Finansal okuryazarlık portalı açılıyor: Tasarruf bilinci kazandırılacak!
Hazine ve Maliye Bakanlığı sorumluluğu ve yetkili kurumların iş birliğinde finansal okuryazarlığı artırmak ve tasarruf bilinci kazandırmak için adımlar atılacak.
12’nci Kalkınma Planı hedefleri doğrultusunda Türkiye’de yetkili kurum ve kuruluşların işbirliğiyle vatandaşlara tasarruf yapma konusunda farkındalık sağlamak ve finansal okuryazarlığı artırmak için eğitimler verilecek.
TÜİK verilerine göre ekonomide istikrarlı ve yüksek oranda büyümesi ve yapılacak yatırımların güvenilir ve kalıcı kaynaklardan sağlamak için önemli bir rolü olan yurt içi tasarrufların gayri safi yurt içi hasılaya oranı 2022’de yüzde 30 olmasına rağmen orta-gelirli ve üst-orta gelirli ülkeler ortalamasının altında kaldı. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın hazırladığı programda; Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun işbirliğiyle, Türkiye’de vatandaşların tasarruf etmesi ve finansal okuryazarlığının geliştirilmesi için adımlar atılacağı açıklandı.
FİNANSAL OKURYAZARLIK PORTALI AÇILACAK
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın hazırladığı programda yer alan bilgilere göre 12’nci Kalkınma Planı çerçevesinde;
- Aile bütçesi yönetimi, tasarruf ve yatırım araçları ile risk yönetimi konularında danışmanlık ve eğitim hizmeti verilecek.
- Tüm eğitim, yaş ve gelir grubundan kişilere ulaşacak şekilde elektronik ortamda ücretsiz olarak finansal eğitim içerikleri sunularak hane halkı ve firmalara tasarruf yapma farkındalığı kazandırılacağı ve geliştirilecek.
Program kapsamında; ücretsiz bir Finansal Okuryazarlık Portalı açılacağı, finansal okuryazarlık bilincinin artırılması için kısa kamu spotları ve dijital içerikler hazırlanacağı, kolay, anlaşılır, etkileşimli ve hedef kitleye göre kişiselleştirilebilir içeriklerin sunulduğu dijital bir platform oluşturulacağı ve firmalarda tasarruf yapma eğiliminin yükseltilmesi amacıyla seminerler düzenleneceği bildirildi.
2028’E KADAR GERÇEKLEŞECEK
Hedefler doğrultusundaki uygulamaların Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi sorumluluğunda olup; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, SPK, BDDK, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB, TRT, TOBB ve ilgili STK’lar işbirliğinde 2024-2028 yılları arasında gerçekleşeceği aktarıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.