Diş Hekimi Esma Çevrük Çakır: "Dişlerdeki bakteriler kalp sağlığını riske atıyor"

Diş Hekimi Esma Çevrük Çakır: "Dişlerdeki bakteriler kalp sağlığını riske atıyor"

Uzman Diş Hekimi Esma Çevrük Çakır, diş sağlığının genel sağlığa etkisinin büyük olduğunu vurguladı. Çakır, “Sağlıksız dişler kalp hastalığı riskini artırıyor. Çürük dişlerdeki bakteriler kalp sağlığını etkileyen enfeksiyonlara neden oluyor” uyarısında bu

Diş Hekimi Esma Çevrük Çakır gazetemize, diş sağlığının önemini ve son yıllarda hastaların ilgisini çeken diş estetiği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Çakır, “Bizim kliniğimiz de ilk önceliğimiz doğru tedavi oldu. Doğru tedavi için teknoloji ve hekimlik bilgimizi güçlendirdik. ‘ güven kontrole mani değildir’ şeklinde bir düstur ile çalışıyoruz” dedi. Çakır, diş sağlığının önemine dikkat çekerek, “Sağlıksız dişler kalp hastası olma riskini artıyor. Çürük dişlerdeki bakteriler kalp sağlığını etkileyen enfeksiyonlara neden oluyor” uyarısında bulundu.

Diş Hekimi Çakır, “Ağız ve Dış sağlığı düşükse hastanın hayat kalitesi azalır. Çürüklere sebep olan bakteriler insan kalbini etkileyecek sekil de enfeksiyona sebep oluyor. Yani diş sağlığınız kötüyse kalp hastası olma sebebiniz artıyor. Hastanın diş sağlığı bozuk olduğunda sindirim sistemi de bozuluyor. Yemekleri çiğneyemeden yuttuğu için sindirim sistemi bozulur. Yeteri kadar beslenemediği için bağışıklık sistemi de düşük olur” uyarılarında bulunarak diş sağlığının önemine değindi. Çakır, kliniklerinin estetik konularda öne geçtiğini söyledi.

Diş Hekimi Esma Çevrük Çakır

SAYILI KLİNİKLER İÇİNDEYİZ

Çakır, “Kliniğimiz en başarılı olduğu tedavi yollarından birisi estetik tedavilerdir. Kliniğimizdeki bütün hekimlerimiz bu yönde kendini geliştirdi. Biz klinik olarak yeni mezun hekimleri işe alıp kendimiz yetiştiriyoruz. Halk arasında ‘Hollywood’ gülüşü olarak bilinen gülüşleri olarak bilinen gülüşlerde uzmanlığımız oluştu diyebiliriz. Hekimliğimizi teknoloji ile birleştirdiğimizde Ankara’da sayılı klinikler arasında yer alıyoruz” dedi.

Diş Hekimi Esma Çevrük Çakır diş bakımı

GEÇİCİ DİŞLER TAKILIR

Diş estetiği tedavisinin önemine değine Çakır, “Estetik çalışmalarında hastalarımızın çoğuna aynı tedaviyi uygulayabiliyoruz. Bazı nadir durumlar ortaya çıktığında ise yapılan planlamalarla sorun ortadan kaldırılıp tedaviye devam ediliyor. Estetik tedavisinde hastaların uzun süre zaman ayırmasına ve izin almasına gerek kalmıyor. Lamine tarzı estetik tedavide bir günlük bir süreçte işlemini bitiriyoruz. Fakat zirkonyum ya da zirkonyum imeks yapılacaksa o zaman tedavi süresi altı yedi güne çıkıyor. Bu aşamada dişler kesilmiş şekilde hastayı bırakmıyoruz. Hastamıza geçici dişler takıyoruz” şeklinde konuştu.

ÖNCELİK ÇÜRÜKLERİN TEDAVİSİ

“Hastamızın ilk tedavisi yapıldığında estetik çalışma yapılacak dişlerde çürük varsa öncelikle tedavisi yapılıp ondan sonra estetik tedaviye geçilir” diyen Çakır, “Çürükler başka bölgede ise o zaman hastanın tercihine sunarak ona göre tedaviye başlıyoruz. Estetik tedavinin maliyeti kaç diş yapılacağına göre değişiyor. Malzeme kalitesi değişmiyor. Kullandığımız malzemeler kalitesi yüksek malzemeler oluyor. Kliniğimizin standartları gereği gerektiğinde kendi kar marjımızdan feragat ederek malzeme kalitesini hep yüksek tutmaya çalışıyoruz. Biz klinik hekimleri olarak her zaman başımızı yastığa rahat koymak istiyoruz. Hasta mutluluğu bizim için en önemli konu oluyor. Bizim için önemli olan paradan ziyade hastanın sağlığı ve mutluluğu oluyor” dedi.

diş sağlığı

GENEL SAĞLIK DURUMU ÖNEMLİ

Estetik diş tedavisinde hastanın genel sağlık durumunun önemli olduğunu söyleyen Çakır, “Tedavilerimizde hastalarımızın genel sağlıklarının durumu da önemli. Dişlerin kesimi için her zaman anestezi yapmak zorunda kalıyoruz. Kanamalı işlemler olduğu için mecburen hastanın genel sistemik durumunun kontrol altında olması gerekiyor. Yüksek tansiyon hastaları tabi ki bu tedaviyi yaptırabilir. Ama tedavi sürecinde tansiyonun mutlaka uygun seviyede olmalı. Şeker hastaları bu tür tedavilerde son üç aylık şeker kontrollerini bilmemiz gerekiyor. Ve yine tansiyon gibi uygun koşullarda olması gerekiyor. Panik atak durumunda ise, hastanın hal ve hareketlerine göre hastanın da rızasıyla sadece kendi kliniğimizde olan rahatlatma yöntemi ile uyutuyoruz. Bu yöntemle hasta bilinçli bir şekilde bizim kontrolümüzde rahatlamış bir durumda tedavisini yapıyoruz. Bu yöntemin herhangi bir yan etkisi yok. Bu yöntemle diş hekimi korkusu olanların tedavisini rahatlatan bir yöntemdir” ifadelerini kullandı.

BEBEKLERDE DİŞ BAKIMI

Çakır, “Çocuklarda diş sağlığının başlangıcı anneden başlar. Anne bu konuda ne kadar eğitimliyse çocuğa vereceği eğitimde o kadar kaliteli oluyor. İlk dişler çıktığından itibaren çocukların diş bakımının yapılması gerekiyor. Bebeklerin ilk dişi çıktığından itibaren gece biberonunun kesilmesi gerekir. Çocuklarda şekerli yiyeceklerin kontrollü verilmesi gerekir. Bebeklerde diş bakımı fırçalama ile olmayacağı için nemli bir tülbentle silerek yapıla bilinir. Bu basit bakım ile çocukların hem diş bakım eğitimi verilir hem de sağlığı korunur. Süt dişlerinin bakımı da e az kalıcı dişler kadar önemli çünkü süt dişleri bozuk olduğunda alttan gelen dişlerinde dizilimi ve sağlık kalitesi bozuk oluyor” şeklinde konuştu.

Diş Hekimi Esma Çevrük Çakır diş sağlığı

HAMİLELER DİKKAT

Diş hekimi Esma Çevrük Çakır son olarak hamile kadınların yapması gerekenlere değinerek açıklamalarına şöyle son verdi: “Hamile bireyler özellikle diş sağlıklarına dikkat etmelidir. Hamileler istifra ettiklerinde mutlaka dişlerini fırçalamalı. Çünkü kusmalar hamile bireylerde çürüklerin en önemli sebebi oluyor. İstifra ettiklerinde mide asidi ağıza geldiği için hamile kadınlarda diş sağlığına olumsuz sonuçlar ortaya çıkarıyor. Diş macunundan midesi bulanıyorsa macunsuz şekilde temizlik yapılmalı. Önemli olan dişin üzerinde akalan gıda artıklarının temizlenmesi oluyor.”

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.