Arazi toplulaştırmasıyla verimlilik artacak: 2024’te 8 milyon hektara ulaşıyor

Arazi toplulaştırmasıyla verimlilik artacak: 2024’te 8 milyon hektara ulaşıyor

2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndaki bilgilere göre 2024 yılında toplulaştırılan arazi alanı yaklaşık 8 milyon hektara ulaşacak.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nın Tarım ve Gıda alanındaki mevcut durum ve hedefleri belirlendi. Program kapsamında; tarım işletmelerinin sahibi olduğu küçük, parçalı ve dağınık arazilerin yeniden düzenlenerek zaman, işgücü, sermaye ve üretim verimliliğini artırmak amacıyla uygulanan arazi toplulaştırma uygulamasına 2024 yılında 700 bin hektar alan daha eklenecek. Böylece arazi toplulaştırması tamamlanan alan 2024 yıl sonunda yaklaşık 8 milyon hektara ulaşacak.

arazi1.jpg

11’İNCİ KALKINMA PLANI’NDAKİ HEDEF AŞILDI

Başkanlık tarafından hazırlanan programda yer alan bilgilere göre tarım sektöründe işletmelerin sahip olduğu parçalı ve dağınık arazi yapısının toplulaştırılarak zaman, işgücü, sermaye ve üretim verimliliğinde kazanç ile tasarruf sağlanması amaçlanıyor. Programda yer alan bilgilere göre bu kapsamda arazi toplulaştırma çalışmalarında tescil işlemleri gerçekleştirilerek toplulaştırması tamamlanan alanın 2023 yılı sonunda 7,3 milyon hektara ulaşması hedeflenirken; 2024 yılında ise 700 bin hektar alanda toplulaştırma çalışmasının başlaması ve 603 bin hektar alanın ise tescil işlemlerinin tamamlanması planlanıyor. On Birinci Kalkınma Planı döneminde arazi toplulaştırma konusundaki hedeflerin üzerinde gerçekleşme sağlandığı vurgulanırken; 2024 yılında toplulaştırılan arazi alanı yaklaşık 8 milyon hektar alana ulaşacağı gözlemleniyor.

arazi3.jpg

TOPRAK VERİ TABANI OLUŞTURULACAK

2022 yılı itibariyle 23,9 milyon hektar tarım arazisi içinde; ekilen tarım arazisi 16,5 milyon hektar, nadasa bırakılan 3 milyon hektar, sebze yetiştirilen 718 bin hektar ve meyve, zeytin, bağcılık için ayrılan 3,7 milyon hektar alandan oluştu. Programda yer alan açıklamada bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğüne toprak veri tabanının oluşturulması, erozyonla mücadelenin etkinleştirilmesi, karbon salımı azaltacak toprak işleme yöntemlerinin yaygınlaştırılması, toprakların organik madde içeriklerinin artırılması ve toprak yönetiminde koordinasyonun güçlendirilmesi planlanıyor.

arazi4.jpg

ARAZİ İHTİYACI ARTTI

Programda belirtilenlere göre; toplumda arazi ihtiyacı giderek artıyor. Tarım dışı sektörlerin oluşturduğu talep nedeniyle artan ihtiyaç doğrultusunda tarım, orman, çayır ve mera alanlarına yönelik arazi kulanım ve koruma dengesi sağlanması amacıyla arazi kullanım planları hazırlanacak. Bu kapsamda 2023 yılında arazi kullanım planlarının hazırlanması amacıyla 941 bin hektar alanda toprak etüdü çalışmaları tamamlanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.