Bankalar kredi vermeyince takas yöntemine başvuruldu

Bankalar kredi vermeyince takas yöntemine başvuruldu

Banka kredisi alamayan tüketiciler son çareyi takasta buldu. Emlak sitelerinde binlerce konut, otomobil, arsa, tarla ve iş yeri takas kabul ederken, İstanbul’da 101 milyon TL değerinde bir köşk ve 13 daire takas usulüyle satışa çıkartıldı.

Konut kredisi faizlerinin yüzde 40’ları geçmesi ve özel bankalarda kredilerin 3 milyon lirayı üzerinde verilmemesi takas yöntemini devreye soktu. Paraya erişim zorluğu karşısında elindeki taşınmazları satamayan kişiler, konut, arsa, tarla, otomobil, hatta iş yerlerinin satışında bu yönteme başvurdu.

miko3-001.jpg

EMLAK SİTELERİNDE DEĞİŞ TOKUŞ RÜZGÂRI

Emlak sitelerinde binlerce konut, otomobil, arsa, tarla, iş yeri değiş tokuş yöntemiyle satışa çıkarılmış durumda. Satışa çıkan ve takas kabul edilen mülkler arasında lüks villalar, fabrikalar, tarlalar, çiftlik evleri, hatlı ticari taksi ve taksi durakları bulunuyor.

miko2.jpg

BÜYÜKŞEHİRLERDE DİKKAT ÇEKİYOR

İstanbul, gayrimenkul ve otomobil takasında öne planda bulunurken, Ankara, İzmir, Tekirdağ, Balıkesir gibi çok sayıdaki büyük şehirde de takas ilanları şaşırtıyor. Konut takasında fiyatlar 1 milyon TL ile 70 milyon TL arasında farklılık gösterirken emlak ilanlarında kira getirili daireler; dükkân, arsa, tarla ve araç karşılığında takasa açık durumda bulunuyor.

miko4.jpg

KREDİ MUSLUKLARI SIKIŞTI

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucusu Hakan Akdoğan verdiği mülakatta konuyu, “Piyasanın yavaşladığı, nakit akışının yavaşladığı dönemde takaslar ön plana çıkıyor. Kredi muslukları sıkılaşınca, mülk sahiplerinin de takasa yöneldi. Araç takası olabiliyor, arsası vardır ya da konuta ihtiyacı varsa, arsasının, tarlasını verip konut almak isteyenler oluyor. Takas sonrası kalanı, 3-12 ay taksitlendirme yapılıyor" şeklinde değerlendirdi.

Tüketicilerin takas yöntemine geçmesi, gayrimenkul sektöründe yeni bir kapının aralandığının işareti olarak yorumlandı.

Mikail Karaman / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.