Akran zorbalığı

Akran zorbalığı

Okullardaki akran zorbalığı yüzünden öğrencilerin okuldan uzaklaştıkları gerçeği ortaya çıktı.

Çocukların kendisi direk ya da birkaç arkadaş grubuyla birleşip başka bir arkadaşına yaptığı saldırgan davranışlar yüzünden pek çok çocuk okula karşı olumsuz yaklaşmakta. Bunu kendi âleminde bir meziyet kabul eden öğrenciler bilmiyorlar ki zorbalık yaptıkları arkadaşlarının hayata karşı duruşunu zedelediklerini. İşi daha da ileri taşıyıp zorbalıkta had bilmez derecede ilerleten çocukların sonucunu intihar ile ödeyen arkadaşları da olmuştur.

Eskiden olsa böyle kelime grubunun anlamı bile bilinmezken şimdi bu akran zorbalığı kreşlerde bile karşımıza çıkmakta. Arkadaşının fiziksel, ruhsal, kişisel her türlü haliyle dalga geçmeyi zevkli bir hale getiren grup oldukça artmakta. Bu seviyeye birden nasıl bu kadar hızlı gelindi şaşılır durumda. Saygı desen sadece bir sözden ibaret. Aileler bu konuda uyarılacak ilk baştaki kişiler.

Herkes çocuğuna fiziksel özelliklerle dalga geçilmemesi gerektiğini öğretmeli. Ailenin veremediği eğitimi öğretmen vermekte zorlanır. Çünkü ilk eğitim ailede başlar. Ali'nin gözlük takması dört gözlü olduğu anlamına gelmez. Fatma ile Ayşe'nin her teneffüs oynadığı oyununa Elif'i dahil etmemesi bir zorbalık örneğidir. İki erkek öğrencinin başka bir öğrenciye çelme takması ve sonucuna gülmeleri hoş olmayan bir davranış olan zorbalığa örnektir.

Bunları okula başlamadan çocuklarımıza anlatmalı bu gibi durumların dalga konusu olmaması gerektiğini öğretmeliyiz. Çünkü Dünya sevdikçe güzelleşir. Bir başkasının eksik yönünğ öne çıkarmak, toplum içinde onunla dalga geçmek, ona psikolojik baskı yapmak gibi davranışlar insanlığı geri götüren davranışlardır. Akran zorbalığı sadece fiziksel açıdan değil, sözel, ilişkisel/sosyal ve siber zorbalık gibi dallara ayrılır.

Sözel zorbalığa; lakap takma, hakaret etmek, küfür etmek, bağırmak, azarlamak örnek verilir. İlişkisel/sosyal zorbalığa; dedikodu yapmak ve yaymak, arkadaş grubundan dışlamak, görmezden gelmek, okul dışı aktivitelere katmamak gibi örnekler verilir. Siber zorbalığa ise; rahatsız etmek amacıyla mesajlar göndermek, sosyal medya aracılığıyla rahatsız etmek, fotoğraflarını izinsiz kullanmak gibi örnekler verilebilir. Görülüyor ki zorbalığın hepsi yapılmaması gereken davranışlardır. Zorbalığı aramızdan da okullarımızdan da uzaklaştıralım.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.