ATEM Başkanı Hakan Akçam’dan konut değerlendirmesi: İnşaat firmaları ezber bozdu!

ATEM Başkanı Hakan Akçam’dan konut değerlendirmesi: İnşaat firmaları ezber bozdu!

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam, sıfır ve ikinci el konut alacaklara tavsiyelerde bulundu. Akçam, “Sıfır konut alacaklar sıkı pazarlık yapsın. İnşaat firmaları sıfır faizli çeşitli kampanyalar yapmaya başladılar’’ dedi.

Her ne kadar sıfır konutta fiyatlar düşmese de inşaat şirketleri kendi bünyelerinde faizsiz şekilde ödeme planları yaparak konut satışlarını cazip hale getiriyor. Firmalar son dönemde müşterilerine sıfır faizli, 120 ay vadeli ödeme seçeneği sunarak ezber bozuyor.

1-002.jpg

SÜREÇ İYİ YÖNETİLMELİ

İkinci el konutlara ilişkin açıklamalarda bulunan Akçam, “İkinci el konut fiyatları yatay bir seyir izlemeye devam ederken, enflasyon oranları da dikkate alındığında, fiyatlar bir miktar durgunluk göstermektedir. Fakat fiyatlarda keskin bir düşüş beklemek yanlış olur. Konut fiyatlarındaki yatay seyir, konut sektöründeki talep ve arz dengesindeki uyumdan kaynaklanmaktadır. Ülkemizde, son yıllarda yapılan yatırımlar ve artan nüfus, konut talebini artırmıştır. Ancak, aşırı yapılan konut projeleri ve inşaatlardan dolayı arz tarafında da bir artış yaşanmıştır. Bu durum, arz ve talep dengesini korumakta ve özellikle ikinci el konut fiyatlarının yükselmesini engellemektedir. İkinci el konut alıcısı karar alma sürecini iyi yönetsin ve öyle alsın’’ şeklinde konuştu.

2-002.jpg

FİYATLARDAKİ DURGUNLUK KÖTÜYE İŞARET DEĞİL

Akçam, TÜİK’in ekim ayı konut satışlarındaki düşüşü içeren istatistiklerinin ardından konut satışındaki gerilemeyi yüksek faiz oranları ile açıklarken, artan maliyetler nedeniyle satış fiyatlarında da kayda değer değişimin, beklenen bir düşüşün olmadığını kaydetti.

Bununla birlikte, konut fiyatlarındaki durgunluk, konut sektörü için olumsuz bir durum olarak değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çeken Akçam, ‘‘Çünkü fiyatların dengeli seyretmesi, sektördeki büyümenin sürdürülebilir olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle, konut sektöründeki gelişmeler yakından takip edilmeli ve doğru yatırımlar yapılmalıdır.” dedi.

3.jpg

TÜİK VERİLERİNİ AÇIKLADI

TUİK verilerine de değinen Akçam, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Türkiye genelinde konut satış sayısı ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 gerileyerek, 93 bin 761 oldu. Konut satışları ocak-ekim döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,3 azalışla 993 bin 835 olarak gerçekleşti’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

Mikail Karaman / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.