Hibrit eğitim nedir? Hibrit eğitim ne zaman başlıyor?

Hibrit eğitim nedir? Hibrit eğitim ne zaman başlıyor?

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) tarafından alınan kararla beraber üniversitelerde hem yüz yüze hem de çerim içi eğitim yapılacak. Hibrit eğitim nedir? Hibrit eğitim ne zaman başlıyor?

Üniversitelerde isteğe göre yüz yüze ve çevrim içi dersler devam edecek. Bazı üniversiteler yüz yüze eğitime devam ederken öte yandan teknolojik alt yapıları sayesinde de eş zamanlı olarak çevrim içi derslere devam edebilecek. Peki, Hibrit eğitim nedir? Hibrit eğitim ne zaman başlıyor? İşte tüm detaylar:

Hibrit eğitim nedir

HİBRİT EĞİTİM NEDİR?

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) tarafından alınan kararla beraber üniversitelerde hem yüz yüze hem de çerim içi eğitim yapılacak. Bu eğitim modeli hibrit eğitim olarak adlandırılmakta. Hibrit eğitim yarından itibaren geçerli olmak üzere üniversitelerde hayata geçirilecek. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Kahramanmaraş depremlerinin ardından yaptığı açıklamayla 3 Nisan’dan itibaren 2022- 2023 eğitim ve öğretim yılına mahsus olan üniversite senatolarının da toplandığı uygulamayla hibrit eğitim kararı alınmıştı.

YÖK kararı üzerine bir yandan uzaktan eğitime devam edilirken diğer yandan da isteyen öğrenciler devam şartı olmaksızın yüz yüze eğitime katılabilecekler. Yarından itibaren geçerli olacak bu karara göre yüz yüze eğitim seçeneğini seçen üniversiteler öğrencilerine hem uzaktan eğitim hem de yüz yüze eğitim imkanı sağlayacak. Derslere yüz yüze katılım sağlayamayan öğrenciler eş zamanlı çevrim içi olan ve eş zamanlı çevrim içi olmayan yöntemleri kullanacak.

TEKNOLOJİK ALTYAPI HAZIR

Üniversiteler, yüz yüze eğitim seçeneğinin yanında uzaktan eğitim imkanı da olan hibrit eğitimle farklı şekillerde eğitim görecek. Bazı üniversiteler Kovid-19 salgınında kurdukları hazır teknolojik alt yapıyı kullanacak. Bununla beraber, öğretim üyeleri, sınıflardaki akıllı tahtalara entegre edilmiş kamera, mikrofon ve diğer uzaktan eğitim alt yapı teknolojileriyle hem yüz yüze hem de çevrim içi eğitimi kolaylıkla verebilecek. Yüz yüze eğitim için imkanları olmayan öğrenciler çevrim içi ortamlarda dersleri takip edebilecek.

Bazı üniversitelerde teknolojik alt yapının yetersiz olması durumunda ise çeşitli uzaktan eğitim teknolojileriyle sınıfta anlatılan ders aynı zaman da çevrim içi olarak takip edilebilecek.

Hibrit eğitim ne zaman başlıyor

ARA SINAVLAR ÇEVRİM İÇİ YAPILACAK

Yüz yüze imkanı olan üniversitelerin yanı sıra bazı üniversiteler eş zamanlı ve eş zamanlı olmayan çevrim içi ders verebilecek. Çevrim içi dersleri takip edemeyen öğrenciler için de daha sonra ders materyallerine ulaşmaları için canlı kayıt yöntemleri uygulanacak.

Ara sınavlar çevrim içi olurken, yarıyıl sonu sınavlarına kurul yeniden karar verecek. Diğer yandan, üniversitelerde bahar dönemindeki ara sınavlar, özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar dahil olmak üzere uzaktan öğretim olarak uygulanacak.

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavlar ne zaman ve nasıl yapılacağına yönelik kararı yükseköğretim kurumlarına ait yetki kurulları karar verecek.

Gamze Mine Gümüş / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.