Kedisi olanlar dikkat: Bu hastalığın tedavisi yok!
Kedi sahiplerini en çok endişelendiren sağlık problemlerinden birisi FIP hastalığı, Covid-19 ile kendini gösterdi. Kedi Enfeksiyöz Peritoniti olarak bilinen viral hastalık, kedilerin bağışıklık sistemine zarar vererek ölümcül hal alabiliyor.
Kedi sahiplerini en çok endişelendiren sağlık problemlerinden birisi Feline Infectious Peritonitis hastalığı, ilk kez Covid-19 ile kendini gösterdi. Kedi Enfeksiyöz Peritoniti olarak bilinen viral hastalık, kedilerin bağışıklık sistemine zarar vererek ölümcül hal alabiliyor. Tüm kedi ırklarında görülme riski olan FIP hastalığı çoğunlukla 2 yaşından küçük 13 yaşından büyük evcil ve vahşi kedilerde karşılaşılıyor. Hastalığın ıslak ve kuru olmak üzere iki çeşidi bulunuyor.
TEMAS VE DIŞKI YOLUYLA BULAŞIYOR
Kedilerde Feline Infectious Peritonitis hastalığı, korona virüs sonucunda bağışıklığın düşmesi ile birlikte karın zarında yangı ve sıvı birikmesi sonucunda kendin gösteren oldukça tehlikeli bir hastalık. Tüm kedilerde görülebilen ciddi ve ölümcül bir hastalıktır. Kedi koronavirüsü diye bilinen virüs, çoğunlukla 2 yaşından küçük 13 yaşından büyük evcil ve vahşi kedilerde karşılaşılır. Hastalığın ıslak ve kuru olmak üzere iki çeşidi vardır. Kuru FIP iç organlarda nodüler büyümeler ile oluşurken ıslak FIP, karın ve göğüs kısmında sıvı birikmesi sonucu gerçekleşir. Hastalık temas ve dışkı yoluyla bulaşır. Barınaktaki ve sokaktaki kedilerde görülme olasılığı çok daha fazladır.
KEDİLERDE BU BELİRTİLERE DİKKAT
Hatalığın kedi üzerinde göstermiş olduğu belli başlı belirtileri bulunuyor. Yemek yemede bozukluk ve ani kilo kayıpları, ateş, karın bölgesinin şişmesi, gözün sulanması, görme sorunları ve gözde renk değişimi, Halsizlik ve durgunluk, denge kurmada problemler, nefes alıp vermede yaşamış olduğu sıkıntılar, nezle, Genel psikolojik durumda değişme, mutsuz ifade FIP hastalığının en çok görülen belirtileridir. Fakat bu belirtiler çogu zaman yeterli olmayabilir. O sebeple kedinizde bu belirtilerden bir kaçını bile görüyorsanız, veterinere başvurmanız gerekmektedir.
BUNLARI YAPMAKTA FAYDA VAR
Hastalık, salya ve dışkıyla bulaştığından dolayı kedinin ve bulunduğunuz ortamın oldukça temiz olması gerekiyor. Virüs yaklaşık olarak 4 ila 6 hafta arasında pasif bekleme süresine sahiptir. Kedinizin, Corona virüsü ile karşılaşmaması için mama kabı, kedi kumu oldukça temiz tutulmalıdır. Kedinizin bu aşamaya gelmeden bakımına ve temizliğine büyük özen göstermeniz gerekiyor. Aksi takdirde hastalık kaçınılmaz son olabilir. Kedinizi sokağa çıkarmayarak diğer kedilerle temasını koruyabiliriz. Kedinizin oldukça zengin içerikli besinlerle beslemek hastalıklara karşı katkıda bulunabilir. Corona virüsünün FIP'e dönüşmesinde en büyük etkenlerden birisi strestir. Ev içinde ve dışında kedinizi strese sokabilecek durumları en aza indirmeye öze göstermeniz sağlığı açısından büyük öneme sahip.
Kaynak:Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.