Kaza ve kadere iman ne demek?

Kaza ve kadere iman ne demek?

Kaza ve kadere iman, İslam’da imanın şartlarından biri olarak karşımıza çıkar. Peki, kaza ve kadere iman ne demek?

Kaza ve kadere iman vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. İnsanlar arama motorlarında kaza ve kadere imanı araştırıyor. Peki, kaza ve kadere iman ne demek?

KAZA VE KADERE İMAN NEDİR?

Kader, Yüce Allah'ın ezelden ebede kadar olacak bütün şeylerin zaman ve yerini özellik ve niteliklerini ezeli ilmi ile bilip sınırlaması ve taktir etmesi demektir. Allah'ın ilim ve irade sıfatları ile ilgili bir kavram olan kadar evreni ve tüm varlık olayları belli bir nizam ve ölçüye göre düzenleyen ilahi kanunu ifade eder. Kaza ise ezelde irade ettiği Cenabı Allah'ın taktir buyurduğu şeylerin zamanı gelince her birisini ezeli ilim irade ve taktirine uygun biçinde meydana getirmesi ve yaratmasıdır.

kaza ve kadere iman ne demek

Kaza ve kadere iman yüce Allah'ın ilim irade kudret ve tekvin sıfatlarına inanmak demektir. Bir başka deyişle bu sıfatlara inanan kimse kader ve kazaya da inanmış olur. Dünyada meydana gelmiş ve gelecek olan her şey Allah'ın ilmi dilemesi taktiri ve yaratması ile olur. Her şeyin bir kaderi vardır. Bunun anlamı ise şudur: Yüce Allah insanları hür iradeleri ile seçecekleri şeylerin nerede ve ne şekilde seçileceğini ezeli yani zamanla sınırlı olmayan mutlak ilmi ile bilir ve bu bilgisine göre diler. Yine Allah bu dilemesine göre taktir buyurur zamanı gelince kulun seçimi doğrultusunda yaratır. Bu durum da Allah'ın ilmi kulun seçimine bağlı olup Allah'ın ezeli manada bir şeyi bilmesinin kulun irade ve seçimi üzerinde zorlayıcı bir etkisi yoktur.

Kuran-ı Kerim’de her şeyi yaratıp ona bir nizam veren ve mukadderatını tayin eden Allah yüceler yücesidir. Furkan 25. Ayet: “De ki Allah'ın bizim için yazdığından başkası bize asla erişmez” Bu ayetlerden Allah'ın her şeyin yaratıcısı olduğunu dilediğini sapıklığa sevk edip dilediğini hidayete erdirdiğini insanlar arasında ölümü onun taktir ettiğini bildiren ayetlerde vardır. “Allah her şeyin yaratıcısıdır. O herşeye vekildir.” Zümer 62. Ayet.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.