Ankara'daki 800 tonluk tiftik üretimi 100 tona geriledi

Ankara'daki 800 tonluk tiftik üretimi 100 tona geriledi

Ankara’da tiftik üretiminde ciddi düşüş var. Güdül’de 50 yıldır dericilik yapan İhsan Özyılmaz, “Tiftik Keçisi sayısının azalması üretimi baltaladı” dedi. Özyılmaz, köylerde 800 ton civarındaki üretimin günümüzde 100 tona gerilediğini söyledi.

Ankara keçisinin üretimi ve tiftik elde edilmesinde, geçmişe kıyasla ciddi bir düşüş yaşanıyor. Güdül’de 50 yıldır dericilik yapan İhsan, sektörün bugün içinde bulunduğu zorlukları Ulus’a anlattı. Geçmişteki üretim bolluğunu, mevcut durumla karşılaştıran Özyılmaz, eskiden Ankara köylerinde 800 ton civarında tiftik üretilirken, günümüzde bu miktarın 100 tona kadar gerilediğini belirtti. Özyılmaz, keçi yetiştiriciliğinin azalmasının temel nedeninin yüksek maliyetler ve çoban ücretleri olduğunu söyledi. Tiftik keçisinin kıymetinin giderek kaybolduğunu ifade eden Özyılmaz, bu önemli mirasın canlandırılması için devlet desteğinin artırılması gerektiğini vurguladı. Özyılmaz, “Tiftik Keçisi sayısının azalması, tiftik üretimini baltalıyor” dedi.

tiftik.jpg

“BAZI KÖYLERDE HİÇ KALMADI”

50 yıldır dericilik mesleği ile uğraşan Güdüllü İhsan Özyılmaz, koyun, keçi ve dana derisinin satışını yaptığını belirtti. Günümüzde koyun ve dana derisinin çok fazla maddi gelir getirmediğinin altını çizen Özyılmaz, Ankara’ya has bir keçi ırkı olan Tiftik Keçisi'nin derisinin ve tiftiğinin kâr elde ettirdiğini söyledi. Ankara’da, Tiftik Keçisi üretimi geçmiş zamanlarda çok fazla olduğuna değinen Özyılmaz, “Önceden neredeyse her köyde yaklaşık 5 bin adet tiftik keçisi vardı. Günümüzde bazı köylerde hiç kalmadı. Güdül’ün sadece birkaç köyünde tiftik keçisinin üretimi var” dedi. Eskiden her köyde binlerce keçi olduğunu dile getiren Özyılmaz, şunları kaydetti:

“Bir zamanlar Ankara’nın köylerinden 800 tona yakın tiftik çıkardı. Maalesef son yıllarda üretim düştü. Şimdilerde 100 tona yakın anca çıkarılıyor. Ankara keçisinin Türkiye’deki üretiminin azalmasının en büyük nedenlerinden biri ise, hayvan yetiştiriciliğinin zayıflamasıdır.”

ruveyda-asliipek.jpg

“BİN TANE BULAMIYORUZ”

Ankara keçisinin değerli tiftiklerinden üretilen yüne, eskiden dünya çapında büyük bir talep olduğunu aktaran Özyılmaz, “Ancak keçi sayısının azalması ve maliyetlerin artması, tiftik üretimini de baltalıyor. Önceden on binlerce keçi derisi alırken, şimdi bin tane bulamıyoruz” diye konuştu. Devletin verdiği desteklerin keçi üretimini canlandırmak için yetersiz kaldığını söyleyen Özyılmaz, “Çobanın maaşı çiftçiyi kurtarmıyor. Çiftçi her yıl zarar ediyor” diyerek yüksek çoban maliyetlerinin de üreticileri zorladığına dikkat çekti.

derici.jpg

“TİFTİK, KIYMETİNİ KAYBEDİYOR”

Tiftik’in, eskiden dünyanın pek çok bölgesine gönderildiğini ifade eden Özyılmaz, sektörün canlandırılması için Ankara keçisinin üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini düşündüğünü, “Geçmişte bu topraklarda değer gören tiftik, bugün kıymetini kaybediyor. Daha fazla destekle bu mirası yeniden canlandırabiliriz. Kıymetli mirası korumak için üretimi arttırmamız şart” sözleriyle belirtti. Ankara keçisinin ve tiftiğin geleceğinin, sektör temsilcileri ve yetkililerin ortak çabalarına bağlı olduğunu sözlerine ekleyen Özyılmaz, “Ankara Tiftik Keçisi’nin, dünya ülkelerinde çok az üretimi var. Tiftik keçisinin üretiminin yapıldığı ülkeler arasında; Afrika, Kazakistan ve Tacikistan bulunuyor. Ankara Tiftik Keçisi, o ülkelere de Türkiye’den götürüldü” diye konuştu.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.