İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Çetintaş: Sürücülerin aldığı eğitim yetersiz

İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Çetintaş: Sürücülerin aldığı eğitim yetersiz

Trafik Daire Başkanlığının verilerine göre, 2023 yılında trafik kazalarında en çok can kaybı Ankara’da yaşandı. Gazetemize konuşan İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Ferami Caner Çetintaş, “Kazalar sürücülerin yetersiz eğitim almasından kaynaklanıyor” dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığının açıkladığı 2023 verilerine göre, trafik kazalarında can kaybının en fazla yaşandığı il Ankara oldu. Başkentte meydana gelen toplam 79 bin 103 kazada 167 kişi hayatını kaybetti, 21 bin 949 kişi yaralandı. Veriler hakkında gazetemize konuşan İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Ferami Caner Çetintaş, “Kazalar sürücülerin yetersiz eğitim almasından kaynaklanıyor. Sürücülerin daha detaylı ve profesyonelce eğitimler alması gerekiyor” dedi.

foto-001.jpg

“EĞİTİMLER AVRUPA İLE KIYASLANDIĞINDA YETERSİZ”

Kazaların yaklaşık yüzde 90’ının sürücü kusuru kaynaklı olmasını değerlendiren Ferami Caner Çetintaş, “Sürücü kurslarında verilen eğitimler Avrupa ile kıyaslandığında maalesef çok yetersiz. Çok gelişigüzel eğitimler veriliyor. Sürücü kurslarındaki hocaların yeterliliği bilinmiyor. Halk eğitim merkezlerinden 21 günlük eğitim sonrası verilen belgelerle hocalık yapanların profesyonel olup olmadığı sorgulanmalı” ifadelerini kullandı.

ferami.jpg

“HOCALARIN YÜZDE 60’I EĞİTİM VERMEMELİ”

Sürücü kursu hocalarının kendilerinden ileri sürüş eğitimi almak istediğini söyleyen Çetintaş, “Hocaların yüzde 60’ı bana kalsa kesinlikle eğitim vermemeli. Sürüş ve eğitimleri anlatma açısından çok zayıflar. Sürücü kurslarının şekil itibariyle düzenlenmesi ve hocaların çok detaylı bir eğitimden geçirilmesi gerekiyor. Halk eğitim merkezinde alınan eğitimlerde kesinlikle araç kullanılmıyor. Canı sıkılan bir kişi 21 günde sertifika alıp hoca olabiliyor” diye konuştu.

foto2-002.jpg

“İŞİ EN BAŞINDAN YANLIŞ YAPIYORUZ”

Çetintaş, sürücü kurslarına sil baştan bir düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, “Kurs sahipleri, hocalar, direksiyon sınavlarındaki müfettişlerin yeterlilikleri hep düzenlenmeli. İşe en başından yanlış başlıyoruz. Ehliyet kurslarının ehliyet veriş tarzlarının yeniden gözden geçirilmesi şart. Ehliyet alınırken psikoteknik dersleri de yapılmalı. Sürücü uygun mu değil mi ölçülmeli. Ehliyet alacak kişiler trafiğe çıkmaya elverişli mi, uygun mu bunlara bakılmalı. Uygun değilse eğer ehliyet verilmemeli” dedi.

kaza.jpg

“ANKARA’DA KAZALAR SÜRATLİYKEN YAPILIYOR”

Ankara’da bürokrasinin olmasının trafiği etkileyen nedenlerden biri olduğunu söyleyen Çetintaş, “Takip mesafesine uyulmaması, makas atılması gibi hatalar çok yapılıyor. Sis farıyla giden sürücüler çok fazla var. Gece sürüşlerinde sis farları çok büyük tehlike oluşturuyor. Ankara’da diğer illere nazaran trafik daha hızlı akıyor, çok sabırsızız. Takip mesafesine uyan kişilere tahammül yok. Arkadan gelen araç tamponunuza kadar yanaşır, selektör yapar, sizi geçmeye çalışır. Takip mesafesine uymazlar maalesef. İstanbul’da araç sayısı fazla ama insanlar yoğun trafiğe alışmış. Trafik çok olduğu için kaza daha fazla oluyor İstanbul’da ama bu kazalar genelde maddi hasarlı oluyor. Ankara’da kazalar genelde süratliyken yapılıyor bu nedenle yaralanmalar, ölümler artıyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Berat Temiz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.