Besici dertli: Bu son bayramım olacak

Besici dertli: Bu son bayramım olacak

Çankaya Mühye Köyü’nde kurbanlık hayvan yetiştiriciliği yapan Ali Saka “Her şey gün geçtikte daha da pahalılaşıyor. Bir çuval küçükbaş hayvan yeminin fiyatı 550 TL oldu. Böyle giderse önümüzdeki bayram benim son bayramım olacak çünkü kâr edemiyorum” dedi.

Çankaya’nın Mühye Köyü’nde 80-85 küçükbaş hayvanı ile hayvancılık işi ile uğraşan Ali Saka, yaptıkları işin zorluklarını ve şu an içinde bulundukları durumu gazetemize anlattı. Saka, ‘’20 yıldır bu iş ile ilgileniyorum. Saman ile beslemeye çalıştığımız zaman aynı verimi hayvandan alamıyoruz. Bu durum bu seferde satışlarımızı etkiliyor ve düşük olmasına sebep oluyor’’ dedi.

1.gif

"İŞ SADECE YEMİ İLE BİTMİYOR"

Yem fiyatlarının pahalı olduğunu belirten ve buna da devletin müdahalede bulunması gerektiğini söyleyen Saka, ‘’Şu anda küçükbaş hayvancılık yapan insanlar zor durumda. Ekstradan teşvike ve desteğe ihtiyaç duyuyoruz. Yem fiyatları şu anda aldı başını gitti. Devletin buna müdahale etmesi lazım. İlerleyen zamanlarda 600-650 TL olacağı konuşuluyor. Sadece yemi ile bitmiyor. Çoban tutmak isteseniz 20 bin lira sadece maaş istiyorlar daha yediğini içtiğini saymıyorum. Ben zaten burada sürekli satış yapamıyorum. Çobanın istediği o parayı nasıl vereceğim?’’ ifadelerini kullandı.

5.gif

"YERİMİZDE SAYIYORUZ"

Yaklaşık 3-4 yıl önce işlerin daha iyi olduğunu ifade eden Saka, ‘’Bundan 3-4 yıl önce işlerimiz daha iyiydi. Hem vatandaş alabiliyordu hem de satışlarımız iyiydi. Ancak şu anda bir yerinde sayma söz konusu. Maalesef yerimizde sayıyoruz. Satış yaptığımız zaman sevinemiyoruz. Çünkü sattığımız mal, kendi giderini ancak karşılıyor. Eskisi göre kadar kâr bırakmıyor. Bu işte eğer kâr etmek istiyorsanız, işi aileden kendi adamlarınızla yapacaksınız. Kendi tarlanızdan ekip-biçtiğiniz otu getirip öyle besleyeceksiniz hayvanları. Başka türlü devamlılık sağlamak çok zor’’ dedi.

3.gif

"BAYRAMA KADAR DİŞİMİ SIKACAĞIM"

Kurban Bayramı’ndan sonra elindeki malları satıp bu işi bırakacağını belirten Saka, ‘’Kurban Bayramı’na kadar dişimi sıkacağım. Bu Kurban Bayramı benim son satıcılık yaptığım bayram olacak. Dayanabildiğim kadar dayanacağım. Şu anda 4000 TL’den sattığımız küçükbaş hayvan dahi var. Bu işin sıkıntısı hiç bitmiyor. Kimse kimseye yardımcı olmuyor. Her iş sonuçta burada da paraya bakıyor. Bir süre sonra kendi cebimizden yemeye başlayacağız. Bunu da yapmanın bir mantığı yok. Sonuçta hazıra dağ dayanmaz’’ ifadelerini kullandı.

4.gif

"ÜRETİCİ KENDİ İMKANLARIYLA BAKAMIYOR"

Devlet desteği olmadan küçükbaş üreticisinin kendi imkanıyla bu işi yapamayacağını söyleyen Saka, ‘’Üretici kendi imkanlarıyla, devletin desteği olmadan bu işi yapamıyor. Son zamanlarda devlet desteği de yeterli gelmemeye başladı. Eskiden buralarda hep hayvancılık yapılırdı. Ama şu anda daha da azaldı. Elindeki malı bitiren satan bu işi bırakıyor. Eskisi kadar yaygın değil şu anda. Benim bile bu anda 80-85 küçükbaş hayvanım olmasına rağmen 300 bin TL borcum var. Sattıkça ödemeye bu borcu kapatmaya çalışıyoruz. Hayvancılık şu anda bitiyor. Devletin daha çok üreticinin yanında olması lazım. Vatandaşa ucuz et ancak böyle yedirebiliriz ve hayvancılığın devamlılığını sağlayabiliriz’’ diye belirtti.

Sefa Üstüner / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.