İnsanlığın uzay yolculuğu: Türkiye ilki gerçekleştirecek
Türkiye’nin uzay misyonu çerçevesinde uzaya gidecek olan ilk Türk Astronot Alper Gezeravcı, tarihe damga vurmaya hazırlanıyor. Gezeravcı’nın uzay yolculuğu, insanlığın uzayla olan imtihanını akıllara getirdi. İşte insanlığın uzay hikayesi…
Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde uzay misyonu oluşturan Türkiye, bu kapsamda ilk insanlı uzay programı hazırladı. Bunun için başvuru oluşturan Türkiye, yaptığı elemelerde 22 yıllık savaş pilotu olan Alper Gezeravcı hakkında karar kıldı. O süreçten itibaren hazırlıklara başlayan Alper Gezeravcı’nın, aldığı eğitimlerin ardından uzaya gitmesine saatler kaldı. Türkiye, bu anlamda yeni bir rekora imza attı. Uzaya insanlı görev yapmak için çıkan sayılı devletler arasına giren Türkiye, bu anlamda ABD, Rusya ve Çin’in arkasından listeye eklendi. Türkiye’nin uzay hikayesinde bu durumlar yaşanırken, insanlığın uzay ile olan serüveni de merak edildi. İşte insanlığın uzay ile olan hikayesi:
SAVAŞIN SOĞUK OLDUĞU ZAMANLAR
İkinci Dünya Savaşı’nın 2 Eylül 1945’te sona ermesiyle birlikte dünya yeni bir döneme girdi. Daha önce kıta dışına çıkmak istemeyen ve böyle bir yönetim anlayışına sahip olan ABD, savaşın ardından Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) yani Sovyet Rusya ile kıtalararası bir mücadeleye girdi. Tarihe “Soğuk Savaş” olarak geçen bu mücadele; ABD ve Sovyet Rusya’yı döneminin en güçlü iki devleti haline getirdi. 2. Dünya Savaşı’nın ardından başlayan bu yarışma dönem dönem 3. bir dünya savaşı tehlikesi oluştursa da 1991 yılında Sovyet Rusya’nın dağılması ve ABD’nin yarışı kazanmasıyla son buldu.
MÜCADELEDE UZAY ÇAĞI
Soğuk Savaş ile birlikte birbiriyle yarış halinde olan iki devlet; sosyal, siyasi, ticari, bilim ve askeri olmak üzere her alanda birbirine üstünlük kurmaya çalıştı. Söz konusu mücadelede birbirini takip eden devletler, asla bir alanda geri kalmak istemedi. İki farklı kıtada bulunan iki farklı devlet, birbirine uzun menzilli silahlarla da tehdit oluşturmak istiyordu. İşte bu noktada uzay yarışı başladı. İlk atılım Sovyet Rusya tarafından geldi. SSCB, 1957 yılında Sputnik-1 adını verdiği ilk yapay uyduyu uzaya fırlattı ve mücadelede yeni bir alan açtı. Hem de büyük rakibi ABD’yi kıtalararası nükleer bomba anlamında tehdit etmiş oldu. Bu gelişmenin üzerine hazırlıklara başlayan ABD, 29 Temmuz 1958 yılında NASA’yı kurdu.
BİR ONDAN BİR ONDAN DÖNEMİ
İkinci Dünya Savaşı’nın bitimiyle birlikte mücadeleye giren ABD ve SSCB, uzay atılımlarını 1957 ve 58’deki girişimleri ile başlattı. Asıl mücadele ise 1960’lardan sonra başladı. 1961 yılında sadece bu iki devlet için değil dünya için flaş bir gelişme yaşandı. SSCB, 12 Nisan 1961 yılında Rus Kozmonot Yuri Gagarin’i uzaya gönderdi ve yarışta tekrar öne geçti. Bu gelişmenin ardından ABD Başkanı Kennedy, tek düşüncelerinin aya insanlı iniş hedefini ve Apollo programını başlattı. Bu program çerçevesinde 20 Temmuz 1969'da Ay'a adım atan ilk insan Amerikalı Neil Armstrong oldu. SSCB, Armstrong’un aya ayak basmasıyla ay yarışını kaybetti ve hedef değiştirdi. Ancak genel anlamda SSCB’nin 1991’de bölünmesiyle birlikte yarışın galibi ABD oldu.
YARIŞMA ÖLÜM DE GETİRDİ
ABD ve SSCB’nin arasında yaşanan uzay yarışı, çeşitli kazaları ve ölümleri de beraberinde getirdi. İki ülkeye ait uzay mekiklerinde yaşanan patlamalarda pek çok astronot ve kozmonot hayatını kaybetti. İşte bu zamana kadar yaşanan bazı uzay yolculuğu kazaları ve sonuçları:
1967: Soyuz-1 -> 1 Ölü
1986: Challenger Uzay Mekiği Kazası -> 7 Ölü
2003: Columbia Uzay Mekiği Kazası -> 7 Ölü
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.