Böyle bir “kargo” gelirse sakın açmayın

Böyle bir “kargo” gelirse sakın açmayın

Dolandırıcıların geliştirdiği taktiklere akıl sır ermiyor. Vatandaşların cep telefonlarına gelen asılsız kargo takibi mesajları yok artık dedirtti. Mesajdaki linke tıklayan vatandaşlar otomatik olarak mobil aplikasyon kurulumuna yönlendiriliyor.

Vatandaşlara arka arkaya gelen kargo siparişi mesajları merak konusu oldu. Pek çok kişi arama motorları üzerinden “Adabeyan” ismini aratıyor.

Kişiler sosyal medya ve şikayet platformları aracılığıyla destek arayışına girdi. Cep telefonlarına gönderilen mesajın içeriğine Trendyol Express firmasının kargo takip numarası ekli durumda.

foto.jpg

LİNKE TIKLAMAYIN

Mesajda gönderilen bağlantı, her ne kadar Trendyol Express sayfasına yönlendirse de, bağlantının firmayla hiçbir ilgisi bulunmuyor.

Uygulamayı indir linkine tıklayan ve APK dosyasını telefonuna yükleyen vatandaşlar, cihazda güvenlik veya virüs taraması yapmalı.

foto1.jpg

VATANDAŞLAR, DESTEK ARAYIŞINA GİRDİ

Her geçen gün sayısı giderek artan dolandırıcılar farklı yöntemler denemeye devam ediyor. Son olarak vatandaşlara sms yoluyla gönderilen kargo mesajıyla da dolandırıcılık tekniklerine bir yenisini daha eklendi. Pek çok kişi sabahın erken saatlerinde kendilerine gelen mesajla uyandı. Adabeyan kargo ismiyle gelen mesajlarda kargonun yola çıktığı belirtilerek, takip numarası bulunuyor. Kendilerine gelen mesaja bilinçsizce tıklayan vatandaşlar, sosyal medya ve şikâyet platformları aracılığıyla bu konuda destek arayışına girdi.

foto2.jpg

TRENDYOL EXPRESS SAYFASINA YÖNLENDİRİYOR

Mesajda gönderilen linkkişiyi Trendyol Express sayfasına yönlendiriyor. Her ne kadar Trendyol Express sayfasına yönlendirse de,bağlantının firmayla hiçbir ilgisi bulunmuyor. Gelen mesajın içeriğinde bulunan linke tıklamamak büyük ölçüde önem arz ediyor. Vatandaşın linke tıklaması durumda, yönlendirilen işlemin yapılması sonucunda telefonda güvenlik veya virüs taraması yapılması gerekiyor.

OLDUKÇA DİKKATLİ OLMANIZ GEREKLİ

Uygulamayı indir linkine tıkladınız ve hatta APK dosyasını telefonunuza yüklediniz, inen programı çalıştırmayı onaylamadığınız takdirde program izleme yapmaya başlayamıyor. Olayı çalıştır demeden önce fark etmeniz durumunda programı bir an evvel cep telefonunuzdan kaldırmanız lazım. Programı çalıştırmanız ve sizi izleme izlemeye başladığı durumda bankacılık işlemi yapmadıysanız ve e-devlet uygulamasını açmadıysanız hala bir problem yok. Fakat izlendiğini düşünüyorsanız cihazınızı fabrika ayarlarına geri döndürmeniz veya programı silmeniz gerekiyor. Programı çalıştırıp, işlemlerinizi yapmaya başladığınız andan itibaren bilgelerinize sahip oluyorlar. Saniyeler içerisinde banka hesaplarınız boşaltılıyor.

Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.