Artan güvensizlik
Bazen hayatımızda olan insanlara; ailemize, arkadaşlarımıza ya da sevgilimize karşı yeterince iyi olmadığımızı düşünür, sürekli olarak onların bizi nasıl gördüğünü sorgularız.
Bu; ilişkilerimize zarar veren ve onları yıpratan güvensizlik hissinin dışavurumudur. Öncelikle iyi bir ilişkinin; duygu ve düşüncelerinizi açık bir şekilde paylaşmak, mutlu anlar yaşamak, birlikte iyi zaman geçirmek ve her konuda birbirine karşılıklı destek olmak üzerine kurulu olması gerektiğini anlamak gerekir. Karşınızdaki insan size sürekli yalan söylüyor, size kötü davranıyor ya da sizi aldatıyorsa; bu ilişkide güvensiz hissetmeniz çok doğaldır. Ama bizim bu yazımızda bahsedeceğimiz, iyi giden ve sağlıklı bir ilişkinin içinde hissedilen güvensizlik duygusu.
Kimi zaman, sağlıklı bir ilişkinin içerisindeyken dahi, partnerimizin bizim hakkımızda gerçekten ne düşündüğünü hiçbir zaman bilememek, kendimizi tam olarak güvende hissetmemize engel olabilir. Güvensizlik hissinin baskın olduğu ilişkilerde, birçok kişi terk edilme korkusu yaşayabilir. Ancak uzun süreli ilişkiler kurabilmek ve bu ilişkilerin devamlılığını sağlamak için kişinin güven duygusunu bir şekilde kazanması gerekir. Kişilerde gerginlik yaratan durumların birçoğu iletişim yetersizliğinden kaynaklanır.
İletişim becerileri zayıf olan kişiler, karşılarındaki kişilerle konuşarak iletişim kurmak yerine akıllarından geçenleri okumaya çalışarak zihinlerinde önyargılar oluştururlar. Birçok ilişki problemi sosyal endişe ve eksik bir iletişimle başlar ve bu iletişim eksikliği yerini karşındaki insanın düşüncelerini okuma çabasına bırakır. Düşünce okuma; bir insanın diğerinin ne düşündüğü hakkında somut bir bilgisi yokken bunu bildiğini sanmasıdır. Bu süreç, sürekli olarak diğerinin ne düşündüğünü merak etme ve tahmin etme şeklinde devam eder ve kişide güvensizlik ve stres duygularına sebep olur.
Başkalarının düşünceleri hakkında varsayımlarda bulunmak ve tahminler yapmaya çalışmak, belirsizlik nedeniyle kişide güvensizlik duygusunun oluşmasına zemin hazırlar. Bu nedenle karşınızdakilerin size söylediklerinden ya da sergilediği davranışlardan çıkarımlar yapmak yerine, o kişiye sorular sorarak anlamaya çalışmak sizi güvensizlik duygusundan kurtaracaktır. Aynı şekilde, kendinizle ilgili konularda da karşınızdaki kişilerin tahminlerde bulunmasını ve sizi anlamasını beklemek yerine, anlatmak istediklerinizi tüm açıklığıyla anlatmak ve size sorulan sorulara samimi şekilde yanıt vermek ilişkinizin daha sağlıklı bir zeminde ilerlemesine yardımcı olur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.