ASKİ'den havuz sürprizi
ASKİ Genel Müdürü Kınacı, Başkent’e yapılacak olan Millet Bahçesi’nin altına, taşkınları önlemek ve bölgenin sulama ihtiyacını karşılamak amacıyla dev bir havuz inşa edeceklerini söyledi.
Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, ASKİ’nin yeni dönemde çalışmaları ve su konusunda merak edilenlerle ilgili bir dönem yönetiminde bulunduğu Su Yönetimi Genel Müdürlüğü (SYGM) çalışanlarına değerlendirmelerde bulundu. ASKİ Genel Müdürü Kınacı’nın, SYGM’nin dört ayda bir çıkan bülteninin Ekim ayı sayısında yer alan açıklamaların önemli kısımları şöyle:
ASKİ’DEN TAŞKINLARI ÖNLEMEK İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ
“Yaz aylarında Mamak’ta şiddetli bir yağış, taşkına dönüşürken Ankara merkez ilçelerinin bir diğeri olan Sincan’da yağmur yağmıyor. Göreve yeni başladığım günlerden birinde Bala ilçesinde tesisleri geziyordum hiç bulut yoktu havada, ama ‘Mamak’ta taşkın oluyor’ dediler inanamadım. Bu tip durumlar artık iklim değişikliğinin yaşandığını gösteriyor. Bundan sonra daha da artarak devam edecek. Bizim buna hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu konuda havza ölçeğinde çalışmalar başladı. Türkiye’de, bunun önemi Su Yönetimi Genel Müdürlüğüyle anlaşılmaya başlandı.
MAHALLE STATÜSÜNDEKİ KÖYLERDE SU KAVGASI…
“ASKİ Genel Müdürü olarak zorlandığım bir konu küçük derelerde suyun paylaşımı konusunda bile köyler arasında kargaşa olması. Üst taraftaki köy bütün suyu kullanmak istiyor aşağıya su bırakmıyor. Şu anda çok sayıda köy arasında bu tür kavgalar var. Bu da şundan kaynaklanıyor. Oradaki su potansiyeli nedir? Suya olan talep nedir? Bunlar net olarak planlanmamış. Bu kapsamda, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından bu doğrultuda büyük ölçekli çalışmalar yapılmaya başlandı. Bu planlar uygulamaya geçtiği zaman bu tür sorunlar bitecek. Fakat uygulamaya geçmezse yerleşimler arası ve sektörler arası tahsis planları devreye girmezse, bu sorunlar her gecen gün daha da artacak”
KAZISIZ TEKNOLOJİLER DEVREYE GİREBİLİR
“Bir yere içme suyu götürmek istiyoruz veya kanalizasyon hattı döşemek istiyoruz, hemen yolu kesiyoruz, kazıyoruz. Bir hafta on gün hatta bir iki ay o bölge altüst oluyor. Daha sonrada bunun üzeri kapanıyor asfaltlaması için belli bir süre geçiyor. Dünyaya bunun örneklerine bakıyoruz, kazısız teknolojiler kullanılmaya başlanmış. Açık hendek değil de sürme boruyla alttan trafiği etkilemeden boru hatları döşenebiliyor. Bu örnekler çoğaltılabilir”
ASKİ’NİN ENERJİ MALİYETİ 240 MİLYON TL
“ASKİ’nin yılık enerji maliyeti geçen sene 200 milyon TL idi. Bu sene yaklaşık 230-240 milyon TL’ yi bulur bu fiyatı azaltmanın yollarına bakmamız gerekiyor. Kullandığımız teknolojinin daha az enerji tüketen teknoloji olması gerekiyor. Örneğin, daha az enerji kullanan pompalar kullanılmalı. Bununla birlikte, araçlarımıza baktığımızda daha az yakıt tüketen araçları tercih ediyoruz aynı şekilde bizim enerji tüketimimizde de dikkate alarak veya yeni bir sistem kurarken enerji dostu sistemleri tercih etmemiz gerekiyor”
ENERJİ MALİYETİ DÜŞÜRÜLECEK
“Ankara’ya Gerede’den su getireceğiz. DSİ, 32 km bir tünel açıyor. Bunun 30 km’si kazıldı, kalanı Aralık ayında tamamlanacak. Oradan gelecek su yaklaşık 101 m-104 m bir düşüğe sahip, bu suyun düşüşünden yararlanarak, hidroelektrik santral kuracak tesisi projelendirdik. Seneye inşaatını yapmak istiyoruz. Bu bizim için bir enerji kaynağı. Böylece, daha kaliteli su getirirken, bir taraftan da Kızılırmak’tan su getirmek için kullandığımız pompaj maliyetini azaltmış oluyoruz. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün”
SUYUN TADI DAHA DA GÜZEL OLACAK
“(Ankara’ya) suyun üçte biri Kızılırmak’tan geliyor bunu inkar etmenin bir anlamı yok. İnkar etseniz de musluktan su içilmiyordu ama şu an içmeye başlamış olmanız gerekiyor. Tadı değişti daha da değişecek.
Gerede barajı devreye girerse, İnşallah ondan sonra daha kaliteli olmasını bekliyorum, klorlamayı değiştirdik koku azaldı. Bu Dünya Sağlık Örgütü’nün standartlarına uygun ama bizim alıştığımız su kalitesi değil tabi ki.
GEREDE’DEN SU GELDİĞİNDE KIZILIRMAK’TAN SU ALIMI DURABİLİR
“Ankara’ya su veren ana kaynaklarda bulunan 11 barajdan 7 tanesinin koruma planlarına bu yıl başlamış olacağız. Kalan 4 tanesini de önümüzdeki yıl yapacağız. Kızılırmak’ı şu anda sadece gelecekte uzun süreli kuraklık dönemlerinde kullanabileceğimiz bir rezerv olarak düşünüyoruz. Eğer Gerede suyu gelirse Kızılırmak’tan şu an doğrudan su alma niyetinde değiliz.
1 MİLYON METREKÜP ATIK SU VAR
Kızılırmak’tan 500 bin metreküp su geliyor 1 milyon metreküp de diğer havzalardan geliyor, eskiden de öyleydi. Tat ve kokuda değişim, iyileşme konusunda çok olumlu geri dönüşler aldık. Bundan sonra da bunu daha da geliştirmeye yönelik üniversitelerle işbirliğimiz var. Resmi kurumlarla da irtibat halindeyiz. Şu anda Ankara’da 1 milyon metreküp atık su ortaya çıkıyor. Bu atık suların yeniden kullanma çalışmaları var. Bunu SYGM ile birlikte yapacağız. DSİ de projeyi uygulayacak. Arıttığımız suyu da sulamada kullanacağız. Aynı şekilde burada taşkınlar esnasında meydana gelen suyu dışarıda biriktireceğiz.
MİLLET BAHÇESİNE YER ALTI HAVUZU
“Mesela, Millet Bahçesi olarak ilan edilen bir alan var. Hipodromun olduğu alan, onun altında büyük bir yeraltı havuzu yapmayı, yağmur suyunu orada biriktirmeyi, buradaki park ve bahçelerin sulamasında kullanmayı planlıyoruz. Böylece yağışlı havalarda taşkını da kontrol altına almış olacağız. Su orada birikeceği için Ankara çayına kadar meydana gelecek, hatta Ankara çayından taşmaları da büyük ölçüde önlemiş olacağız. Ankara Çayının kokmasını bu sene önlemek istiyoruz. Seneye inşallah hiç atık su girişi olmayacak. Kaliteli, musluktan içilebilir su yeterli miktarda su sağlamak, su kayıp ve kaçaklarını yüzde 10’nun altına düşürmek, hedeflerimiz arasında.
Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.