Ankara'nın 95 YILLIK KURUKAHVECİSİ
Ulus Hacı Bayram Veli Mahallesinde hizmet veren Gül Kahve, 95 yıldır kahve sevenleri buluşturuyor. 1922 yılında kurulan Gül Kahve, Ankara'nın ilk kurukahvecisi olarak dikkatleri çekiyor.
Ankara'nın en eski kurukahvecisi olarak Ulus'ta 95 yıldır hizmet veren Gül Kahve, yıllardır kahve severlerin vazgeçilmez uğrak yeri. Ailecek kuşaktan kuşağa aktarılan gelenek sürdürülmeye devam ediliyor.
Yıllardır kahveleri vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gören Gül Kahve'nin sahibi Ahmet Hamdi İncegül, Habervaktim'e konuştu.
ATATÜRK'ÜN KURUKAHVECİSİ
Köklü bir geçmişe sahip olduklarını ve Gül Kahve'nin tarihinin 1800'lü yıllara dayandığını belirten İncegül,"Kısaca ben kuruluş tarihimizi anlatacak olursam şöyle, 1890 yılında Erzincanlı İnce Mehmet İstanbul Kasımpaşa'da üst katı ev, alt katı dükkan olan mülkünde Gül Kahve'yi açmıştır. O zaman kahveler ocaklarda kavrulur, dibeklerde dövülür, eleklerde elenir ve müşteriye öyle satılırdı. Osmanlı İmparatorluğu her ne kadar son dönemi olsada devletin önde gelenlerinden müşterilerimiz varmış.
1922 yılında İnce Mehmet'in oğlu Ahmet İncegül Ankara'ya gelerek Ulus Karaoğlan Çarşısında Ankara'nın ilk kurukahveci dükkanını açmıştır. 1923 yılında Ankara'nın başkent olmasıyla devletin ileri gelenlerine yeniden kurukahvesini satmayı başarmış. Cumhuriyetin ilk zamanlarında Millet Meclisi'ne, Anadolu Kulubü'ne, Merkez Bankası'na, Ziraat Bankası'na ve İş Bankası'na kahve satmıştır. Şunu da belirteyim Atatürk'ün kurukahvecisidir Gül Kahve." diye konuştu.
DEDEDEN TORUNA
Hacı Bayram'da hizmet verdikleri yerin mülkiyetinin kendilerinin olduğunu anlatan İncegül," Bizim ata mesleğimiz kuşakta kuşağa aktararak devam ediyoruz. Dedem Muzaffer Rıza İncegül'den sonra mesleği ben sürdürüyorum. Bu şekilde mesleğimizi 95 yıldır devam ettiriyoruz.
Tabi ilk olarak kuruluşumuz İstanbul'da 1890 yılına dayanıyor. Ben Ulus'ta 44 yıldır kurukahvecilik yapıyorum. Kahve bizim kültürümüzde çok önemli bir yere sahip. Bizde bu kültürün yaşaması için çalışıyoruz. Kalitemizi istikrarlı bir şekilde yıllardır sürdürüyoruz. İlgiden son derece memnunuz belli bir müşteri kitlemiz oluştu. Sadece Ankara'ya değil Türkiye'nin birçok iline de kahve gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.
KAHVE BİZİM İŞİMİZ
Kahvenin çiğ olmasının ve yetiştiği ülkenin önemli olduğuna değinen İncegül," Vatandaşlarımızın damak tadına en uygun kahveyi uzun süre araştırıyoruz. Kahvelerimizi Brezilya'dan getiriyoruz. Çiğ halde ithal ediyoruz. Öyle ki ailelerden nesilden nesile müşterilerimiz var. Geçmiş dönemde dedesi bizden kahve alırdı. Şimdilerde ise torunları bizde kahve alıyor. Tabelamızda da görmüşünüzdür oldukça iddialıyız sloganlarımız var herkes kendi işini yapsın ve Ankara’da kahve bizim işimiz gibi. Kaliteli kahveden anlayanlar mesafe fark çeşitli noktalardan dükkanımıza geliyor. Hedefimiz bu şekilde kalite ve istikrarı sürdürmek benden sonrada oğlum var o devam ettirir diye düşünüyorum." dedi.
15 yıldır Ahmet Hamdi İncegül'ün yanında çalıştığını belirten Hakan Fıratlı, "Kahvemizin kalitesi yıllardır belli. Birçok vatandaşımız bizi tercih ediyor. Bizde bu kültürün yaşaması için çaba harcıyoruz. Ustam Ahmet Hamdi İncegül'ün yanında mesleğin birçok inceliğini öğretti. Ulus Hacı Bayram gibi insanların yoğun bir şekilde bulunduğu merkezi bir yerde olmamız oldukça iyi. Umarım buradan emekli olurum" şeklinde konuştu.
İBRAHİM ETHEM ÜNAL / HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.