Atık sular tekrar kullanılır hale getiriliyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi hayata geçirdiği “Geri Kazanım Suyu Projesi” ile atık suları tekrar kullanılır hale getirerek, Yuvacık Barajı’nın 2 katından fazla su tasarrufu sağladı.
Ankara ATO Congresium’da 6’ncısı gerçekleşen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’na Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulamaya konulan Geri Kazanım Suyu Projesi damga vurdu. 2015 yılında uygulamaya başlanan Geri Kazanım Suyu Projesi sayesinde atık sular tekrar kullanılır hale getiriliyor. Bu sayede içme suyunun üzerindeki baskı büyük oranda azalıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü Atık Su İşletme Uzmanı Mehmet Ali Kısmet, fuarda proje hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.
“109 MİLYON METREKÜP SU GERİ KAZANDIRILDI”
Kısmet, sanayi tesislerinin soğutma suyu ve yeşil alanların sulama suyu ihtiyaçlarının karşılanması için 2015 yılında Geri Kazanım Suyu Projesini başlattıklarını belirtti. Geri Kazanım Suyu Projesi hakkında detaylı bilgi veren Kısmet, şunları aktardı:
“İlk günden bu güne toplamda 109 milyon metreküp su geri kazandırılmış oldu. Bu sayede Yuvacık Barajı’nın kapasitesinin 2 katından fazla su tasarrufu gerçekleştirdi. Barajlar, göl ve göletler ile yeraltı suyu kaynakları üzerindeki baskı büyük ölçüde azaldı. Yıllık 48 milyon metreküp kapasiteli Geri Kazanım Suyu Tesisleri, şehre ve en önemlisi de ülkemize büyük bir katma değer sağladı. Aynı zamanda geçtiğimiz yıl 43 milyon metreküp suyun 178 bin metreküpü aşkın kısmı geri kazanım suyu ile karşılandı. Kocaeli’de atık suyun geri kazanımı ile sanayide yüzde 35’lik su tasarrufu elde edilmiş oldu.”
KULLANIM ALANI OLDUKÇA GENİŞ
Arıtılan suların ihtiyaç alanlarına göre birçok alanda değerlendirildiğini vurgulayan Kısmet, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanal İdaresi Genel Müdürlüğü’nün, işletmiş olduğu 23 adet atık su arıtma tesislerinde arıtılan atık suları, amacına uygun olarak kullanılıyor. Atık su arıtma tesislerinden elde ettiğimiz, temiz suyun bir türü olan geri kazanım suyu ileri donatılmış tesislerde su temizleniyor, arıtılıyor ve tekrar kullanacak haline getiriliyor. Tesislerin yüzde 73'ü, İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Prosesi ile çalışıyor. Elde edilen geri kazanım suları, rulo çelik, sınai gaz üretimi, enerji üretimi, saç işleme, otomotiv, lastik üretimi, piston üretimi başta olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılıyor. Geri kazanım suyu özellikle, endüstriyel tesislere soğutma, sulama için geri kazandırılıyor” şeklinde konuştu.
“SU KAYNAKLARINI KORUMUŞ OLUYORUZ”
Yapılan Geri Kazanım Suyu çalışmaları sayesinde doğal su kaynaklarının korunduğunu dile getiren Mehmet Ali Kısmet, sözlerini şu cümlelerle noktaladı:
“Küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin beraberinde, su kaynaklarındaki azalma maalesef dünyada yaşanılan su krizine yol açıyor. İSU’nun su krizini azaltmak ve su kaynaklarını korumak için attığı en önemli adımlardan birisi bu projedir. Aynı zamanda da sürdürülebilir bir gelecek için umut olarak, diğer şehir ve bölgelere ilham kaynağı oluyor. Bu sayede doğal su kaynaklarını da korumuş oluyoruz. Suyu arıtarak çevreye kazandırmamızla birlikte aslında çevresel etkilerde azalmış oluyor.”
Kaynak:Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.