Habercilerin Gözünden Yüzyılın Afeti: "Sarsılma" kılavuz oldu!
Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin Polatel, dernek olarak öncülük ettikleri “SARSILMA: Habercilerin Gözünden ‘Yüzyılın Afeti’” kitabı hakkında “Afet haberciliğinin kılavuzu oldu” dedi.
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde görev alan 77 gazetecinin tecrübe ve anılarından oluşan “SARSILMA: Habercilerin Gözünden ‘Yüzyılın Afeti" kitabı Türkiye Haber Kameramanları Derneği’nin organizasyonu ve Sosyal Gelişim ve Dayanışma Derneği desteğiyle yayınlandı. Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin Polatel, kitap hakkında gazetemize yaptığı açıklamada; toplum olarak afetlere ve basın camiası olarak da afet haberciliğine hazırlanılması gerektiğini vurgulayarak, “Afet haberciliğinin kılavuzu oldu” dedi.
BİRLİĞİMİZ VE BÜTÜNLÜĞÜMÜZ YIKILMADI
Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin Polatel, “SARSILMA: Habercilerin Gözünden ‘Yüzyılın Afeti’” kitabı hakkında “Büyük bir deprem felaketi yaşadık. 11 ilde milyonlarca insan yüzbinlerce bina söz konusuydu. Burada önemli olan konulardan biri de habercilerin nasıl bir refleks göstereceğiydi. Doğru ve hızlı bilgileri merkezlere nasıl aktaracak. İşte bu noktada dernek olarak orada görev yapan meslektaşlarımızın anılarının oluştuğu bir kitap çıkarmayı düşündük. Biz deprem felaketi ile ‘Sarsılmadık’. Yani binalar aciziyet gösterip yıkılsa da birliğimiz ve bütünlüğümüz yıkılmadı. Bu noktada 11 ilde görev yapan bütün haber kameramanı, muhabir, foto muhabiri meslektaşlarımızın anıları çok kıymetliydi. Bu noktada ulaştıkları ilk andan itibaren yaşadıkları birçok olayı kaleme aldılar. Bu Türkiye Haber Kameramanları Derneği organizasyonu ve Sosyal Gelişim ve Dayanışma Derneği desteğiyle gerçekleşti” dedi.
77 HABERCİ 7.7’Yİ ANLATTI
“Habercilik gibi analiz ve gözlem yapabilme yeteneğine sahip bir meslek grubunun anılarının oluştuğu bir kitabı ben şu ana kadar görmedim ve duymadım” diyerek sözlerine devam eden Başkan Polatel, “ Burada büyük bir tecrübe ve habercilik deneyimi var. Afetleri malum sadece biz yaşamıyoruz, Dünya’da da yaşanıyor. Dünya ile bir tecrübe paylaşımı noktasına gidiyor. Burada habercilerin yaşadıkları bir bilgi ve belge şeklinde gelecek nesillere de aktarılması gerekiyor. Çünkü herkes farklı tecrübe yaşadı. Bu tecrübelerin kitaba dökülmesi ve yazılı hale gelmesi gerekiyordu. Kitap 77 habercinin afet haberciliği tecrübe ve anılarından oluşuyor. 77 haberci 7.7’yi anlattı. Savaş, parlamento gibi habercilikler var ama biz deprem ülkesiyiz. Altımızda birçok fay hattı var. Bu faylar her an hareket edebilir. Toplum olarak afetlere ve basın camiası olarak da afet haberciliğine hazırlanmak gerekir. Bu noktada afet haberciliği de önemli. Çünkü diyeceğiniz en ufak cümle ya da kelime toplumu farklı bir şeye yönlendirebilir” ifadelerini kullandı.
AFET HABERCİLİĞİ EĞİTİMİ VERİLECEK
“SARSILMA: Habercilerin Gözünden ‘Yüzyılın Afeti’” kitabının toplumun her kesiminin okuyabileceğini dile getiren Polatel, “Bundan sonraki süreçte de afet haberciliği eğitimlerine başlamak istiyoruz. Bunu bir dokümantasyon şeklinde kullanacağız. Afet haberciliğinin kılavuzu oldu. Sırada ‘afet haberciliği nasıl yapılır? Afetzede ile temas nasıl kurulur? Bilgi kaynakları neresidir? Nereden doğru bilgi alınabilir?’ gibi başlıklarla müfredat oluşturmak ve afet haberciliği eğitimlerini vermek var. Önümüzdeki süreçte bununla ilgili çalışmalarımız olacak” diyerek sözlerini noktaladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.