Hakim 44 bin, hekim 54 bin, mühendis 18 bin: Adaletsizlik var

Hakim 44 bin, hekim 54 bin, mühendis 18 bin: Adaletsizlik var

Kamuda çalışan bir mühendis 18 bin lira, hakim ve savcılar 44 bin lira, hekimler ise 54 bin lira ücret alıyor. TMMOB Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, mühendislerin mağduriyet yaşamaması adına beklentilerini gazetemize anlattı.

TMMOB Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, İdari kökenli sınıflara 1400 ilave ek gösterge verilirken, mühendis kitlesine 600 puan yansıması parasal olarak ciddi bir etkide bulunmadı dedi.

TMMOB Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz

“MÜHENDİSLERİN MAĞDURİYET YAŞAMAMASI LAZIM”

TMMOB Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, kamuda çalışan mühendislerin ek gösterge ve emekli kıdem tazminatı hakkında bilgi verdi. Türkyılmaz, “Gerek kamu gerekse özel sektörde çalışan insanlarımızın çalışma hayatıyla ilgili iyileştirici tüm adımları olumlu buluyoruz. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız, kamunun kangreni haline dönüşen ek gösterge adaletsizliği konusunda iyileştirici adım atılacağını söyledi ve gerçekleştirdi. İdari kökenli kamu çalışanlarımızın ek göstergesi 2200 iken, 3600'a çıkartıldı. Daha önce kamudaki mühendislerin aldığı ek göstergelere 600 puan takviye edilerek 4200'e çıkartıldı. İdari kökenli sınıflara 1400 ilave ek gösterge verilirken ve fiili maaşlarında hem de emekli hizmet karşılığı aldıkları tazminatta ciddi artış olurken, mühendis kitlesine 600 yansıma parasal olarak ciddi bir etkide bulunmadı. Bugün bir mühendisin maaşı 50-100 TL değişirken, idari kökenli arkadaşlarımızın maaşında 1500-2000 TL arasında artış oldu. Bir mühendisin emekli kıdem tazminatında 2-3 bin TL artış olurken, idari kökenli arkadaşlarımızın emekli kıdem tazminatında 60-70 bin TL gibi bir artış söz konusu. Helali hoş olsun, ancak devletin kalkınmadaki lokomotif gücü olan mühendis kitlesinin de mağduriyet yaşamaması lazım. Maaş farkını sadece 3600 ek göstergeye bağlamak doğru olmaz” açıklamalarını yaptı.

TMMOB Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı

“KARŞILIKSIZ BIRAKMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Türkyılmaz, kamu mühendisleri ile diğer hizmet grupları arasındaki maaş uçurumundan söz etti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi. Türkyılmaz, “Öteki hizmet gruplarına değişik kanunlarla çokça ekonomik ve sosyal hak düzeltici faaliyetlerde bulundu. Bugün kamuda çalışan bir mühendisin maaş skalası 18 bin TL, hakim savcı 44 bin TL, hekimlerimiz 54 bin TL olmak üzere arada bir makas oluştu. Onların aldıkları haklarıdır, güncelin değeridir ama mühendisin ise hakkı değildir diye düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın sadece Türkiye değil dünyanın da dertleriyle ilgilendiğini biliyoruz, randevulu görüşmek istedik ama yoğun gündem nedeniyle bu imkana kavuşamadık. Kamuda çalışan mühendis platformu, bu açıklamamızı sahiplendi ve kamuoyu algısı oluşturdular. Bu farkın bilindiğini ve azaltılacağının sinyallerini aldık. Çözülene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Hakim, savcı, öğretmen, emniyet mensupları nasıl düzeltici adımlar aldılarsa, mühendislerimize de bu adımların atılmasını arzu ediyoruz, Sayın Cumhurbaşkanımızın, bu konuda ki mağduriyet seslenişini karşılıksız bırakmayacağını düşünüyoruz” dedi.

 Hasan Türkyılmaz

“İNSAN KAYNAĞI AÇIĞI YAŞANIYOR”

Türkyılmaz, 249 orman mühendisinin alımının önümüzdeki günlerde gerçekleşeceğini fakat bu sayının yeterli olmadığını belirtti. Türkyılmaz, “249 Orman Mühendisimiz, Orman Genel Müdürlüğü’müzün ihtiyacı olan alanlarda değerlendirilmek üzere KPSS puanıyla müracaat eden arkadaşlar arasından bu ayın 26’sında başlayacak uygulama sınavları sonucunda alımları gerçekleştirilecek. Bu sayı önemli ama yeterli değil. Kamuda nasıl öğretmen, emniyet açığı oluşunca alım gerçekleştiriliyorsa, orman teşkilatında mühendis, memur, işçi alımlarının da yıllara göre düzenli ve istikrarlı olmasını talep ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın yeşil vatanı temsil eden Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüklerimizin tüm ihtiyaçlarının bütçe kısıtı olmadan karşılanmasına olumlu baktığını biliyoruz. Olması gereken şu; Orman Genel Müdürlüğü’nün 5000 işçiye, 5000 büro personeline, 5000 mühendise ihtiyacı var. Doğal kaynakların, madenlerin, üniversite alanları, enerji nakil hatları, karayollarının geçtiği alanları yöneten bir birimden söz ediyoruz ve insan kaynağı açığının yaşanmaması gerekiyor” diye konuştu.

orman yangınları

“HERKESİN ALINDIĞI STATÜDE ÇALIŞMASI GEREKİYOR”

Türkyılmaz, kamuda mühendis, memur, büro personeli ve işçi açığı olduğunun altını çizerek, “Büro personeli açığı karşılanmadığı için sahada çalışması gereken işçiler büroda, sahada çalışması gereken orman muhafaza memurları büroda çalıştırılıyor. Bu durum çalışma barışını bozuyor. Herkesin alındığı statüde çalışması gerekiyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nde 2500 mühendis, 5000 işçi ve muhafaza memuru açığımız var. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nde ise 250 mühendis açığımız var.Yıllara sarih personel alımı yapılması gerektiğini düşünüyorum. ” ifadesini kullandı.

TMMOB

“24 SAAT MANTIĞIYLA ÇALIŞAN TEK KURUM OGM”

Türkyılmaz, 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinde Orman Genel Müdürlüğü’nün en etkili çalışan kurum olduğunu söylerken, 24 saat mantığıyla çalışan tek kurum olduklarına da dikkat çekti. Türkyılmaz, “Asrın felaketi diye tabir edilen büyük afette, devletin tüm birimleri sahadaydı. Sahada ekipman, makine parkı ve insan gücüyle en etkili çalışan kurum Orman Genel Müdürlüğü’müzdü. ORKUT dediğimiz Orman Kurtarma Timlerimizin insan açığı tamamlanarak, acil afet metodları da öğretilerek olağanüstü bu tip durumlarda kullanılması, yedek akçe olarak tutulması gerekiyor. 2021 Antalya ve Muğla yangınlarında dünyanın başaramadığı hızlılıkta müdahale yapıldı. Devletin tüm çalışan birimleri 8 saat mantığıyla çalışır. Türkiye’de 24 saat mantığıyla çalışan tek kurum Orman Genel Müdürlüğü’dür. Bizim de 3 vardiya sistemiyle çalışacak insan kaynağına ihtiyacımız var. 2021 manzarasını yaşamamak istiyoruz, 2023 için ne kadar mühendis, işçi, büro personeli ihtiyacı varsa sayın Tarım ve Orman Bakanımız açıklamalıdır” dedi.


ORMAN YANGINLARINDA ÖLENLER ŞEHİT STATÜSÜ’NDE

Orman yangınlarında şu ana kadar 133 işçi, memur, mühendis insanımızın vefat ettiği bilgisini veren Türkyılmaz, “Oda başkanlığını yürüttüğüm 5 yıldan beri, yangında ölenlere şehitlik statüsü verilmeli diye sürekli deklare ettim. Maden facialarında ölenlere bu haklar verilerek geride kalan ailelerine devlet kol kanat gerdi. 2 hafta önce meclis görüşmelerinde Bakanımız ve Bakanlık yetkililerinin de girişimiyle Cumhurbaşkanımız ve parlamento uygun gördü veartık kanunlaşarak yangında vefat edenlere şehitlik statüsü verildi. Türkiye’deki birçok birimler döner sermayeden pay alıyor, sadece Orman teşkilatı çalışanları almıyor. 24 saat esasıyla vekaleten yapılan görevlere ücret ödemesi yapılmıyor. Bu iki hususunda, şehitlik statüsü gibi Sayın Cumhurbaşkanımız, Bakanımızın da destekleri var, çıkartılacak ilk kanunun içine konulması gerektiğine inanıyoruz, mücadelemizi sürdüreceğiz” açıklamalarında bulundu.

Mert Dokuzoğlu / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum