Enflasyondan etkilenen demir çelik sektörüne çözüm: Vasıflı çelik üretimi!
Demir çelik sektöründe yaşanan olumsuzluklar ile ilgili gazetemize konuşan Yiğit Çelik CEO’su Görkem Yiğit, demir çelik piyasasının istenilen düzeyde olmadığını ifade etti. Yiğit, vasıflı çeliğe yatırım yapılması gerektiğini söyledi.
Demir çelik sektöründe yaşanan olumsuzluklar ile ilgili gazetemize konuşan Yiğit Çelik CEO’su Görkem Yiğit, enflasyon karşısında çelik piyasasının eridiğini ifade etti. Görkem Yiğit, demir çelik sektörünün dövize endeksli olduğunu ve şu anda istenilen rakamlara ulaşılamadığını söyledi. Yiğit, “Enflasyon karşısında demir çelik rakamları istenilen düzeyde değil. Bu durum iç piyasada demir çelik sektörünü bunaltan bir pozisyon oluşturuyor“ şeklinde konuştu. Türkiye'nin çelik endüstrisinde vasıflı çelik üretimine yönelik yatırımların yapılması gerektiğini ifade eden Görkem Yiğit, bu yatırımların ülke ekonomisine çok büyük katkıda bulunacağını ifade etti.
1 KİLO DOMATES DAHA PAHALI
Yiğit Çelik CEO’su Görkem Yiğit, demir çelik piyasasının istenilen düzeyde olmadığını ifade etti. Görkem Yiğit, oluşan enflasyondan demir çelik sektörünün en fazla etkilenen sektörlerden biri olduğunu ifade etti. Yiğit,1 kilo inşaat demirinin 23 Türk Lirası olduğunu ve şu anda domates fiyatlarının daha yüksek olduğunu söyledi. Yiğit, "Demir fiyatları dövize endeksli olduğu için iç piyasada istenilen rakamlara ulaşamadı. 2022’nin başlarında 900 Dolar civarında olan kütük demir, 2024 itibariyle 600 Dolar civarında seyrediyor. Bu düşüş ve dövizin dalgalanması sektörü olumsuz olarak etkiliyor. Demir çelik, hurda piyasası ve arz talep durumları olumsuz etkileyen etmenler arasında. Bugün marketten 1 kilo domates almak istesek en aşağı 30 TL kilo ücreti var. İnşaat demirinin kilosu günümüzde 23 TL. Bu durumda da bahsettiğimiz etkenler büyük rol oynuyor“ dedi.
VASIFLI ÇELİĞE YATIRIM YAPILMALI
Vasıflı çeliğe yapılacak yatırımların ülke ekonomisine çok büyük katkıda bulunacağını ifade eden Yiğit, “Vasıflı çeliğin üretimi ile alakalı ileri görüşlü yatırımlar yapılması lazım. Türkiye’de belli karbon çeliklerin üretimi mevcut ama vasıflı bir takım çelik ve paslanmaz çelik üretimi şu anda mevcut değil. Buna yatırım yapacak firmalar olursa Türkiye ekonomisine çok büyük katkı sağlayacaktır. Bu ürünlerin katma değeri de oldukça yüksek. Dolayısıyla ülke ekonomimize oldukça katkı sağlayacaktır. Bugün Almanya’nın ürettiği çelik ile ülkemizde üretilen çelik kalite anlamında aynı değil. Çok büyük üreticilerimiz var. Cevherden ve hurdadan üretim yapan büyük şirketler var. Böyle firmalar ülke ekonomisine katkısı büyük firmalar. Vasıflı çeliğe yapılacak yatırımların önünün açılması gerekiyor“ şeklinde konuştu.
DÜNYA LİDERİ ÇİN
Yiğit Çelik CEO’su Görkem Yiğit, Çin’in demir çelik sektöründe dünya lideri olduğunu ifade etti. Çin ürünlerine karşı yanlış bir algı oluştuğunu belirten Yiğit, “Çin bu sektörde dünya lideri konumunda. Ülkemizde üretilen herhangi bir malın nasıl kalite olarak farkı varsa Çin’de de üretilen her türlü malın farklı kalite seçenekleri var“ dedi. Müşterinin talebine ve bütçesine göre mal üretildiğini ifade eden Görkem Yiğit, “Dünya standartlarında olan ürünler üretiliyor fakat senin geçmiş olduğun sipariş ne ise sen onu alırsın“ açıklamalarında bulundu.
SANAYİDE ARA ELEMAN SIKINTISI
Görkem Yiğit, sanayinin en büyük sıkıntılarından birinin eleman yetersizliği olduğunu söyledi. Gençlerin sanayiyi ağır meslek olarak gördüğünü ve bu nedenle tercih etmediklerini ifade eden Yiğit, “Sanayi ağır meslek diye gelmek istemiyorlar. Sanayiye ve üretime ara eleman yetiştirecek ve potansiyeli görecek milli bir eğitim sistemi ile birlikte milli bir kalkınma ekonomisine zemin ayarlanması gerekiyor. Gençlerin sanayiyi tercih etmemesi zamanla bu alanda yetişmiş, kalifiye eleman varlığını bitirecektir. Sanayide ara eleman olmazsa, buradaki firmalar çalıştıracak personel bulamazsa bu sistem yürüyemez hale gelir“ dedi.
SON KULLANICIYA ÜRETİLİYOR
Ürünlerinin son kullanıcıya yönelik olduğunu ifade eden Yiğit Çelik CEO’su Görkem Yiğit, “Bizim yaptığımız ürünler son kullanıcıya gidecek ürünler. Kütük demiri kullanıcının talebine göre şekillendirip istediği ölçülerdeki malzemeleri teslim ediyoruz. Son kullanıcıya hizmet veriyoruz. Bu son kullanıcılar, dişli üretenler, tornacılar, kalıpçılar, frezeciler ve otomasyonculardan oluşuyor. Makine imalatında hareketli aksamda kullanılan her türlü çelik grubuna malzeme sağlıyoruz“ dedi.
İnşaat için üretilen çelik ile sanayi çeliği arasında fiyat farkı olduğunu söyleyen Görkem Yiğit, “İnşaat demiri ile bizim sattığımız çelik arasında fiyat farkı var. Çünkü inşaat demirinde stabil bir pazar bulunuyor, bizim ürünlerimizin ise stabil bir pazarı bulunmuyor. Çünkü bizde bulunan malzemenin envai çeşit kalitesi, çapı, ölçüsü ve tekniği mevcut. Bu nedenle bu malzemelerin fiyatlarının stabil olması mümkün değil“ açıklamasında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.