Halk Ekmekler Kapatılacak mı?

Halk Ekmekler Kapatılacak mı?

Başbakan Binali Yıldırım ile esnafların buluşmasından sonra ‘artık belediyeler ekmek satışı yapamayacak’ şeklinde haberler yapıldı. Başbakan’ın böyle bir duruma izin vermeyeceğini düşünen vatandaşlar halk ekmek fabrikalarının kapatılacağı haberlerinden do

 UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve esnaflarla yaptığı görüşmenin ardından ‘belediyeler ekmek satmayacak’ şeklinde haberler yapılmaya başlandı. Yapılan haberlerin ardından belediyelerin bünyesinde bulunan halk ekmeklerin ekmek satmayacağı algısı oluştu. Milyonlarca kişiye ucuz ekmek imkanı sağlayan halk ekmeklerin kapatılacağı bilgisi vatandaşı tedirgin etti.

VATANDAŞIN YANIT BEKLEYEN SORULARI

Belediyelerin ekmek satmayacak haberlerinin ardından vatandaşlar şu soruları soruyor: Halk ekmek belediye olarak garip gurebaya bedava ekmek dağıtıyor, o kesilirse ne olacak? Halk ekmekleri akıbeti ne olacak özelleşecek mi, kapanacak mı? Halk ekmek özelleşirse veya kapanırsa garibana bedava ekmeği kim verecek? Halk ekmekte normal ekmek 70 kuruş, fırınlarda ise 1 TL, halk ekmekler olmayınca 70 kuruşa vatandaş neden ekmek alacak? Fırıncılar ekmeğe istediği gibi zam yapabilecek mi?   

HALK EKMEĞİN VATANDAŞA KATKISI

Hijyen, sağlık, kalite ve ucuzluğu bir arada buluşturan halk ekmek fabrikalarının birbirinden faydalı normal, köy, taş değirmeni unu tam buğday, kepekli, cabata, çavdarlı, halk somun, tıbbi, roll, tuzsuz, minik fındıklı, şampiyon, mini ruşeymli ekmekleri sofralara sağlık taşıyor. Ayrıca simit, poğaça, grisini, galeta unu, kandil simidi ve çorbalık galetadan oluşan birbirinden değişik tat ve faydadaki çeşitleri ve Ramazan Ayında çıkardığı özel pide ile her gün vatandaşların sofrasında yerini alıyor. Halk ekmek 70 kuruşa satılırken fırıncıların sattığı ekmeğin en düşük fiyatı 1 TL. Ayrıca belediyeler halk ekmekler üzerinden yardıma muhtaç olan insanlara ekmek yardımında da bulunuyor.

BELEDİYELER EKMEK SATMAYACAK

Başbakanla esnafların buluşması sonrası servis edilen haberde şu bilgiler yer aldı: “Başbakan Binali Yıldırım ile esnafların buluşmasından bir dönemi sona erdirecek karar çıktı. Artık belediyeler ekmek satışı yapamayacak, devlet düğün salonu işletemeyecek! Esnafın, “Devlet ticarette bize rakip olmasın” taleplerini değerlendiren ekonomi yönetimi, kamunun ticaretten çekilmesine yeşil ışık yaktı. Düzenleme belirtildiği gibi çıkarsa, belediyeler ekmek satmayacak, devlet kurumları düğün salonu işletmeyecek. Esnaf temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimlerin ticaret yapmasının haksız rekabet olduğuna işaret etti. Yerel yönetimlerin ekmek ürettiğini, kamu kuruluşlarının düğün salonu işlettiğini, Adalet Bakanlığı’nın perakende ticaret yaptığını belirten TESK yönetimi, devletin ticari alanlardan çıkmasını istedi. “Liberal ekonomide, serbest piyasa koşullarında böyle kurumsal kimliklerle ticaret yapılması gerçek ticaret adamını engelliyor, herkes kendi işini yapsın” diyen esnafın bu talebi hükümet kanadınca olumlu karşılandı. Düzenlemenin hayata geçmesi halinde başta belediyelerin ekmek fabrikaları olmak üzere pek çok işletme kamunun elinden çıkmış olacak.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum