Duyan sabırsızlanıyor: Benzin ve motorine büyük indirim kapıda

Duyan sabırsızlanıyor: Benzin ve motorine büyük indirim kapıda

2023 yılının mayıs ayından beri bir anda fırlayan akaryakıt fiyatları ile ilgili olumlu bir gelişme yaşandı. Dünyadaki brent petrol ile ilgili olarak da benzin ve motorinin litre fiyatının 4 lira birden düşeceği konuşulmaya başlandı.

Akaryakıt fiyatlarındaki gelişmeler, mayıs ayında gerçekleşen genel seçimlerle birlikte hızlanmaya başlandı. 18-19 Türk Lirası değerinde olan akaryakıt fiyatları, çok kısa bir süre içerisinde 39-40 lira seviyelerine geldi. Vatandaşlar her ne kadar durumu şikâyet etse de, aylardır bu fiyatlarla alışveriş yaptı. Öte yandan akaryakıta gelen zamların ardından yemeden içmeye, gıdadan temizliğe varıncaya kadar asgari düzeyde hayatı idame ettirebilecek bütün ürünler de zamlandı. Türkiye’deki toplu taşıma araçları da zamlanan bir diğer alan oldu. Dolayısıyla akaryakıtın bu denli yükselmesi, hayatı olumsuz anlamda etkiledi. Akaryakıt fiyatlarının küresel etkileri tartışılsa da gelen son haberler sevindirici oldu. Merhabahaber.com’da yer alan bir habere göre benzin ve motorinin litre başı fiyatının 4 lira birden düşeceği iddia edildi.

benzin-2.jpg

KÜRESEL PİYASA TÜRKİYE’Yİ ETKİLİYOR

Söz konusu haberde Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını küresel piyasalardaki brent petrolün durumu belirlediği aktarıldı. Dünyadaki ekonomik buhran nedeniyle petrolün varil fiyatlarının da dalgalı yükselmesine değinilerek, varil fiyatının yükselmesi ve artması ile fiyatların değişebileceği söylendi. Tüm bunların yanı sıra Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarının bu denli artması, benzin ve motorine ekstra 5 lira ÖTV uygulanması oldu. Yani litre başına 5 lira vergi zammı vatandaşa yansıtılmış oldu.

benzin-3.jpg

AKARYAKITA DÖVİZ ETKİSİ

Merhabahaber.com’un kaleme aldığı haberde akaryakıt fiyatlarındaki döviz etkisi ele alındı. Türkiye’nin ve Türk Lirası’nın dolar ve avro karşısındaki son 3 yıldır değer kaybetmesine değinilen haberde, TL’deki değer kaybının devam ettiği belirtildi. Güncel döviz kuruna göre 1 doların şuan 28,40 Türk Lirası'na denk geldiğinin altını çizen Merhabahaber.com, uluslararası piyasalarda işlem gören bir varil petrolün fiyat olarak düşüşe geçtiğini aktardı. Şu anda petrolün varilinin 86 dolardan işlem gördüğünün altı çizilirken, uzmanlara göre bu fiyatın 77 dolara kadar düşebileceğinin konuşulduğunu söyledi. Hesaplamalar yapıldığı takdirde, şayet bu düşüş gerçekleşirse Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarının da 4 lira birden düşeceği belirtildi.

HABER MERKEZİ / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.