GALERİCİLERİN TEDİRGİN BEKLEYİŞİ
ANODER Başkanı İlkay Kalkan, Ankara’daki tüm galericilerin 1 Mart’a kadar OTONOMİ’ye taşınma kararıra tepki göstererek, “Bu kararın galerici yararına değil, yatırımcı yararına olduğunu düşünüyoruz” dedi.
GENEL TALEBİ KARŞILAMIYOR
Başkent’te bin 500’e yakın galericinin olduğunu açıklayan Kalkan, yakında faaliyete geçecek OTONOMİ’nin içerisinde 550 tane dükkân olduğunu ve genel talebi karşılayamayacağını söyledi. Oradaki metrekare alanının da galeri için yetersiz olduğunu belirten Kalkan, yatırımcıların tekelindeki dükkânların kiralarını ödeyebilmesinin de mümkün olmadığını belirtti.
ESNAFI DÜŞÜNSÜNLER
Büyükşehir Belediye Meclisi’nce alınan karar sonrası büyük bir şok yaşadıklarını kaydeden Kalkan, “Böyle bir kararı hiç beklemiyorduk. Biz de siteleşmeye karşı değiliz. Ama burada esnaf düşünülmesi lazım. Yetkili merciler önceden bize söz vermişlerdi ancak o söz unutuldu. 1 Mart sonrası merdiven altı galericiler çıkabilir. Bunun için bir önlem alınması gerekiyor” diye konuştu.
OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-
Ankara Oto Galericileri Derneği (ANODER) Başkanı İlkay Kalkan, geçtiğimiz günlerde Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nce alınan kararla birlikte oto galerilerin 1 Mart’a kadar OTONOMİ’ye taşınmasıyla ilgili Habervaktim’e çarpıcı açıklamalarda bulundu.
GALERİCİYE UYGUN DEĞİL
Alınan kararın galeri esnafı yararına değil yatırımcı yararına olduğunu belirten Başkan İlkay Kalkan, “500 üyeli bir dernek olarak biz böyle bir kararın çıkmasına üzüldük. Şuanda bitme aşamasında olan OTONOMİ’nin faaliyete geçmesinin ardından Ankara’da galerilerle ilgili bir sorunun kalkacağını sanıyorlar, ancak Ankara’da bin 500’e yakın esnaf var ama oraya 550 tane dükkân yapıldı. Yapılan dükkânlar 100 metrekarelik. O dükkânlar kamyoncu, otobüsçü, traktörcü esnafa uygun değil. OTONOMİ’de yatırımcı çoğaldı esnaf azaldı” dedi.
BİN 500 GALERİCİ VAR
Ankara’da faaliyette bulunan galericilerin sayısında büyük bir yanlışlığa imza atıldığını açıklayan Kalkan, “2008 yılında İçişleri Bakanlığı’ndan yayımlanan genelgeyle belediyeler, galericilere ruhsat vermedi. Ruhsat alamayan esnaf da rent a car ruhsatı alarak galericilik yapamaya başladı. O ruhsatı alanların ATO’daki komitede ismi gözükmüyor. Diğer esnaf arkadaşlarımız ayrı bir sınıftaki komitede bulunuyor ve galerici olarak tanımlanmıyor. Bu kararı alanlar tarafından da galericilerin gerçek sayısı bilinmiyor. Halbuki bin 500’e yakın bu işi yapan galerici var” diye konuştu.
YATIRIMCI DÜKKAN ALDI GALERİCİ AÇIKTA KALDI
Yapılmakta olan OTONOMİ’ye asla karşı olmadıklarına da değinen Başkan Kalkan, “O site mevcut galericilere zaten yetersiz gelecek. Biz istiyoruz ki belediyemiz bize yer tahsis etsin ya da uygun maliyetine bir yer versin. Verilen yeri paramızla değerinde alalım, maliyetinin altına da almayalım, değerinin üstüne de almayalım diyoruz. Burada her esnafın durumu aynı değil. Mevcut Oto Galericiler Sitesi yatırımcılar tarafından alınmıştır. Galerici esnafımızın bir çoğunun bu ekonomik koşullar doğrultusundan oradan dükkân alması da yatırımcıların tekelindeki dükkânların kiralarını ödeyebilmesi de mümkün değildir. Yoksa biz siteleşmeye karşı değiliz” şeklinde konuştu.
ANKARA’YA 3 GALERİ ŞART
Nüfusu 5 milyonu aşmış Ankara’da galericiliğin tek bir noktada olamayacağını da vurgulayan Kalkan, “Farklı noktalarda da galerilerin olması lazım. Zaten Ankara’da şuanda 10 farklı noktada bu iş yapılıyor. Bizim önceki amacımız bu işin Ankara’da iki-üç noktada yapılmasıydı. 2003 yılında Gölbaşı Belediye tarafından kamulaştırılan bir yer vardı. Oradaki bin 300 dönüm yere galeri yapılacaktı. Yetkililer tarafından ‘Gölbaşı olmazsa olmaz denildi’ onun için çoğu galerici bu söze itimat edip yıllardır bekledi. Bugün Türkiye’deki büyük illerde 2 ya da 3 tane galeri sitesi var” ifadelerini kullandı.
SÖZ VERİLMİŞTİ ANCAK…
Şehir içinde bulunan galerilerin 1 Mart itibari ile kapatılması kararı karşısında adeta şok olduklarını kaydeden Kalkan, “Eğer sizin orada dükkânınız yoksa sizi oraya kimse zorla götüremez” şeklinde söz verildiği ancak bu sözün unutulduğunu da hatırlattı. Şuanda ekmekleriyle oynandığını belirten Kalkan, esnafların ailesinde bile büyük bir tedirginlik oluştuğunu anlatarak 1 Mart sonrası yaşanacak sıkıntıların birkaçını şöyle sıraladı: “Bu işte zaten kayıt dışılık arttı. OTONOMİ’ye yerleşemeyen esnaf ya internet üzerinden çalışacak ya da küçük bir büro tutup bu işi yapacak. Merdiven altı galeriler çoğalacak. Korsan satıcılar artacak. Çoğu galerici arkadaşımız da oto alım satımından vergisini ödeyecek ama ruhsatsız bir şekilde çalışacak.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.