Kafeye dönmesin diye kantine 20 dakika sınırlaması
Pursaklar Yunus Emre Millet Kıraathanesi’nde öğrenciler kantinde maksimum 20 dakika oturabiliyor. Uygulama mekanın kafe benzeri bir işletmeye dönüşmemesi için hayata geçirilmiş.
Pursaklar’daki Yunus Emre Millet Kıraathanesi atmosferini değerlendirmek için öğrenciler ile görüştük. Özden Nisa 16 yaşında, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi. Evde ders çalışma disiplinini sağlayamadığı için kıraathaneye geldiğini aktarıyor. Özden Nisa kıraathane hakkındaki görüşlerini şu şekilde aktardı:
“Sabah saat 08:00’de açılıyor kıraathane, okulun olmadığı günler ve sınav haftası yaklaştığında erken saatlerde gitmeyi tercih ediyorum, evim çok yakın, gün içinde eve de uğruyorum. Yunus Emre Millet Kıraathanesi her yaştan öğrenciye hizmet veriyor, ilkokul 2. sınıf öğrencisi ile üniversite öğrencisi yan masalarda oturuyor. İçeride bir dinlenme salonu var. Ücretsiz çay servisinin olduğu bir yer. Sohbet daha çok bu mini kantinde oluyor, tabii kısık sesle konuşma şartıyla. Burada uzun süre zaman geçirmek mümkün değil. 20-30 dakika soluklanıp tekrar çalışma odasına dönüyorsunuz. Mekanın kafe gibi işletmeye dönmemesi için bu uygulamayı yararlı buluyorum.”
Ziyaretçi profilinin gün içindeki saatlere göre değiştiğini söyleyen kıraathane öğrencileri, “Sabah ve öğlen vakti gelenler genelde öğrenci oluyor, ders çalışıyorlar. Akşama doğru iyi vakit geçirmek için gelenleri görebiliyoruz. Sayıları azınlıkta kalsa da internet hizmeti için gelip oyun oynayan yaşıtlarımız da var” diye konuştular.
Genç öğrenciler için internet önemli. Özden kıraathanedeki internet hizmeti için, “İnternetin hızı gayet yeterli, ben çoğunlukla sayısal derslere çalıştığım için interneti kullanmıyorum fakat kıraathane ziyaretçilerinin internet kullandığını gözlemliyorum. Bilgisayarını yanında getiren misafirler oluyor, onlar için kullanışlı bir hizmet” diyerek sözlerini noktaladı.
KIRAATHANEYE GENEL BİR BAKIŞ
Yunus Emre Millet Kıraathanesi Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin’in katılımıyla Aralık ayında açıldı. Kıraathanede 95 kişi kapasiteli çalışma salonunun yanında 8 kişilik bir dinlenme salonu bulunuyor. Saat başı demlenen çaylardan ve günde iki kez servis edilen çorbalardan misafirler ücretsiz faydalanıyor. Ziyaretçiler için ücretsiz internet imkanı da mevcut.
Yunus Emre Millet Kıraathanesi, Pursaklar Yaşam Merkezi Millet Kıraathanesi ve Saray Cumhuriyet Mahallesi’ndeki 2 kıraathaneden sonra ilçede açılan dördüncü kıraathane. Alev Alatlı Millet Kıraathanesi ve Altınova Mahallesi Çok Amaçlı Sosyal Tesisi içerisinde yer alan kıraathane ile birlikte Pursaklar’da toplam 6 adet Millet Kıraathanesi bulunuyor. Bunlara ek olarak Sirkeli Mahallesi’ne de Millet Kıraathanesi açılacak.
MİLLET KIRAATHANELERİNİN KAMUOYUNA İLK DUYURULUŞU
Millet Kıraathaneleri projesinin Türkiye’de başladığı günlere gidelim. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Millet Kıraathanelerinden ilk kez 2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri kapsamında ziyaret ettiği Hatay’da bahsetmişti. Erdoğan gündemde geniş yer bulan Millet Bahçeleri projesinden sonra Millet Kıraathanelerini şu sözlerle duyurmuştu:
"Yeni bir projem daha var. Nedir o? İnşallah, yeni bir adım. O da millet kıraathaneleri kuracağız. Burası tamamen kitaplarla dayalı döşeli kütüphane ve içeride keki, çayı, kahvesi olacak ve burada gençlerimiz, yaşlılarımız gelecek hem kitabını alıp okuyacak hem de oradan kekini, çayını, kahvesini alacak ücretsiz."
Cumhurbaşkanlığı seçimini Erdoğan’ın kazanmasıyla beraber Türkiye’nin dört bir yanına Millet Kıraathaneleri açılmaya başladı.
Furkan Göktürk Yılmaz / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.