Cumhurbaşkanlığı açıkladı: Bilgi ve iletişim teknolojilerinde hedef yerlilik
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın hazırladığı 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanında mevcut durum analizi ve 12’inci Kalkınma Planı doğrultusunda hedefler yayınlandı.
Başkanlık tarafından hazırlanan 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan bilgilere göre, bilgi ve iletişim teknolojilerinde yerli katma değerin artırılması ve yaygın olarak kullanılmasıyla ekonomik verimliliğin ve rekabetin sağlanması ile orta vadede teknolojide dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor. Hedef doğrultusunda Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanması ve afet durumlarında kesintisiz iletişim sağlanması gibi önemli planlar bulunuyor.
BİT KULLANIMINDA YÜKSEK ORAN
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda yer alan bilgilere göre mevcut durum itibariyle;
- Eylül ayı itibariyle Türkiye’de teknokentlerde bulunan 9 bin 736 firmanın yüzde 55’i, bin 298 Ar-Ge merkezini 222’si ve 326 tasarım merkezinin 7’si bilgi ve iletişim teknolojileri alanında faaliyet gösteriyor.
- 2021-2025 yıllarını kapsayan Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi çalışmaları devam ediyor.
- Siber Güvenlik alanında yerliliğin gelişmesini sağlamak için Dijital Dönüşüm Ofisi koordinasyonunda teşvikler ile yerli siber güvenlik ürünlerinin olgunluk seviyelerini belirleyip kademeli olarak iyileştirmeye ve yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalar başladı.
- Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojileri alanında 2023 ikinci çeyreği itibariyle 308 bin kişi istihdam edildi.
- 2023’te Türkiye’de 16-74 yaş arasında her 100 kişiden 87,1’i internet kullanıyor. Ayrıca her 100 haneden 95’inin internete erişim imkanı bulunuyor.
- 2023 yılı itibariyle Türkiye’de 10 ve daha fazla çalışana sahip girişimlerden sabit genişbant internet bağlantısına sahip olanalrın oranı yüzde 92,4, internet erişimine sahip olanların oranı yüzde 96, internet sayfasına sahip olanların oranı ise yüzde 55,9 olduğu belirtiliyor.
HEDEFLER AÇIKLANDI
Başkanlık tarafından amaçlanan hedef doğrultusunda bilgi ve iletişim teknolojilerinde alınacak bazı tedbirler şu şekilde sıralandı;
- Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanarak yürürlüğe konulacak.
- Paydaşlarla işbirliği içerisinde rekabetin güçlendirilmesine yönelik düzenlemeler yapılacak.
- Elektronik haberleşme sektöründe rekabetin güçlendirilmesi amacıyla altyapı izin ve geçiş hakkı ile ortak kullanımı ve tesis paylaşımı süreçleri iyileştirilecek.
- Elektronik haberleşmede firmalar üzerindeki kamusal yükler azaltılacak.
- İnternet Değişim Noktası (İDN) kurulmasına yönelik usul ve esaslar belirlenecek.
- Olası afet durumlarında kesintisiz iletişime imkân verecek şekilde elektronik haberleşme hizmetlerinin sunulmasına ilişkin çalışmalar yürütülecek.
- Bölgesel farklılıklar dikkate alınarak altyapıların geliştirilemediği bölgelerde genişbant altyapı kurulumu teşvik edilecek.
- Yerli üretimde rekabet güçlendirilerek yerli ürünlerin küresel muadil ürünler kalitesine ve rekabetçi fiyatlara sahip olmaları sağlanacak.
- Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı yeni nesil siber tehditler ve teknolojik gelişmeler çerçevesinde güncellenecektir.
- Ulusal siber güvenlik faaliyetlerinin en üst seviye koordinasyonu sağlanacak ve kurumlar arası işbirliğini tesis edecek etkin bir koordinasyon ve idare yapısı oluşturulacak.
- Başta kamu kurumları olmak üzere yerli siber güvenlik ürünlerinin kullanımı artırılacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.