Helal belgesi olmayan kurumlara cezalar yolda
4 Haziran’dan sonra Helal Akreditasyon Belgesi olmayan firmalara 1 milyon liraya kadar ceza verilebilecek.
4 Haziran 2022 tarihli ve 31856 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan kanunla, ithal edilenler de dahil olmak üzere iç piyasaya arz edilecek ürün ve hizmetlere yönelik helal belgesi düzenleyen tüm kuruluşların HAK tarafından akredite edilmesi zorunlu hale getirildi. Bu zorunluluk, 1 yıllık bir geçiş süresinin ardından 4 Haziran 2023 tarihi itibarıyla hayata geçirilecek.
Yeni düzenleme ile beraber tüketicilerin erişimine sunulacak ürünlerin helal olarak belgelendirilmesi gönüllülük esasına dayalı olarak devam etse de bu belgeleri düzenleyecek kuruluşların HAK tarafından akredite edilmesi zorunlu olacak. Zorunluluk tüketicilerin market raflarında eriştikleri ürünlerin üzerinde gördükleri "helal" işaretlerinin denetlenmiş kuruluşlarca düzenlenmesini hedefliyor.
SEMİNERLERLE BİLGİLENDİRME YAPILDI
HAK yeni düzenlemenin uygulamada doğuracağı sonuçlara yönelik ilgili paydaşlara yaklaşık 1 yıldır bilgilendirme seminerleri düzenliyor. Gerçekleştirilen seminerlerle özel sektör temsilcileri ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR), Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) ile Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) gibi sivil toplum kuruluşlarından yetkililer yasal zorunluluk hakkında bilgilendiriyor.
1 YILLIK SÜREÇ TAMAMLANMAK ÜZERE
İç piyasaya arz edilecek hizmetlere yönelik helal belgesi düzenleyen tüm kuruluşların HAK tarafından akredite edilmesi zorunlu hale getirilmesinin ardından akreditasyonsuz helal belgesi düzenlediği tespit edilen kuruluşlara Helal Akreditasyon Yönetim Kurulu tarafından 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek. Helal Akredite Kurumu geçtiğimiz günlerde turizm sektöründeki temsilcilere gönderdiği yazıda helal belgesi almadığı halde tanıtım ve reklamlarında ‘helal otel’, ‘İslami otel’ ve ‘Muhafazakâr otel’ gibi ifadeleri kullanan firmalara ceza verilebileceğini belirtmişti. Uygulama 4 Haziran itibariyle yürürlüğe konacak.
DEVLETTEN HELAL AKREDİTASYON TEŞVİKİ
2022 Mayıs ayında KOSGEB tarafından yapılan güncellemeyle beraber İslam İşbirliği Teşkilatı/İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü Helal Standartları kapsamında HAK'tan ve HAK tarafından akredite edilmiş kuruluşlardan alınacak belgeler için destek üst limiti 2.500 liradan 10.000 liraya yükseltilmişti.
HAK Başkanı Zafer Soylu Eylül ayında yaptığı bir açıklamada helal belgelerine yönelik devlet desteklerinden bahsederken, “Akredite helal belgeleri iki şekilde destekleniyor. Eğer bir firma ya da üretici KOBİ vasfını taşıyorsa KOSGEB'e müracaat edecek. Aldığı helal belgesi akredite bir kuruluştan alındıysa ve bunu da belgeliyorsa yapmış olduğu harcamaların yüzde 70’ine kadarını KOSGEB’den alabiliyor. Bunun dışında eğer bir ürün ihracata gidiyorsa ve bu ürün için helal belgesi alındıysa ve bu helal belgesi HAK’tan akredite ise o zaman da Pazara Giriş Destekleri kapsamında Ticaret Bakanlığımız o ürün için verilen helal belgelendirme giderinin yarısını karşılayabilmekte” ifadelerini kullanmıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.