Yerli malı, yurdun malı

Yerli malı, yurdun malı

Yerli malı haftası ilkokulun en eğlenceli belirli gün ve haftalar listesinde başta gelir. Pek çok öğrencinin sevinçle beklediği en güzel gündür yerli malı.

Çocukların haftanın önemine dikkat etmekten ziyade getirilen yiyecekleri hep birlikte yemeye daha çok önem verdikleri kesin. O yaşlarda işi eğlenceye vurmanın en güzel zamanları. Her kişinin öğrencilik zamanından kalma yerli malı haftasına ait kesitler zihninde mevcuttur. Hatırlıyorum herkes evinde ufak tefek ne varsa çantasına koyar yemek için sabırsızlıkla beklerdik.

Mısır patlatması, sobada patates, kabak çekirdeği, ayran, yufka ekmek, çökelek, poğaça gibi orta kesimin getirdiği yiyeceklerle dolardı sınıf. Hele birde ıslak kek, pasta, tatlı gibi o zamanın bulunması zor tatları geldi mi herkesin aklı orda olurdu. Onlar gözde olunca bakılmazdı ki kabak çekirdeğine, patatese. Ama şimdi ne pastalar, ıslak kekler, börekler, çörekler eskisi kadar tatlı. Yerli malının verdiği hazzı şimdi hiçbir şeyde bulamıyorum. Şimdiki çocukların da kıymetini bilmesi gereken en güzel belirli gün ve haftalar.

Yerli malı haftası her öğrenci için unutulmayan en güzel manzaralara gebedir. Yerli malı, yurdun malı herkes bunu kullanmalı. Yerli malı haftası gelince hemen dillere bu söz gelir. Yerli malı haftası demek, yerli üretime destek, yerli ürünlere yönelme, dışa bağımlılıktan ziyade kendi ülkemizin ürettiği besinleri kullanmayı amaçlar.

Çünkü en güzel üretim her ülkenin kendi ürettiği mallardır. Yerli malına destek verilmezse dışa bağımlılık artar ve buna bağlı olarak pek çok olumsuzluk baş gösterir. En başta tarım çöker. Çiftçilik diye bir meslek kaybolur. Tarımın kaybolması da bir millet için ne acıdır. Gelişme aşamasında olan veya gelişmiş bir millet tarıma desteğini sürdürmüş, yerli malını desteklemiştir.

Bizim ülkemizde de yerli malı konusunda da farkındalık kapsamında okullardaki kutlamalar ilkokullarda başlanıyor. Bu gurur duyulası bir durum. Çünkü her şey küçükken aşılanır. Sonrasında kazanılan farkındalık istikrarlı olmaz. Ama şimdiki nesil farkındalıklara karşı bakış açıları oldukça olumlu o yüzden yerli malımız gün geçtikçe artacaktır. Destekleri her daim olacaktır. Unutmayalım ki yerli malı bizim malımız.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.