelime Müzesi Sorumlusu Çufalar: “Toplumun kelime dağarcığı daralıyor”

Kelime Müzesi Sorumlusu Çufalar: “Toplumun kelime dağarcığı daralıyor”

Kelime Müzesi sorumlusu Kerem Çufalar, gündelik konuşulan dilde kullanılan kelime sayısının bir toplumun gelişmişlik seviyesini gösterdiğini belirterek “Toplumumuzda gündelik konuşulan kelime sayısında düşüş var” dedi.

Yazar Şermin Yaşar tarafından Türkçe kelimelerin, atasözlerinin ve deyimlerin anlamını çocuklara ve gençlere öğretmek, dilin önemini topluma aktarmak amacıyla kurulan Türkiye'nin ilk 'Kelime Müzesi' ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Üç katlı olarak kurulan müzenin duvarlarında ve camekânlarda, geçmişte sık kullanılan fakat günümüzde unutmaya yüz tutulan kelimelerin olduğu materyaller, eşyalar ve objeler sergileniyor. Gelen ziyaretçiler, günlük konuşma dilinde kullandıkları fakat etimolojik olarak anlamını bilmedikleri kelimelerin gerçek anlamlarını öğreniyorlar.

kelime müzesi

TİFTİK VE HALI ÜRETİMİNDEN KELİME MÜZESİNE

Tiftik ve halı üretilen Ermeni yapımı binanın, restorasyon işlemlerinin ardından 2022 yılında dil bayramında müze olarak açıldığını söyleyen Kerem Çufalar müzenin kuruluş sürecini gazetemize şöyle açıkladı:

‘’Bina âtıl haldeydi büyük bir restorasyon gördü. Daha sonra çeşitli sanatçılarla çalışıldı. Eserlerin bir kısmı Mısır, bir kısmı da Amerika’dan geldi. İçindeki objelerin ve tasarımların sürekli bir değişim geçirmesi planlanarak kuruldu.’’

kelime müzesi işaret dili

HİSSEDİLEN KELİMELER

Türkçenin ne kadar zengin bir dil olduğunu somut örneklerle sergilediklerini belirten Çufalar, ‘’Kelime müzesi deyince insanların zihninde pek bir şey canlanmıyor. İçeriye girdiklerinde kelimeleri daha somut bir şekilde görebiliyorlar. Kelimelerin yer aldığı objelere dokunabiliyorlar. O mekanizmaları çekerek, çevirerek, kaldırarak, konuşarak adeta kelimelerle oynuyorlar. Akılda kalıcılık olarak harika örnekler’’ şeklinde konuştu.

kelime müzesi maket

YÜZLERCE ANLAMI OLAN ZENGİR BİR DİL

Dilimizde 110 binden fazla kelime olduğunu aktaran Çufalar açıklamalarına şu şekilde devam etti:

‘’Örnek verecek olacaksak ‘’ölmek’’ kelimesinin yerine kullanabileceğimiz 115 tane kelime var. Bir kelimenin kökü bambaşka kelimenin türemesinin önünü açıyor. Dilimiz kulağa büyülü gibi geliyor. Ben öyle hissediyorum. Dil konusuna yoğunlaşmak insanı zihin, kültür ve gündelik sözcük kullanımının gelişmesi yönünden yardımcı oluyor.’’

Gündelik konuşulan dilde kullanılan kelime sayısının bir toplumun gelişmişlik seviyesini gösterdiğini aktaran Çufadar, ‘’Toplumumuzda gündelik konuşulan kelime sayısında düşüş var. Bunun birçok sebebi var. Bu sebepleri giderek daha izole olan insan hayatı, kitap okuma eksikliği, yüz yüze iletişimde azalma, yabancı kelimelerin sık kullanımı olarak sıralayabilirim.’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

Mikail Karaman /www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.