İslam’da sabır, birlik ve beraberliğin önemi

İslam’da sabır, birlik ve beraberliğin önemi

Allah, kullarını bazı sınavlardan geçirir. Bu bazen hastalık, bazen geçim, bazen özlem bazen de hasret olabilir. Yani hayat için gerekli olan her şey bu alan içine girebilir. Bunun için “Allah, sabredenlerle beraberdir” denilmiştir.

Yüce dinimizin üzerinde önemle durduğu ahlaki özelliklerden biriside sabırdır. Müslümanların hayatında sabrın ne kadar önemli bir yer olduğu Kuranı Kerim ve hadisi şeriflerde çok açık bir şekilde belirtilmiştir. İnsanlığın mutluluğunu hedefleyen yüce dinimiz İslam’ın üzerinde durduğu en önemli konulardan birisi mutluluğun vazgeçilmez şartlarından olan birlik ve beraberliktir. Çünkü birlik ve beraberliğin olduğu yerde kardeşlik huzur ve bereket rahmet vardır. Gelin hep birlikte sabır, birlik ve beraberliğin detaylarına bakalım:

birlik-2.jpg

“ALLAH, SABREDENLERLE BERABERDİR”

Allah, insanoğlunu yeryüzüne imtihan için göndermiştir. İnsana yüklediği bütün mükellefiyetler ile başına gelen musibetler ve sıkıntılar bu ilahi imtihanın gereğidir. Bu imtihanı kazamamanın en önemli yolu sabırdır. Nitekim yüce Allah bir ayeti kerime de “Ant olsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, birde mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenlere müjdele” buyurmuştur. Görüldüğü gibi insanın başına gelen hastalık, sevdiklerinin ve yakınlarının ölümü, deprem, sel ve çığ gibi tabi afetler korku, açlık ve yokluk gibi bütün bela musibetler ve sıkıntılar hep ilahi imtihanın bir parçasıdır.

birlik-3.jpg

İnsan, başına bu tür musibetlerin gelmesini engellemeye güç yetiremez. Çoğu kez tek başına bunların üstesinden gelemez. Bu sıkıntılara tahammül gösteremez. Ama sabrederek bu olumsuz durumu lehine çevirebilir. Kur’an, bu hususu şöyle bildirmektedir: “Onlar başlarına bir musibet gelince ‘biz şüphesiz her şeyimiz ile Allah'a aitiz ve şüphesiz ona döneceğiz’ derler. İşte rableri katından rahmet ve merhamet onlaradır. Doğru yola ulaştırılmış olanlar da işte bunlardır.”

birlik-4.jpg

Peygamberimiz bir hadisi şerifinde ‘Sevabın çokluğu belanın büyüklüğüne göredir. Allah bir topluluğu sevdiği zaman onlara muhtelif musibetlerle imtihan eder. Kim bu musibetleri sabırla karşılarsa Allah’u Teâla ondan hoşnut olur ve kim musibetleri sabır ve tevekkül ile karşılamaz isyan ederse ona Allah'ın gazabına müstehak olur’ buyurmuştur. Bela ve musibetler karşısında sabretmek aynı zamanda Allah'ın takdirini kazanmak, onun kaza ve kaderine boyun eğmektir.

birlik-5.jpg

BİRLİK VE BERABERLİĞİN ÖNEMİ

Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de “Hep birlikte Allah'ın ipine, Kur’an’a sımsıkı sarılın, parçalanıp bölünmeyin, Allah'ın size olan nimetini hatırlayın, hani sizler birbirinize düşmanlar idiniz de o kalplerinizi birleştirmişti. İşte onun bu nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz. Yine siz bir ateş çukurunun tam kenarında idiniz de o sizi oradan kurtarmıştı. İşte Allah size ayetlerini böyle apaçık bildiriyor ki doğru yola eresiniz” buyurarak birlik ve beraberliği emretmektedir.

birlik-6-001.jpg

Allah, birlik ve beraberliğin ihmal edilmesinin toplumları ilahi azaba sürükleyeceğini de şöyle hatırlamaktır: “Kendilerine apaçık deliller geldikten sonra parçalanıp ayrılığa düşenler gibi olmayın işte onlar için de büyük bir azap vardır.” Peygamber Efendimiz, ‘size birliği tavsiye ederim. Ayrılıktan sakının. Zira şeytan tek kalan ile birlikte olur, iki kişiden uzak durur. Kim cennetin ortasını dilerse birlikten ayrılmasın. Kim, yaptığı hayır sevindirir ve kötülüğü de üzerse işte o mümindir. Müminin Mümine karşı durumu yekpare bir binayı meydana getiren perçinlenmiş kayaların birbirine karşı durumu gibidir” buyurarak’ her vesile ile birlik ve beraberliğin önemini vurgulamıştır.

birlik-8.jpg

Müslümanların Kuranın prensiplerine sarılmaları ve asla bölünüp parçalanmamaları emredilmiştir. Tarihe baktığımız zaman görüyoruz ki birlik ve beraberliğini devam ettirenler her alanda yükselmişlerdir. Bölücülüğün pençesine düşerek parçalanan milletler ise tarih sahnesinden silinip gitmişlerdir.

HABER MERKEZİ / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.