Cumhurbaşkanı Erdoğan 70 yaşında
26 Şubat 1954 tarihinde İstanbul’un Kasımpaşa semtinde dünyaya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 70 yaşına girdi.
Ahmet ve Tenzile Erdoğan çiftinin ilk çocuğu olarak dünyaya gelen Recep Tayyip Erdoğan, ilkokul yıllarının ardından imam hatip lisesini bitirdi. 1973 yılında İstanbul İmam Hatip’i bitiren Erdoğan, o yıllarda tanıştığı Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) ile birlikte siyasi hayatının temellerini attı. Şiire olan düşkünlüğü ile kalabalıkların önünde hitabet yeteneğini geliştiren Tayyip Erdoğan, kısa bir futbolculuk serüveninin ardından meslek hayatına atıldı. İşte Recep Tayyip Erdoğan’ın 70 yıllık yaşantısının kısa hikayesi:
ERKEN YAŞLARDA SİYASETE GİRDİ
Lise ve üniversite yıllarında Millî Türk Talebe Birliği öğrenci kollarında aktif görev alan Recep Tayyip Erdoğan, 1976 yılında MSP Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı'na ve aynı yıl MSP İstanbul Gençlik Kolları Başkanlığı'na seçildi. 1980 yılına kadar bu görevlerini sürdüren Erdoğan, siyasi partilerin kapatıldığı 12 Eylül döneminde, özel sektörde bir süre müşavirlik ve üst düzey yöneticilik yaptı.
REFAH PARTİSİ İLE GERİ DÖNDÜ
1983 yılında kurulan Refah Partisi ile fiili siyasete geri dönen Recep Tayyip Erdoğan, 1984 yılında Refah Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında ise Refah Partisi İstanbul İl Başkanı ve Refah Partisi MKYK üyesi oldu. İstanbul İl Başkanlığı görevi sırasında diğer siyasi partiler için de model olan yeni bir örgütsel yapı geliştiren Erdoğan, bu dönemde özellikle kadınların ve gençlerin siyasete katılımını artırmaya yönelik çalışmalar yaptı.
CUMHURBAŞKANLIĞA GİDEN TARİHİN BAŞLANGICI “1994”
27 Mart 1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, kısa sürede dünyanın en önemli metropollerinden biri olan İstanbul'un kronikleşmiş sorunlarına doğru teşhis ve çözümler üretti. Su sorunu, yüzlerce kilometrelik yeni boru hatlarının döşenmesiyle; çöp sorunu ise dönemin en modern geri-dönüşüm tesislerinin kurulmasıyla çözümlendi. Hava kirliliği sorunu Erdoğan döneminde geliştirilen doğalgaza geçiş projeleriyle son bulurken, kentin trafik ve ulaşım açmazına karşı 50'den fazla köprü, geçit ve çevre yolu inşa edildi.
2 milyar dolar borçla devraldığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin borçlarını büyük ölçüde ödedi ve bu arada 4 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Böylece, Türkiye'nin belediyecilik tarihinde yeni bir çığır açan Erdoğan, bir yandan diğer belediyelere örnek olurken, bir yandan da halk nezdinde büyük bir güven kazandı.
BAŞKANLIK GÖREVİNE SON VERİLDİ
Recep Tayyip Erdoğan, 12 Aralık 1997'de Siirt'te halka hitaben yaptığı konuşma sırasında, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlere tavsiye edilen ve bir devlet kuruluşu tarafından yayınlanan bir kitaptaki şiiri okuduğu için hapis cezasına mahkûm edildi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine son verildi.
AK PARTİ SAHNEYE ÇIKTI
Recep Tayyip Erdoğan, 4 ay kaldığı cezaevinden çıktıktan sonra 14 Ağustos 2001'de arkadaşlarıyla birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AK Parti) kurdu ve Kurucular Kurulu tarafından AK Parti'nin Kurucu Genel Başkanı seçildi. Henüz bir yıllık bir parti olarak2002 yılı genel seçimlerine giren AK Parti, halkın yüksek kesiminin oylarını alarak üçte ikiye yakın parlamento çoğunluğuyla (363 milletvekili) tek başına iktidar oldu ve Türkiye’de koalisyonlar süreci sona erdi.
Hakkındaki mahkeme kararı nedeniyle 3 Kasım 2002 seçimlerinde milletvekili adayı olamayan Erdoğan, yapılan yasal düzenlemeyle milletvekili adaylığının önündeki yasal engelin kalkması üzerine, 9 Mart 2003'te Siirt ili milletvekili yenileme seçimine katıldı. Bu seçimde oyların yüzde 85'ini alan Erdoğan, 22. Dönem Siirt Milletvekili olarak parlamentoya girdi.
HALK TARAFINDAN SEÇİLEN İLK CUMHURBAŞKANI
2002-2014 yılları arasında başarılı bir başbakanlık ve iktidar süreci geçiren Recep Tayyip Erdoğan, görev süresi dolan Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ardından Cumhurbaşkanlığı’na adaylığını koydu. 10 Ağustos 2014 Pazar günü, Türk siyasi tarihinde ilk kez doğrudan halkın oylarıyla ve ilk turda seçilen 12. Cumhurbaşkanı oldu.
16 Nisan 2017 tarihindeki halk oylamasında kabul edilen Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanının partili olabilmesinin önünün açılmasının ardından Recep Tayyip Erdoğan, 21 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirilen 3. Olağanüstü Büyük Kongrede, kurucusu olduğu AK Parti'nin Genel Başkanlığına yeniden seçildi. 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde %52.59 oy oranıyla yeniden Cumhurbaşkanı seçildi.
16 Nisan 2017’de kabul edilen Anayasa değişikliği ile hayata geçirilen Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin ilk Cumhurbaşkanı olarak 9 Temmuz 2018 tarihinde yemin ederek görevine başladı.
2023 Genel Seçimleri öncesinde bir kez daha Cumhurbaşkanlığı’na talip olan Recep Tayyip Erdoğan, seçimin ikinci turunda rakibi Kemal Kılıçdaroğlu’ndan fazla oy alarak bir kez daha Cumhurbaşkanı seçildi ve yemin töreninin ardından görevine başladı. Aynı zamanda evli ve 4 çocuk babası olan Erdoğan, günümüzde 22 yıl süreyle Türkiye’nin en uzun süreli iktidarda kalan ismi olarak kırılması zor bir rekora imza attı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.