Hasat başladı: Muğlalı birçok ailenin geçim kaynağı zeytin ve zeytinyağı

Hasat başladı: Muğlalı birçok ailenin geçim kaynağı zeytin ve zeytinyağı

Ege ve Akdeniz’de asırlardır sofraların vazgeçilmezi olan zeytin ve zeytinyağı, Muğla’da 40 binden fazla ailenin gelir kapısı oldu. Hasadına başlanan zeytin üretiminin büyük bölümü Milas, Bodrum, Datça, Fethiye ilçelerinde gerçekleştirildi.

Kutsal kitaplarda da adı geçen zeytinin meyvenin bu seneki hasadına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak’ın AA’ya verdiği bilgiler ışığında, son yıllarda devletin de verdiği destekle zeytin ağacı sayısı 17 milyona ulaşmış durumda. Muğla'da 205 zeytinyağı sıkma ve ambalajlama tesisi ile 180'den fazla zeytinyağı markasının bulunduğu biliniyor.

haber-ic.jpg

AVRUPA MARKETLERİNDEYİZ

Son yıllarda kuraklık nedeniyle İspanya, İtalya ve Kuzey Afrika'da zeytin ve zeytinyağı üretiminin düştüğünü, bundan dolayı Türkiye'ye talebin arttığını anlatan Saylak, "Artık AB ülkelerindeki ünlü marketlerin raflarında zeytin ve zeytinyağımız yerini aldı. Önümüzdeki süreçte de dünyanın her tarafına Muğla'nın zeytin ve zeytinyağını tattırmak için çalışacağız" ifadelerinde bulundu.

333.jpg

MUĞLA’DA 1 MİLYON DEKARLIK ZEYTİN

Muğla’nın1 milyon dekara yakın zeytin varlığına sahip olduğuna dikkati çeken Saylak "Binlerce yıldır bu kadim topraklarda zeytin tarımı yapılıyor. Geçen yıl yaklaşık 400 bin tona yakın yağlık zeytin hasadı yapıldı. Bölgemiz doğru üretim ve doğru hasat tekniklerinin yanı sıra butik sıkım tesisleriyle zeytinyağında marka olmaya başladı. Zeytinyağında bu süreçte 30'un üzerinde yeni marka kazandırdık" diyerek zeytinyağının markalaşma sürecine değindi.

444.jpg

40 BİN AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI

Bölgede 36 bine yakın ailenin zeytincilikle uğraştığını, sisteme kayıtlı zeytin üreticisi çiftçi sayısının i 17 bin 730 olduğunu belirten Saylak, toplayıcılar, nakliyeciler ve pazarlamacılarla 40 binden fazla ailenin zeytinden gelir elde ettiğini söyledi.

Saylak, bu yıl hasadın ardından yaklaşık 50 bin ton civarında dane zeytin üretilmesinin beklendiğini cümlelerine ekledi.

Mikail Karaman / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.